• Головна
  • Львівщина наполягає повернути реабілітованим землі, забрані радянською владою
12:50, 29 лютого 2012 р.

Львівщина наполягає повернути реабілітованим землі, забрані радянською владою

Львівська обласна рада прийняла звернення до Верховної Ради України щодо внесення змін до законодавства про земельні відносини. У зверненні, зокрема, йдеться про повернення земель потерпілим від політичних репресій під час радянської окупації.

Депутати звернулись до голови Верховної Ради України Володимира Литвина з пропозицією внести зміни до законодавчих актів України, що регулюють земельні відносини, в частині повернення реабілітованим громадянам відібраних у них радянською владою земель. На думку обласних обранців, потрібно напрацювати та ухвалити окремий закон «Про реституцію майна, примусово відчуженого органами СРСР» або ж внесення суттєвих змін і доповнень до чинного, зокрема земельного законодавства.

«Усвідомлюючи те, що для більшості українських громадян, які до 1939 року територіально входили до складу колишнього СРСР, землі сільськогосподарського призначення надавалися виключно в користування, оскільки в законодавстві Радянського Союзу був відсутній інститут приватної власності на землю, питання реституції (поновлення порушених майнових прав, приведення їх до стану, що існував на момент вчинення дії) землі є актуальним для частини громадян України, зокрема мешканців західних областей України, які до початку Другої світової війни територіально входили до складу інших держав – Польщі, Угорщини, Румунії.

Враховуючи практичний досвід застосування інституту реституції в країнах Центральної і Східної Європи – Угорщині, Чехії, Словаччині, Болгарії, Румунії, Литві, Естонії та ін., Львівська обласна рада наполягає на розгляді й ухваленні згаданого вище проекту закону про реституцію майна (землі) або ж пропонує повернутися до розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України законопроекту № 8332 від 21 жовтня 2005 року «Про відновлення прав власності фізичних осіб на майно, примусово відчужене органами СРСР», - йдеться у тексті, ухваленого на вчорашній сесії облради, звернення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,42
EUR
42,83
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...