• Головна
  • «Прийшов час виходити на рівень кращих європейських і світових традицій банківської справи»
Новини компаній
13:00, 9 лютого 2016 р.

«Прийшов час виходити на рівень кращих європейських і світових традицій банківської справи»

Новини компаній

Андрій ГАВРИЛОВ, журналіст

Мода на залучення досвіду іноземних фахівців в українську політику переходить і в корпоративний сектор. Тепер міжнародні фінансисти й економісти світового рівня взялися відновлювати вітчизняний банківський сектор. Так, наприклад, днями акціонер одного з великих гравців фінансового ринку – Банку Кредит Дніпро – призначив нову Наглядову раду фінустанови, куди увійшли експерти, які зробили визначний внесок у розвиток світової економіки: Домінік Стросс-Кан, Андерс Ослунд, Жан-П’єр Сальтьєль, Алекс Мунтяну та ін. Чим будуть займатися західні експерти в українській фінустанові, як це позначиться на її роботі, на планах розвитку і в цілому на фінансовій системі країни, розповіла глава Правління Банку Кредит Дніпро Олена Малинська.

Олено Олександрівно, як Банку Кредит Дніпро вдалося залучити до співпраці екс-главу МВФ, колишнього дипломата і радника різних міжнародних урядових і економічних організацій, директора відомого інвестиційного фонду та ін.?

Це цілковито й повністю рішення акціонера фінустанови. Акціонер банку Віктор Пінчук активно займається просуванням України в Європі. Форум Ялтинської Європейської Стратегії YES, засновником якого також є Віктор Михайлович, щорічно збирає разом світових політичних і економічних лідерів для того, щоб спільно розробляти шляхи розвитку нашої країни на міжнародній арені. Члени Наглядової ради – постійні учасники форуму, люди, що внесли величезний вклад у розвиток світової економіки. На запрошення акціонера вони погодилися обійняти посади в Наглядовій раді банку. І для нас це велика честь працювати з провідними професіоналами і впроваджувати в роботу нашої фінустанови найкращі світові практики. Це стане відмінним досвідом не лише для нас, але й у цілому для всієї фінансової системи країни.

Мабуть, для українських банків такий випадок унікальний...

Повністю згодна. Це стосується не тільки досвіду і компетенції членів Наглядової ради, а й унікального прецеденту в плані корпоративного управління. У Національного банку є чіткі й жорсткі вимоги щодо залучення незалежних спостерігачів у вітчизняні банки. Адже за всіма міжнародними стандартами управління банком має відбуватися чесно, прозоро і відкрито. І ми повною мірою дотримуємося цих норм – сьогодні в Банку Кредит Дніпро з шести членів Наглядової ради тільки двоє представляють інтереси безпосередньо акціонера, всі інші – незалежні спостерігачі, тобто люди неупереджені й які не відстоюють жодних особистих інтересів.

Можете пояснити, чим конкретно займаються наглядові ради в банках і зокрема що будуть робити імениті світові експерти в Банку Кредит Дніпро?

Наглядова рада визначає і затверджує структуру розвитку фінустанови і виконує контролюючу функцію. Члени Наглядової ради – сполучна ланка між акціонером і керівництвом банку.

На наш погляд, для банківської системи 2016 рік стане роком реального відновлення і зростання після кризи, яка тривала два роки. Тому вже зараз українські банки, які гідно впоралися з найглибшою за всю історію незалежності кризою фінансової системи, повинні розпочати процес переходу на нові стандарти і рівень якості. Чесно скажу, в умовах все ще нестабільної ситуації в країні ці завдання до снаги тільки найсильнішим гравцям ринку. Тому зараз наша основна мета – створення комплексної стратегії побудови абсолютно нової моделі ведення бізнесу.

Ми відкриті до нових знань, завжди прагнемо переймати кращий світовий досвід, підтверджуючи це співпрацею з різними міжнародними фінансовими організаціями. І так склалося, що сьогодні, коли Україна офіційно стала повноправним асоційованим членом Європейського співтовариства, ми також отримали можливість інтегруватися в західні формати роботи. Не сумніваюся, що досвід і міжнародний авторитет новообраних членів Наглядової ради нашого банку стане серйозним внеском у наших загальних прагненнях – бути справжньою частиною європейської сім’ї держав.

Як саме?

Як уже зазначалося, за минулий рік фінансовий ринок змінився кардинально, але, на мій погляд, ми пережили цей час гідно, непогано пропрацювавши антикризові програми, що зберегло нашу клієнтську базу, змогло практично відновити депозитний портфель і наприкінці 2015-го навіть почати нарощувати обсяги кредитування.

Тепер прийшов час виходити на новий рівень – рівень кращих європейських і світових традицій банківської справи. Нові учасники команди нашої фінустанови – одні з кращих економістів і фінансистів світу. Використовуючи їхній багатий досвід розробки антикризових стратегій та рішення макроекономічних проблем, ми отримали можливість продемонструвати приклад усьому ринку і в плані корпоративного управління і нових рішень, приведення бізнесу до кращих стандартів Заходу. Надійність, відкритість і прозорість – одні з наших основних конкурентних переваг.

Якими з банківських продуктів і сервісів маєте намір дивувати клієнтів і ринок цього року?

Ті плани, які ми розраховуємо реалізувати в нинішньому році, я не назву якимись дивними сюрпризами. Радше це реалізація нової моделі роботи в усіх напрямках, вихід у найближчі два роки на прибуткову діяльність, зокрема й за рахунок активного відновлення і нарощування обсягів кредитування. Це також упровадження нових форм розвитку малого і середнього бізнесу, після чого ми маємо намір наростити обсяги фінансування агропромислового комплексу України – однієї з найбільш багатообіцяючих експортоорієнтованих галузей економіки, також підтримуючи малих і середніх фермерів. Уже зараз на фініші підготовки перебувають кілька вигідних і зручних кредитних продуктів.

Банк Кредит Дніпро (Ліцензія НБУ № 70 от 13.10.2011 г.) почав вдосконалювати і модернізувати якість роботи регіональної мережі відділень. Ми продовжуємо вкладати кошти в технологічну базу – те, без чого в принципі не зможе розвиватися фінансова система в майбутньому. Приємні новини користувачів нашої системи інтернет-банкінгу чекають уже до літа поточного року.

І, звичайно ж, ми продовжимо свою депозитну політику ведення бізнесу, яка неодноразово доводила свою ефективність. Я маю на увазі широкий продуктовий ряд, здатний задовольнити потреби будь-якого клієнта: вклади на різні терміни, строкові й до запитання, депозитні сертифікати та інші продукти з хорошими ринковими ставками.

Наших клієнтів також очікують дуже цікаві й несподівані карткові проекти з партнерами. Причому це стосується як і VIP-сегмента, так і пенсіонерів – для них ми підготували багато цікавих пропозицій по знижкам у торгівельній мережі.

Одним словом, попереду ще дуже багато роботи, але ця робота буде набагато цікавішою і більш захоплюючою, ніж минулого кризового року.

З досьє «ФАКТІВ»

Домінік Стросс-Кан - французький економіст і політик, голова Міжнародного валютного фонду в 2007-2011 рр. Професор економіки Паризького університету-Х та Вищої школи комерційних досліджень.

Андерс Ослунд - шведський економіст та колишній дипломат, який живе в Америці; провідний міжнародний експерт із питань національних економік України, Росії та країн колишнього СРСР. Професор Джорджтаунського університету, періодично - радник різноманітних урядових і економічних організацій.

Жан-П'єр Сальтьєль - французький економіст, президент Rothschild Сonseil International в 1998-2004 рр. Працював у Міністерстві закордонних справ Франції, обіймав посаду заступника директора Credit Industriel et Commercial, був партнером в Maison Lazard et Cie, Париж.

Алекс Мунтяну - керуючий директор регіонального фонду прямих інвестицій Europe Virgin Fund (EVF). Займає посади голови Наглядової ради в Portmone і "Прайм Груп", компаніях "Чумак" та "Венбест". Алекс Мунтяну також є співголовою Правління Ділової Консультативної Ради Південної та Східної Європи та Євразії.

Михайло Царьов - виконавчий директор міжнародної інвестиційно-консалтингової групи EastOne.

Андрій Дудник - голова Наглядової ради, виконавчий директор з інвестиційної діяльності міжнародної інвестиційно-консалтингової групи EastOne.

Джерело «Факти»

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,72
39,82
EUR
42,75
42,84
PLN
9,82
9,87
Оголошення
live comments feed...