• Головна
  • У львівському театрі юного глядача прем'єра з Бродвею
11:05, 29 травня 2012 р.

У львівському театрі юного глядача прем'єра з Бродвею

2 червня о 19.00 год. у Першому українському театрі для дітей та юнацтва відбудеться прем'єра вистави «Метелики». Про це повідомили організатори заходу.

П'єса відомого американського драматурга і сценариста Леонарда Герша «Вільні метелики» ("Butterflies Are Free") написана у 1969 році, і тоді ж поставлена на Бродвеї - варто додати, що пройшла вона там відтоді, витримавши кілька поновлень і вводів, 1128 разів, і у виставі були задіяні такі зірки як Глорія Свенсон, Пол Майкл Глейзер, Айлін Хекард. 1972 року п'єса була екранізована з Голді Хоун та Едвардом Альбертом у головних ролях, отримавши три номінації на "Оскар", з них одну таки виборовши - за найкращу жіночу роль другого плану.

Безумовно, п'єса і сьогодні залишається популярною, бо попри ненавязливу комедійність, легкість, гумор і прекрасно виписані діалоги, вона зачіпає фундаментальні питання нашого життя, нашого співіснування: що означає «бути вільним"? Свобода і відповідальність - взаємовиключні, взаємодоповнювальні, чи навіть - неможливі одне без одного? Чи обмежує свободу любов (чи то кохання, чи материнська опіка) - і власну, і близьких? Любов і свобода - це приємність? Біль? Легкість? Зобов'язання? Необхідність? І як це все виглядає не у філософській етичній теорії, а у щоденному проживанні, щоденному спілкуванні, щоденному виборі?

Такі питання особливо гостро постають, коли ти тільки вибираєш свій життєвий шлях, не знаючи куди піти, чому себе присвятити, і взагалі - яким бути, і як спілкуватися з людьми, - тому вистава ця значною мірою молодіжна. Але із роками ці питання не втрачають своєї актуальності, бо всі вони більш чи менш гостро постають у нашому житті з кожною новою людиною, з кожною новою ситуацією, з кожним новим днем, і навіть із кожною новою розмовою.

Цією постановкою театр продовжує розвивати заявлений минулоріч проект "Вечори дорослої сцени" - проект експериментів та міжтеатральної співпраці. Ця вистава - до певної міри експеримент: з простором, з існуванням акторів,із кількістю глядачів. З іншого боку - це мистецьке спілкування акторів різних шкіл, різних театрів і поколінь: тут задіяні як актори та студени нашого театру - Василь та Ярослав Василики, так і цьогорічна випускниця Наталка Мазур із курсу головного режисера Театру опери і балету ім. С. Крушельницької Галини Воловецької, а також актриса театру ім. М. Заньковецької Ольга Бакус.

Драма без антракту

Тривалість вистави – 1 год. 40 хв.

Режисура – Роман Валько

Простір – Микола Молчан

Костюми – Дарія Зав’ялова

Пластика – Нінель Збєря

Ролі виконують:

Дональд Бейкер – Василь Василик

Джил Теннер – Наталія Мазур

Місіс Бейкер – Ольга Бакус

Ральф Остін – Ярослав Василик

Режисер Роман Валько про виставу:

"Наші душі – Метелики. І коли летять вони до фальшивого світла – опалюють крила і гинуть. Істинне ж Світло – Любов! У ньому душі наші прозрівають, розправляють крила свої і чарівними мотилями у справжньому леті віднаходять одвічну Свободу!

Історія кохання двох чистих юних душ, які силою свого почуття, як подувом вітру, змітають усі перепони, підносяться у любовному леті самі, підносять усе і усіх довкола, підносять глядний зал. Сміх і сльози, анекдот і правда, розпач і щастя переплелися, як і в житті, у цій дивній чарівній історії, яка нагадує нам, що наші душі – прекрасні Метелики, які летять до Сонця Любові!"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,50
41,60
EUR
45,10
45,20
PLN
10,50
10,53
Оголошення
live comments feed...