• Головна
  • Львівські субсидії: права, нарахування і економія
Будь в курсі
15:50, 24 липня 2017 р.

Львівські субсидії: права, нарахування і економія

Будь в курсі
Фото: 032.ua

Фото: 032.ua

Станом на 1 липня у Львові більше 40% сімей мають право отримання субсидії. Проте у мешканців все ще виникають запитання.

Сайт 032.ua спробував розібратися, хто може отримувати субсидії та що для цього потрібно.

Призначення субсидій

За словами заступниці керівника управління — керівника відділу пільг, соціальних допомог та компенсаційних виплат управління соціального захисту ЛМР Лесі Дронь, 30 квітня 2017 року закінчився попередній термін призначення субсидій і з 1 травня органи соціального захисту прийняли рішення про автоматичне призначення субсидій на наступний період — 12 місяців до квітня 2018 року.

Цього місяця відділи соцзахисту отримали необхідну інформацію від Фіскальної служби, яку раніше вона не могла надати, тож мешканцям субсидії призначили. Оскільки субсидію призначено на наступний термін, у квитанціях, які мешканці отримають в липні, буде нарахування за травень-червень.

«Не усі мешканці бачать розмір призначеної субсидії у своїх платіжних документах. Це пов’язано з тим, що частині сімей, які мають субсидії, на літній період їх не призначено, тобто субсидія становить 0 гривень. Проте, з початком опалювального періоду, таким сім’ям буде проведено автоматичний перерахунок», - зазначила Леся Дронь.

Це стосується виключно сімей, про яких відділ соціального захисту має інформацію як про одержувачів житлової субсидії у попередньому періоді і вони мали право на призначення житлової субсидії з 1 травня. Тобто це мешканці, щодо яких немає застережень та яким з 1 травня прийшла субсидія на 0 гривень. З початком опалювального періоду (з 1 жовтня) та підключенням теплопостачання вони отримають автоматичний перерахунок субсидій на опалювальний період.

У разі, якщо у квитанції субсидія не вказана, а споживач впевнений, що має на неї право, він може звернутися у райвідділ соцзахисту та уточнити інформацію.

Зміни

З 1 травня відбувся ряд змін у порядку призначення субсидій, зокрема, було змінено період, за який обраховуються доходи для призначення житлової субсидії.

«У травні місяці це було три квартали 2016 року і перший квартал 2017 року, зараз ті мешканці, які будуть звертатися у липні,матимуть аналогічний порядок призначення та обрахування. А тим мешканцям, які звернуться у серпні, ми для призначення субсидій будемо враховувати їх доходи за два кавартали 2016 року і перший-другий квартал 2017 року. У цьому полягає відмінність з порядком призначення субсидій», - зазначила посадовець.

Зміни торкаються і господарств, які мають газове опалення. Для них чітко вказано опалювальний період, який буде враховуватися — з 16 жовтня по 15 квітня. Для домогосподарств із центральним опаленням будуть керуватися розпорядженням міського голови (який призначає початок і завершення опалювального сезону).

Заборгованість

У тих мешканців, які мають заборгованість за комунальні послуги більше, ніж за 2 місяці, можуть виникнути проблеми з субсидіями.

Відділи соцзахисту отримують списки таких сімей та повідомляють їх про заборгованість (яка може становити навіть 1 або 5 гривень) — спершу у вигляді звичайної квитанції, потім — через відділи соціального захисту.

«Є категорія мешканців, які не погоджуються з тим, який розмір плати за послугу їм нараховують надавачі послуг. Відповідно, таким мешканцям не мають права призначати субсидію», - поінформувала Леся Дронь.

Львів’янам наголошують, що питання заборгованості слід вирішувати не з відділом соцзахисту, а з надавачами послуг.

«З цього питання ми скерували запит у міністерство соціальної політики, щоби вони чітко надали роз’яснення, чи впливатиме ця заборгованість на мешканців», - додала посадовець.

Економія і монетизація

Частина зекономлених коштів за послуги газопостачання і електроенергії мешканцям буде повертатися у вигляді монетизації субсидії. Для її отримання, до 1 вересня слід звернутися у відділ соцзахисту і написати заяву, де вказати спосіб отримання коштів — на рахунок у банк чи на пошту.

«Потрібно розуміти, що тут йдеться про послуги газопостачання лише у тих сім’ях, де є газове опалення в приміщенні. Сімей, які мають центральне опалення і газову плиту, це не стосується», - розповіла Леся Дронь.

У Львові нараховується 18 тисяч ощадливих сімей, які мають право на монетизацію субсидій. Загальна сума відшкодування складає 11 мільйонів гривень.

За попередніми підрахунками, сума субсидії на газопостачання — не більше, ніж 100 м³ зекономленого газу, або в грошому еквівалені - 695 гривень 79 копійок, а вартість 150 кВт енергії у розрахунку - 90 кубів - це 135 гривень.

Є різні списки і суми, які належать мешканцям до повернення — від 1 гривні до 695 гривень. Це залежить від того, хто скільки зекономив послуг.

Оренда і субсидії

«Ті сім’ї, які орендують приміщення, мають на наступний термін призначення субсидії знову подати заяву, договір оренди і декларацію про доходи членів сім’ї, так як вперше», - зазначили у відділі пільг, соцдопомог та компенсаційних виплат.

Мешканці, у яких відбулися зміни у складі сім’ї, що стосується зареєстрованих осіб, також мають подати у відділ соціального захисту всю інформацію про зміну сім’ї (склад зареєстрованих осіб, зміна соціального статусу, перелік отримуваних послуг тощо).

Детальнішу інформацію можна отримати у районних відділах соціального захисту м. Львова.

Більше новин із життя Львова читайте ТУТ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #субсидії #комуналка
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,70
39,78
EUR
42,65
42,75
PLN
9,86
9,91
Оголошення
live comments feed...