• Головна
  • Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (ФОТО)
Тема для обговорення
10:00, 24 січня 2016 р.

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (ФОТО)

Тема для обговорення

На Україну обрушився снігопад. Великі міста виявилися практично паралізовані. Траси національного значення укутані в 4-метрові кучугури, в яких застрягли пасажирські рейсові автобуси, швидкі з породіллями і навіть снігоприбиральна техніка.

Цього року найбільше негода вирувала в нехарактерному для сильних морозів і снігопадів регіоні - на півдні країни.

Але, якщо в минулому році влада України та окремих міст виявилася неготовою до стихії, цього разу, маючи такий-сякий досвід за плечима, зі стихією боролися більш впевнено.

У деяких містах сніжитиме почало ще перед Різдвом. Перший серйозний снігопад почався в Києві 5 січня. Зрозуміло, ситуація викликала ускладнення у дорожньому русі та транспортній системі Києва, яка і без того відчуває певні складності.

Сніг у Різдво накрив і Дніпропетровськ. Буквально відразу ж по команді була піднята вся наявна комунальна техніка.

Але в більшості міст пік снігопаду відзначився 16-18 січня.

Основний удар снігової стихії припав по Миколаєву та Одесі.

Трасу "Миколаїв-Одеса" паралізувало на 3 дні. Найсміливіші, які все-таки намагалися прорватися крізь пости поліцейських, застрявали в Коблево. Деякі "сходили з дистанції".

На третій день колапсу замети на дорозі досягали 4-5 метрів.

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 1

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 1


У схожій ситуації опинилися і криворіжці, що знаходилися в неділю і в понеділок за межами міста. Потрапивши у сніговий полон під Гурівкою і Тернівкою Кіровоградської області, деяким з них довелося дві доби чекати звільнення. Незважаючи на надзвичайну ситуацію, рятувальники ГСЧС у своїй роботі чітко дотримувалися територіальності, не заїжджаючи на територію сусідньої області, а місто не завжди поспішало на допомогу своїм жителям.

"Дві доби криворіжці були в заторі в селі Тернівка, 25 км від міста, замети до 1,5 метра снігу. 20 автомобілів, в яких було 15 дітей. Тільки в 17:30 18.01.2016 ми отримали цю інформацію. О 00.10 19.01. 2016 всі заїхали в Кривий Ріг ", - зазначив один із представників ГСЧС у Фейсбук.

Однак у той час, коли він писав цей пост, близько 15-ти автомобілів з криворожанами, у тому числі і маршрутка з пасажирами, другу добу поспіль перебували у Гурівці. Ніч з 17-го на 18-е вони провели в сільському кафе, а наступної ночі довелося влаштовуватися на стільцях і партах в місцевій школі. Щоб їм допомогти, криворізьким службам потрібно було заїхати на територію Кіровоградської області і "пробити снігову пробку", але, ймовірно, це робити суворо заборонено - люди людьми, а на чужу територію не потикати.

У самих же містах ситуація була не краща - влади Миколаєва намагалися розчищати місто снігоприбиральними машинами, після - вивели на вулиці військову техніку. До розчищення снігу залучили нацгвардейцев. Рух електротранспорту було паралізовано - трамваї не ходили 2 доби.

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 2

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 2

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 3

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 3

І, якщо в Харкові основні дороги міста розчищені і навіть по тротуарах можна ходити, то в Одесі та Миколаєві до тротуарів руки комунальників досі не дійшли.


Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 4

А Дніпропетровську не пощастило вдвічі - снігопад, що зарядив 17 січня, періодично переходив у мокрий сніг та дощ.

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 5

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 5

За дві доби випала місячна норма опадів і в Кривому Розі.

На відміну від Миколаєва, тут швидкісний трамвай ходив без збоїв, за графіком, міський трамвай теж рухався за графіком. Були питання хіба що по роботі тролейбусів.

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 6

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 6

Кому пощастило в цьому році - так це Львову. Поки в інших містах України боряться зі снігопадами, у Львові все спокійно. У місті ось уже кілька років поспіль не було сильного снігопаду.

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 7

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 7

Робота з прибирання вулично-дорожньої мережі міста не відрізняється від попередніх років. Як і раніше, місцеві чиновники повідомляють, що готові до боротьби зі стихією в будь-який момент. Кажуть, що вся техніка завжди в режимі готовності і для кожного району міста закуплено достатньо піскосуміші.

Втім, самі львів'яни, як і в минулому році, так і сьогодні скаржаться на те, що на дорогах ожеледиця, а тротуари недостатньо посипані піском.

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 8

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 8



"Соціальне" прибирання

З перших днів сильних снігопадів звіти міської влади в багатьох містах перекочували в соцмережі.

Для того, щоб "безпосередньо спілкуватися" з городянами, заступник мера Кривого Рогу Олександр Катриченко 6 січня завів сторінку в Facebook, на якій регулярно розміщує фотозвіти про виконану коммунальщіками роботу. Зокрема, в неділю, 17 січня, в розпал стихії він написав: "Більше 80 одиниць техніки та 4500 чоловік задіяно на снігоборотьби. Зараз основний акцент зроблений на вулицях, по яких рухається пасажирський транспорт, зривів немає. Роботи дуже багато, так як прогноз однаковий на всі три дні. Працюємо без зупинок ".

Бравурний тон звітів чиновника криворіжці не зрозуміли, оскільки наступного дня, у понеділок, 18 січня, пересуватися по місту і добиратися на роботу було проблематично, адже чистилися тільки центральні проспекти. У соцмережах криворіжці ділилися спостереженнями, як водії розкопували свої автомобілі і намагалися проїхати по заметені снігом вулицях.

Не відставали від Кривого Рогу і влади Миколаєва. Чи не щогодинний звіт отримували від губернатора Миколаївщини Вадима Мерікова його фейсбучні передплатники. Мер Миколаєва Олександр Сенкевич звітував про виконану роботу трохи рідше, оскільки моніторив створений ним канал "Зеллом", де вирішувалися питання прибирання доріг практично в онлайн-режимі.

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 10

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 10

Техніка впорається?

У більшості міст на дороги вигнали всю наявну техніку.

5 січня на вулиці Києва комунальники вивели близько 5000 працівників і 152 одиниць техніки, яка працювала цілодобово. В цілому, незважаючи на періодичні складності на дорогах, сніжної катастрофи ця зима не принесла, незважаючи на те, що негода збіглася з відпусткою мера Києва Віталія Кличка, який вже знайшов відгуки в соціальних мережах.

У Кривому Розі на узбіччях розчищених автодоріг техніка залишила величезні поздовжні вали снігу, які особливо заважали людям при посадці в громадський транспорт або при спробах перейти дорогу.

Незважаючи на те, що стихія вгамувалася, ця проблема залишається і сьогодні - на багатьох міських зупинках посадочні площадки не розчищені, не розчищається сніг і на пішохідних переходах.

У Харкові, Миколаєві та Одесі на боротьбу зі снігом кинуті всі сили, ситуація знаходиться під контролем і снігозбиральні машини працюють в режимі нон-стоп.

Гірше справи на околицях міста. Там дороги прибирають не так активно і якісно, ​​адже сніг валить майже щодня. У Харківській області комунальники налагодили тісну співпрацю з ГСЧС - рятувальники не раз виручали застряглі в снігу швидкі допомоги, техніку і звичайні автомобілі.

Тим не менш, незважаючи на велику кількість снігоприбиральної техніки та робітників, утворюються величезні «гори» - купи снігу, які лежать по всьому місту і якщо не заважають проходу або проїзду - то лише до тих часів поки вони не почали танути.

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 13

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 13

Деякі купи і замети настільки великі, що практично стіною відокремлюють тротуар від проїжджої частини, приховуючи автомобілі і не даючи вийти з машин водіям або пасажирам.

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 14

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 14

Зима 2016 також не стала несподіванкою і для дніпропетровських комунальників.

На щастя городян, в нинішньому році автомобільні дороги були прохідні.

Застряглу техніку допомагали витягувати рятувальники і нові патрульні, які заступили на службу якраз 17 січня. Для них це було першим серйозним випробуванням.

Аварійні служби, “швидка” і поліція працювали без збоїв. Єдине, що довелося закрити на один день міжнародний аеропорт "Дніпропетровськ". Але там пояснили це міркуваннями безпеки пасажирів - метеоумови були непростими. Прийом і випуск бортів був пов'язаний з ризиком.

Перестали розчищати місто одеські комунальники, мабуть, перепрацювавши після стихії.

Тому який день в Одесі спостерігається колапс, іншим словом це не назвеш. Навіть у центрі дороги розчищені в одну колію - часто зустрічним машинам неможливо розминутися, тротуари покрилися товстим шаром льоду, а з дахів звисають величезні "шапки" снігу та метрові бурульки.

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 15

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 15

І не дивно, що в місті в середньому за добу близько 50 осіб звертаються до травматологів.

А біля будинків ростуть купи сміття. Снігом занесло дорогу до міського звалища. "Автодор" який день героїчно прокладає до неї шлях, а сміттєзбірною компанії ліниво чекають, поки ситуація сама собою вирішиться.

Рука допомоги

Стихія об'єднала городян у Харкові, Одесі, Миколаєві.

У соцмережах оперативно люди зістикувалися в мобільні групи, допомагали тим, хто застряг у дорозі, хто чим міг - чаєм і бутербродами, лопатами, нічлігом.

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 16

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 16

Кілька десятків власників позашляховиків більше доби курсували по місту, допомагаючи любителям малолітражок і літньої гуми вибратися з чергового замету.

У Миколаєві городяни брали на нічліг "тимчасових" постояльців і прихистили бійців АТО, які не могли дістатися з обласного центру в рідній Очаків.

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 17

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 17

Жителі Харкова теж не залишилися осторонь - вони активно допомагали один одному, якщо машини грузли в снігу. Часто до автомобілістів «підключаться» перехожі і спільними зусиллями транспорт витягали зі снігу.

Впоралися? На трієчку

Одесити і миколаївці вчаться розсудливості на своїх помилках. Такий висновок можна зробити, аналізуючи обстановку в містах в останній снігопад.

Більшість городян порахували, що розумніше буде заметіль перечекати вдома, а свого залізного коня притримати на стоянці. У підсумку, в місті фіксувалося в рази менше аварійних ситуацій і заторів.

Снігоприбиральна техніка спокійно працювала, розчищаючи головні одеські магістралі і блокувалася кинутими на дорозі автомобілями в Миколаєві. Крім того, покинуті залізні заважали і проїзду комунального транспорту - тролейбусів.

 Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 18

Екс - заступник мера Кривого Рогу, народний депутат України В'ячеслав Задорожний дав оцінку виконаній роботі, прокоментувавши фотозвіти Олександра Катриченко в соцмережах. "Саша! Пр. Карла Маркса в такому стані не був за всі роки. Побійтеся Бога, вам купили багато техніки, нею треба управляти, керувати, і платити за роботу, а не за що, пред'являть, мені дуже соромно за таку роботу ЖКГ. ", - написав він.

Все ж, криворіжці відзначають, що, у порівнянні з минулим роком, міські служби працювали краще. Адже взимку +2015-го все було настільки погано, що активістам довелося завантажити сніг в КАМАЗи, після чого відвезти і висипати його під ворота заміського будинку мера Юрія Вілкула. Багато хто вважає, що саме це змусило чиновників цього разу організувати роботу більш сумлінно.

На сході України, коли більша частина країни потопала в снігу, міста потопали в дощі. Однак передував зливам снігопад теж оголив чимало проблем у рядах комунальних служб. Наприклад, в Маріуполі перепади температур перетворили сніг спочатку в лід, потім в сніжну діжу. Але виявилося, що прибирати її нічим - техніки не вистачає. Посипати дороги нічим - той нечисленний запас піску, що був заготовлений попередньою владою, зберігався бездарно, на відкритих майданчиках, і перетворився на лід. Як зазначав депутат міськради Максим Бородін, мало того, що місту не вистачало техніки, так ще і логістика була така, що для того, щоб заправитися, машинам доводилося даремно курсувати з одного кінця міста в інший. Так що, влада, яка помінялася в Маріуполі в результаті виборів, була відверто шокована існуючим станом справ.

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 19

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 19

На диво, з очищенням снігу впоралися добре в цьому році в Запоріжжі. Якщо в минулі роки сніг фактично паралізував місто, то в цьому році нарікань на комунальні служби практично не було (хіба що у найвіддаленіших спальних районах), снігоприбиральна техніка починала з'являтися на вулицях, як тільки починалися опади, а комунальники лопатами чистили тротуари. При цьому, під час другого снігопаду до прибирання снігу добровільно-примусово підключили навіть заводчан всіх великих заводів, і заводську техніку.

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 20

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 20

Враховуючи, що нинішня запорізька влада є представниками заводів, зробити це було не важко. Чому в минулі роки заводська техніка не настільки активно допомагала владі справлятися зі снігом - залишається лише здогадуватися. Мабуть, тому, що начальство заводів не дуже "дружило" з владою і не хотіло створювати їм позитивний імідж.

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 21

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 21

Область теж впоралася непогано - якщо в сусідньому Дніпропетровську після першого снігопаду відразу були заблоковані кілька трас, то у Запорізькій області всі дороги області залишалися відкритими, повідомлень про те, щоб десь застряг транспорт, від рятувальників не надходило.

При цьому городян розсмішив Архієпископ Запорізький і Мелітопольський Лука, який через свою прес-службу закликав городян не скаржитися на роботу комунальних служб і двірників, а самим чистити дороги і вулиці від снігу.

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 22

Сніговий апокаліпсис: перезавантаження (фото) - фото 22

Мер Дніпропетровська Борис Філатов сам себе похвалив за якісне прибирання снігу в Дніпропетровську. "Я вважаю, що в такому гарному результаті є велика заслуга мене, як міського голови, та виконуючого обов'язки мого зама з питань житлового господарства пана Лисенка", - повідомив він.

Поставив "4 з мінусом" собі і мер Миколаєва Олександр Сенкевич. Саме так він оцінив роботу комунальників, проте відзначив, що це - позитивна тенденція.

За словами заступника голови КМДА Петра Пантелєєва, навіть дорожники Києва спрацювали на "четвірку за п'ятибальною шкалою".

Можливість заробити

По максимуму вичавити користь зі складної ситуації вийшло у таксистів і "бордюрщіків"

Що й казати, навіть миколаївські маршрутники самовільно підвищили вартість проїзду - замість 4 гривень - від 5 до 8 грн.

Бордюрщікі теж здирали три шкури за проїзд.

І одеські, і миколаївські таксисти підняли ціни на проїзд до неймовірних сум - "мінімалка" в Миколаєві склала 40 гривень, в Одесі - ще більше.

Смертельний випадок

На жаль, стихія не шкодувала людей - фіксувалися випадки смертей від переохолодження.

На Миколаївщині холод забрав життя п'яти чоловік.

Серед них були й такі, які, намагаючись дістатися додому по засніжених трасах просто замерзали в полі.

З грудня 2015 зафіксовано 12 смертей від переохолодження і в Запорізькій області.

Від переохолодження померла жінка і в Маріуполі.

На жаль, цей трагічний рахунок поки не закінчено. Зима обіцяє нам морози до мінус 30. Так що, одягаємося тепліше і бережемо один одного!

Надія Дремлюга

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,74
39,78
EUR
42,74
42,82
PLN
9,83
9,90
Оголошення
live comments feed...