Туя колоновидна західна Колумна — це найпоширеніше вічнозелене хвойне дерево не тільки в Україні, а й у всьому світі. Сорт колоновидної туї, яка може сягати у висоту й до 8-ми метрів. Вона невибаглива до умов вирощування (сонце, півтінь) та росте у будь-яких ґрунтах. Тую Колумну відносять до голонасінних хвойних рослин, сімейства Кипарисових. Надзвичайно широко використовують ці туї у ландшафтному дизайні не лише в скверах, парках великих міст, але й на власних присадибних ділянках.

Дерево має густу блискучу хвою яскраво-зеленого кольору. Туя західна Колумна — живе набагато довше відносно інших хвойних дерев. За рік молода рослина виростає до 15-ти см у висоту. Її крона при цьому розростається у діаметрі до 5-ти см в рік. Зимою хвоя дещо міняє відтінок, набуваючи ледь коричнуватого відтінку, який весною практично непомітний.

Цікавий той факт, що туя Колумна має плоди. Вони являють собою дрібні шишечки, які набувають коричневого окрасу під кінець літа. Це дерево має двокрильчате насіння плоскої форми та з'являється в перший рік життя рослин. Коріння туї тонке та має багато густих відростків.

Отже, ми переконалися, що це надзвичайно красиве та корисне дерево. Тепер поговоримо про певні правила, яких потрібно дотримуватися при посадці цієї вічнозеленої красуні. В першу чергу тую Колумну радять садити на глибину не більше 80-ти см. Місце під посадку краще вибрати затишне, де немає сильних, наскрізних вітрів. Віддаль проміж деревцями має бути 1,5 метра. Щоб ваша туя росла та залишалася здоровою, необхідно відповідально віднестися до її посадки.

Туя Колумна має високу стійкість до низьких температур (-30 °С), через те не потрібно хвилюватися про них взимку, особливо під час сильних морозів. Але, щоби вберегти молоденькі насадження в перші декілька років після посадки, потрібно їх вкрити. Весною молодим насадженням буде важко перенести яскраве сонячне проміння, тому в цей час їх також варто притінити. Не забувайте слідкувати за тим, щоб саджанці мали достатньо вологи, оскільки вони можуть швидко засохнути. Під час посадки, рекомендують підживити молоді саджанці нітроамофоскою.

Важливу роль по догляді за туєю відіграє обрізка. Формувати крону туї рекомендують на початку літа, коли наростуть нові пагони й бруньки. Наступну обрізку проводять на початку вересня. Не чекайте, коли гілочки виростуть більші й почнуть гнутися від власної ваги. Для обрізки гілочок обов'язково використовуйте гострий та чистий садовий інструмент. Крім того, обрізка невеликих пагонів вимагає значно менше фізичних зусиль, ніж «запущена» крона.

Основною особливістю туї є здатність легко переносити вплив шкідливих промислових та автомобільних викидів в атмосферу. Завдяки такій особливості ці туї радять висаджувати в парках, біля автомагістралей та різних підприємств. Лікувальні властивості вічнозеленої туї відомі людям дуже давно.

Наш інтернет-магазин Biogardis пропонує широкий вибір туй. Обов'язково придбайте на свою ділянку декілька цих чудових вічнозелених дерев та вдихайте свіже повітря кожного дня, протягом року.