• Головна
  • Testosteron.com.ua: Як здати аналіз крові на тестостерон?
Новини компаній
11:00, 16 січня 2018 р.

Testosteron.com.ua: Як здати аналіз крові на тестостерон?

Новини компаній
Testosteron.com.ua: Як здати аналіз крові на тестостерон?

Тестостерон - головний статевий гормон чоловіків, проте він вробляється і у жінок - правда, не в таких значних кількостях. Цей гормон виконує ряд найважливіших функцій, зокрема - регулює чоловічу фертильність і відповідає за статеве дозрівання. Зміна рівня цього гормону і у жінок, і у чоловіків може говорити про ряд серйозних порушень, тому аналіз на тестостерон представникам обох статей призначають досить часто.

Що таке тестостерон і коли необхідно здати кров на аналіз рівня гормону

У чоловіків гормон вробляється в сім'яниках, у жінок - в яєчниках і корі надниркових залоз. Як повідомляє «Магазин Тестостерон» - цей гормон відповідає за розвиток вторинних статевих ознак і нормальне функціонування статевої системи, синтез білка і настрій, а також за зростання кісток і м'язів (в підлітковому віці).

У крові тестостерон присутній у вільному і зв'язаному з білками стані. Лише близько

  • 2% припадає на вільний тестостерон.

  • 44% тестостерону в організмі людини пов'язано з глобуліном (ГЗСС)

  • 54% - з альбуміном або іншими білками.

Як правило, для початку, бажано ознайомитися з переліком нешкідливих стероідах, для людини на сайті http://testosteron.com.ua/Vse_o_anabolicheskikh_steroidakh де повністю перераховані всі стероїдні препарати, які можуть нормалізувати рівень чоловічого гармону у крові. Лікар призначає проведення аналізу на загальний тестостерон, і якщо буде виявлено відхилення від норми, направляє на аналіз на ГСПГ.

CffxvlxYF3zx7ENRAUkfrXWxEo_BEC1rhcIhdhnJGCpLjumv9qVD-Ew0RMJear-a7Zqmmng46fZ3IOwZcOUGnBGnsPIuJIS8yHrYK3mXcz1sR1IbkUQCcJq-vbzv4EbF1w

Показаннями для проведення аналізу на тестостерон є:

  • безпліддя;

  • пухлини надниркових залоз;

  • ожиріння;

  • остеопороз;

  • вугровий висип;

у чоловіків: еректильна дисфункція гіпогонадизм, зниження лібідо, хронічний простатит, остеопороз, синдром Клайнфельтера;

у жінок: порушення менструального циклу, маткові кровотечі, невиношування вагітності, полікістоз яєчників, адреногенітальний синдром, пухлини яєчників, ендометріоз.

Підготовка до здачі крові

Зазвичай напрямок на аналіз тестостерону дає гінеколог, андролог, ендокринолог або репродуктолог. Щоб результати аналізу на рівень тестостерону були точними, потрібно заздалегідь підготуватися до дослідження.

Експерти testosteron.com.ua з'ясували, що не можна здавати кров на аналіз на тестостерон сустанон протягом доби після УЗД, флюорографії або рентгена, а також фізіотерапевтичних процедур і ректального обстеження. Лікаря слід попередити, якщо ви приймаєте будь-які гормональні препарати, включаючи оральні контрацептиви і препарати для місцевого застосування - наприклад, гелі та мазі. Якщо мова не йде про збереження здоров'я і скасування препарату не загрожує серйозними проблемами, прийом цих засобів краще тимчасово призупинити. Здавати кров на тестостерон можна через 2 тижні після припинення прийому гормональних засобів.

За добу до здачі аналізу рекомендовано утриматися від будь-яких фізичних навантажень, вживання спиртного і куріння, а також жирної їжі. Кров на тестостерон здається строго натщесерце, вранці (до 11 годин) - саме в цей період рівень тестостерону найвищий. Жінки повинні здавати кров на тестостерон приблизно на 6-7 день менструального циклу.


n7tbctgy9W9vnpuYkA-QZwAUPpkLxdJe8kgVGED0EfuItB_Yh83pKA_CKT46UTNiVpgI45EwkCSckB6rPyxLR3k_SRGATggqO0JsOGwcqyhbLnLPOYXIIaamzH88NsUVMg

Процедура забору біоматеріалу

Для проведення аналізу на тестостерон береться кров з вени. Забір крові здійснюється кваліфікованим фахівцем в лабораторії. Для цього використовується одноразовий шприц. Зазвичай пацієнт не відчуває ніяких неприємних відчуттів, оскільки обсяг крові, необхідної для проведення даного дослідження, дуже невеликий.

Інтерпретація результатів аналізу крові на тестостерон

Принцип розшифровки результатів аналізу майже завжди полягає в порівнянні даних аналізу пацієнта з референсними величинами, тобто нормою. Варто мати на увазі, що одиниці вимірювання в різних клініках варіюються. Так рівень тестостерону може приводитися в нмоль / л, нг / мл, пг / мл. Зазвичай в бланках результатів аналізу вказуються нормативні величини в використовуваних клінікою одиницях виміру, що дозволяє пацієнтові зробити попередній висновок про результати аналізу. Однак варто розуміти, що не завжди відхилення від норми є наслідком патологічних процесів. Мають місце і фізіологічні коливання. Наприклад, максимальна концентрація андрогенів (в тому числі тестостерону) спостерігається рано вранці, після чого рівень починає знижуватися, досягаючи мінімуму в вечірні години. Має місце і циркадний ритм синтезу тестостерону: навесні рівень цього гормону максимальний, а взимку мінімальний. Короткочасні стрибки концентрації можуть спостерігатися через стресу, депресії, після рясного прийому їжі, серйозного фізичного навантаження (що призводить до короткочасного підвищення рівня тестостерону в крові).

y3tkByQxd_udeGujLnbUyDKPcBOnSbUyfvHv1Q-ow7U6W7Aa16LWWzketw79rEzH0E_ZoZAm9jCuQ3fAYudeiKcCiwdSdyGXieziwEa9EhGvlSjWXSdwU4BKyWCbqlNf0Q

Норма вмісту тестостерону у жінок і чоловіків

Нормальні показники тестостерону в сироватці крові змінюються в різних вікових групах:

  • хлопчики / чоловіки до 18 років: від 0,2 нмоль / л до 37,67 нмоль / л;

  • чоловіки від 18 до 50 років: від 5,76 нмоль / л до 30,43 нмоль / л;

  • чоловіки старше 50 років: від 5,41-19,54 нмоль / л;

  • дівчинки / жінки до 18 років: від 0 до 4,73 нмоль / л;

  • жінки старше 18 років: 0,31-3,78 нмоль / л; вагітні: 3-4-кратне збільшення норми вмісту гормону;

  • жінки в період постменопаузи: 0,42-4,51 нмоль / л.

Рівень гормону підвищений

Іноді високий тестостерон не говорить про наявність серйозних патологій. У жінок ГСПГ підвищується при прийомі оральних контрацептивів і під час вагітності. У обох статей спостерігається високий ГСПГ у випадках прийому ліків від епілепсії і при гипертиреоидизме. Найчастіше підвищений рівень тестостерону сигналізує про проблеми зі здоров'ям.

У жінок високий тестостерон може вказувати на генетичні порушення, гіперфункцію кори надниркових залоз, пухлини та інші патології яєчників, міому матки, ендометріоз, порушення в роботі гіпофіза. У чоловіків підвищений тестостерон говорить про захворювання печінки, раку простати, гіперплазії кори надниркових залоз, захворюваннях, при яких організм втрачає сприйнятливість до андрогенів, cіндроме

Рейфенштейна (чоловічий псевдогермафродитизм), пухлинах гіпофіза. Тестостерон підвищується і при прийомі стероїдів.

Рівень гормону знижений

Для чоловіків зниження рівня тестостерону може бути пов'язано з віковими змінами, і це цілком вписується в норму. Але якщо рівень значно знижений в порівнянні з середніми показниками певної вікової групи, це може вказувати на наявність цирозу печінки, гормонального дисбалансу, цукрового діабету, дисфункції яєчок, захворювань гіпоталамуса і гіпофіза. Знижений рівень ГЗСГ спостерігається також при ожирінні, гіпотиреоїдизмі і надлишку андрогенів. Слід також зазначити, що до зниження тестостерону може призвести нездоровий спосіб життя: куріння, вживання алкоголю і наркотиків, захоплення шкідливою їжею, а також ослаблення організму після хвороби і тривале утримання. У хворих з синдромом Дауна теж часто відзначається нестача тестостерону.

hrpIz2qEqs9mldMsa02njC4UAlGbAS1-nhDP2eZPUsFAKpITXxD5k2JLc1ez03jOEzZgEZJ274-xi9iz2jVAnGU794uCYywofaYK7S79jCeJQ1_LZGWc49qhVnHqYS53iQ

Для жінок низький рівень тестостерону - безпечний. Зазвичай рівень цього гормону помітно знижується з початком менопаузи. Але занадто низький тестостерон може також говорити про ниркову недостатність. Крім того, прийом деяких медикаментів може викликати зниження рівня цього гормону - в першу чергу це відноситься до глюкокортикоїдів, опіоїдів і кетоконазолу.

У нашому організмі, як і в природі взагалі, все збалансовано. І зміни в будь-яку сторону - явна ознака проблем зі здоров'ям або недоліків способу життя. Більш того, сам по собі дефіцит або надлишок тестостерону може дуже сильно зіпсувати здоров'я. Занадто високий рівень цього гормону призводить до появи вугрів і облисіння, психологічних розладів аж до депресії з суїцидальними думками, безпліддя, захворювань серця і судин, статевих розладів.

Брак тестостерону також небезпечна - вона чревата серцево-судинними захворюваннями, розвитком ожиріння та інших ендокринних порушень, остеопорозом, різними психоемоційними розладами і проблемами в статевій сфері.

Аналіз крові на рівень тестостерону - точний діагностичний метод, який дозволить доктору визначити корінь проблеми і призначити правильне лікування.

8q7ixUTPy7UsAWopgZoX8TOY_K3tmo3i3EpuAgWIk0qzTn3hUCKvSuIhNIRh-iZNLg6hYNXT8_4PHguaNJnVXSwLKpT6AYp8WxriRfMKOu_Rh_cJU5WmOOfa71tyLKh28w

Де можна здати кров на аналіз рівня тестостерону?

Оскільки аналіз на тестостерон призначаються досить часто, таку послугу пропонують багато медичних установ, як приватні, так і державні. Якщо вам важливо, щоб аналіз був зроблений швидко, в зручний для вас день і без довгого очікування в черзі, вибирайте комерційні лабораторії - там набагато більше уваги приділяється комфорту пацієнтів. Та й технічне оснащення приватних лабораторій нерідко краще, а їх завантаженість нижче.

Що врахувати при виборі незалежної лабораторії?

Ви отримаєте результат настільки швидко, наскільки це можливо. Експерти та лікарі віддають перевагу відомим лабораторним відділенням або центрам з хорошою репутацією і великим досвідом, наприклад Магазин «Тестостерон». Це одна з найбільших в нашій країні мереж діагностичних лабораторій з сотнями філій по всій країні, від Москви до Владивостока, а також в країнах ближнього зарубіжжя. Клієнти добре знають магазин TESTOSTERON можуть бути впевнені, що у всіх відділеннях діють єдині стандарти якості та його контролю, всюди пацієнтам пропонується однаково високий рівень сервісу і комфорту. У «Магазині testosteron.com.ua - вас порадують прийнятні розцінки на всі види аналізів і гнучка система знижок.

Першоджерело: WWW.TESTOSTERON.COM.UA

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...