• Головна
  • Українська гра престолів: чи приведе до дострокових виборів справа Авакова-молодшого
головна тема тижня
15:40, 4 листопада 2017 р.

Українська гра престолів: чи приведе до дострокових виборів справа Авакова-молодшого

головна тема тижня
Українська гра престолів: чи приведе до дострокових виборів справа Авакова-молодшого

Навіть у багатій на події сучасній українській політиці все колись трапляється вперше. На цьому тижні вперше в історії країни відбулося затримання сина чинного міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. З огляду на те, що Арсен Борисович - один із стовпів єдиного партнера Блоку Петра Порошенка по коаліції - партії «Народний фронт», арешт Авакова-молодшого може мати доленосне значення для України. Наприклад, розвалити коаліцію і ввести країну в пекло дострокових виборів. Отже, що було, що буде, чи загрожує Авакову-молодшому казенний дім і чим потішиться серце розгніваного глави МВС?

Гучна справа про рюкзаки

Скандальне відео, на якому людина, схожа на Олександра Авакова, обговорює купівлю партії рюкзаків з людиною, схожою на тодішнього заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря, з'явилося ще в 2016 році.

Саме відео нібито було знято на два роки раніше, ще в грудні 2014 року, прихованою камерою, встановленою СБУ в кабінеті Сергія Чеботаря.



До моменту появи відео в Інтернеті заступник Авакова Сергій Чеботар під вантажем численних скандалів, серед яких і побиття журналістів, вже покинув свій пост. А запис зіграв свою роль у відставці з поста прем'єра лідера «Народного фронту» Арсенія Яценюка, який
довго упирався. Здавалося, на цьому весь ресурс скандального відео і буде вичерпано.

Арсен Аваков з самого початку стверджував, що відео - це нахабний монтаж, а всі звинувачення на адресу сина - брудні махінації його політичних ворогів і, в першу чергу, колишнього регіонала Сергія Льовочкіна.

Правда, ніхто не заперечував факту самої закупівлі МВС в 2015 році п'яти тисяч рюкзаків у ТОВ "Дніпровенд" за 14,49 млн грн і ще тисячі у ПП "Плігачов" за 2,1 млн грн.

Здавалося, що «рюкзачна» справа перетворилася в класичного «глухаря» без виразних судових перспектив.

Однак, у вівторок, 31 жовтня, НАБУ провело обшуки і вручило підозру Олександру Авакову, Сергію Чеботарю, а також колишньому директорові «Дніпровенда» Володимиру Литвину.

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник заявив, що реальна ціна рюкзаків, які закупило Міністерство МВС, була менше, ніж зазначалося в договорі, а їх якість не відповідала необхідним нормам.

«Слідством встановлено, що закупівельна ціна рюкзаків, яка значилася в договорі, 2799 гривень, але реальна їх вартість становила 500 гривень. Тому що вони виготовлялися «кустарним» шляхом», - заявив директор НАБУ.

У НАБУ вважають, що тоді відомство на закупівлях могло втратити до 14 мільйонів гривень.

Підозрюваним у «справі рюкзаків МВС» загрожує від 7 до 12 років з конфіскацією майна.

1 листопада Солом'янський суд Києва ухвалив відпустити під особисте зобов'язання без застави Олександра Авакова, колишнього заступника глави МВС Сергія Чеботаря і керівника фірми Володимира Литвина.

Хто замовив Авакова-молодшого: чотири версії

Як бачимо, історії з рюкзаками вже майже три роки. Уже два роки, як вона відома широкої громадськості. Почалося б розслідування тоді, навряд чи би хтось запідозрив в ній політичну мотивацію. Але на Божий світ «рюкзаки» витягли чомусь тільки сьогодні. Кому це вигідно і хто реальний замовник нового розслідування?

1.Заказ Порошенко

Практично відразу після затримання Авакова-молодшого і його можливих спільників соратник Арсена Авакова народний депутат Микола Княжицький виступив з різким звинуваченням на адресу президента Петра Порошенка.

Він назвав справу «спробою "взяти в заручники"  сина Авакова після незгоди міністра силовим способом розігнати «майдан» перед Радою.

Також Княжицький назвав главу держави людиною, яка намагається сидіти «одночасно на російському і українському стільцях».

Відзначимо, що, можливо, президент і не проти був би давати директиви детективам НАБУ, але в те, що це можливо, не вірять навіть багато прихильників Авакова. Та й самому президенту, який завжди уникав різких непродуманих кроків, навряд чи потрібна сварка з могутнім міністром - результатом якої цілком міг стати розвал коаліції, дострокові парламентські вибори, яких Порошенко хотів би зараз уникнути.

Та й сам Аваков, дезавуював свого соратника, написавши наступне: «коментаторам моїх відносин з Президентом - перейдіть зі світу фантазій в реальність - це не кіно і не гра. Не потрібно перекручувань і спекуляцій. А то як начитаєшся, то і "Картковий будиночок" дивитися далі не треба - ви розписуєте крутіше!», - зазначив Аваков.

Петро Олексійович хоч в результаті і став мимоволі одним з бенефіціарів цієї історії, але навряд чи в ній дійсно замішаний. Для глави держави це була б занадто ризикована гра, з неоднозначними і непередбачуваними наслідками.

2. Грузинський слід - помста Саакашвілі

Одним з керівників НАБУ є колишній соратник Міхеїла Саакашвілі Гізо Углава.

Є думка, що перший заступник глави НАБУ за наводкою екс-президента Грузії міг поквитатися з Аваковим за висилку з країни найближчих прихильників Саакашвілі, а заодно створити умови для розвалу коаліції і проведення дострокових виборів.

При всій правдоподібності такого розкладу відзначимо, що наказ про затримання давав детективам не Углава, а директор НАБУ Артем Ситник.

3. Ситник прибирає конкурентів

Ще один несподіваний варіант стрімкої активізації справи проти Авакова-молодшого висунув колишній нардеп, а нині політолог Тарас Чорновіл. За його словами, НАБУ працює проти Порошенка, а його глава Артем Ситник має президентські амбіції. «За його словами, всі прекрасно розуміють, що «у НАБУ є багато гріхів, але напевно немає того, що вони виконують замовлення президента».

«Вони воюють проти президента досить відверто. Хоча причина там зовсім не в їх функціональних призначеннях, а в тому, що Артем Ситник раптом уявив себе майбутнім президентом України. Ось у нього таке в голові. І навколо нього створюється відповідна політична група», - зазначив Чорновіл.

Відзначимо, що Артем Ситник, м'яко кажучи, абсолютно не має політичного рейтингу. З іншого боку, як показує досвід нинішнього глави держави, пройти шлях від рядового політика до однотурового кандидата можна всього за кілька місяців.

4. Четверта версія - американська

Є також конспірологічна версія, що за справою Авакова-молодшого стоїть чіпка рука «вашингтонського обкому». США, які завжди були одним з натхненників створення в Україні НАБУ і затятим адвокатом антикорупційного бюро, таким чином зробили хід конем. Попередивши і президента, і міністра МВС про те, що їх терпіння закінчується. «Ненав'язливо» просуваючи таким чином ідею швидкого створення Антикорупційного суду.

***

Насправді, в справі «рюкзаків МВС» швидше за все несподівано зійшлися в одній точці відразу кілька внутрішніх і зовнішніх факторів. Які з них були дійсно вирішальними, ми швидше за все дізнаємося дещо пізніше.

Чи стануть реальністю дострокові вибори

Будь у «Народного фронту» більш-менш пристойний електоральний рейтинг, скандал із затриманням сина Авакова напевно завершився б розвалом коаліції і достроковими парламентськими виборами навесні 2018 року. Країна на кілька місяців опустилася б в хаос нових політичних потрясінь, а про прийняття ряду важливих для майбутнього країни законів можна було б надовго забути.

Але за найоптимістичнішими для «Народного фронту» опитуваннями, його рейтинг не перевищує і двох відсотків. А після чергового "обсасивинія" ЗМІ усіх метаморфоз справи «золотих рюкзаків», ймовірно, впаде ще нижче. Зберегти себе у владі до 2019 року БПП і "Народний фронт" можуть тільки в тандемі. І це цементує теперішню коаліцію міцніше вінчальної клятви біля вівтаря.

Хто залишиться в шоколаді

Псевдомайдан Саакашвілі-Семенченко-Соболєва повинен був, за задумом його організаторів, якщо не привести до перевиборів, то, як мінімум істотно послабити позиції чинного президента. А в підсумку жалюгідного видовища в центрі столиці сталася остаточна дискредитація протестного руху. Петро Порошенко не тільки не отримав «червону картку», а навіть швидше, навпаки, набрав політичні бали. Як єдиний гарант стабільності в країні.

Ситуація із затриманням Авакова-молодшого виглядала, як удар нижче пояса по коаліційній єдності, але на практиці зробить її ще більш незламною. Видатні «фронтовики» остаточно зрозуміли, що тільки на електоральному горбу БПП здатні в'їхати в благополучне політичне майбутнє. А токсичність політичного бренду «Аваков» - може дорого обійтися будь-яким потенційним партнерам міністра - як «Батьківщині», так і «Національному корпусу». А адже список БПП не гумовий, так що «народники» стануть тепер зговірливими, як під час обговорення кандидатур на міністерські пости, так і при важливих коаліційних голосуваннях.

Отже, замість розвалу коаліції, Порошенко отримає більш поміркованого і лояльного партнера. Сам міністр внутрішніх справ може вже і не перенести ще одного серйозного скандалу. І у Порошенко нарешті з'явиться шанс поставити на чолі найважливішого силового відомства свою людину. І таким чином закінчити дивовижну для воюючої країни історію суперництва гвардійців Авакова і мушкетерів Порошенко.

Юлії Тимошенко політична інтуїція вчасно підказала не вскочити в «майдан» Саакашвілі, але її шанси виграти на чергових виборах будуть явно менше, ніж на дострокових.

Чим серце заспокоїться

На думку екс-міністра економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус, Україна вступила в стадію економічного зростання. «Ось у чому я абсолютно впевнений - що дно вже пройдено, воно пройдено десь півтора роки тому. Зараз є зростання, яке далеко нас не задовольняє, але це класична ситуація - рання стадія економічного зростання. Коли багато ще лежать "напівмертві" - бізнес, підприємці, банки, їм потрібно "штучне дихання", але скоро вони почнуть потроху вставати, заробляти.
Є відкладений попит за різними категоріями в роздробі, туризмі, будівництві тощо. Це мені нагадує ситуацію після фінансової кризи 2008 року, коли ще в 2010-му ніхто не вірив в Європі і країнах Балтії, що буде зростання. Звичайно, це був тільки початок».

Як західні, так і вітчизняні експерти одностайні в тому, що ВВП України в 2018 році буде рости в діапазоні 3-3,5%. А це значить, що до виборного 2019-го економіка України накопичить жирок, і влада цілком зможе влаштувати чергову роздачу слонів у вигляді нового підвищення пенсій і зарплат. З усіма відповідними для себе електоральними бонусами.

А історія з рюкзаками Авакова-молодшого, швидше за все, закінчиться повним виправданням сина міністра МВС. Адже, як стверджують джерела «Української правди», оригінал запису давно знищений, а без показань свідків - вона нічого юридично не варта.

Правда, судам в Україні давно вже ніхто не вірить, а свої висновки в цій історії виборці і так вже зробили. Кажуть, що Аваков-молодший, замість 60-літрового рюкзака, поставив МВС менший - 40-літровий. Але рюкзак виявився досить містким, щоб накрити сірим брезентом політичне майбутнє як самого міністра, так і його партії.

Роман Лазоренко

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Порошенко #Аваков #рюкзак #США #вибори
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,87
39,90
EUR
42,94
42,99
PLN
9,92
9,95
Оголошення
live comments feed...