• Головна
  • Відомий львівський композитор Богдан Котюк представить проекти «Ріхард Ваґнер у Львові» та «Діалоги з органом»
16:42, 15 лютого 2013 р.

Відомий львівський композитор Богдан Котюк представить проекти «Ріхард Ваґнер у Львові» та «Діалоги з органом»

Два дні 16-17 лютого, у Будинку органної та камерної музики на вул. С. Бандери, 8 відбудуться 2 великих концерти. Відомий львівський композитор Богдан Котюк представить проекти «Ріхард Ваґнер у Львові» та «Діалоги з органом».

16 лютого о 17:00 год відбудеться органний концерт «Ріхард Ваґнер у Львові». Львівський композитор Богдан Котюк є співзасновником і директором першого в Україні Львівського Товариства Ріхарда Ваґнера, яке цього року святкуватиме своє 20-ліття.

2013 рік ЮНЕСКО проголосило Роком Ваґнера, бо 22 травня увесь музичний світ відзначить 200-ліття геніального оперного реформатора. Водночас, 13 лютого – 130-та річниця смерті Ваґнера. Ці факти спонукали львівську органістку Олену Мацелюх підготувати програму, присвячену музиці Ріхарда Ваґнера.

«Взагалі виконувати твори на органі є надзвичайно складно, тому що це дуже специфічний інструмент. Треба добре подумати, які поставити тембри, які поставити регістри, щоби передати те, що хотів показати композитор. А Ріхарда Ваґнера особливо важко виконувати, тому що він не писав для органу нічого, він писав тільки для великого симфонічного оркестру, а отже, орган повинен передати всю фактуру цих творів», – розповідає Олена Мацелюх, солістка Будинку органної та камерної музики.

Творча співпраця Богдана Котюка і Олени Мацелюх, що триває лише неповний рік, вже дала досить вагомі результати. Відбулися багаторазові концерти та мистецькі зустрічі з шанувальниками органної музики не тільки у Львові, але й у Києві, Донецьку, Хмельницькому, Чернівцях, Одесі. Окрім авторських творів композитора, у концертах звучала й музика Ріхарда Ваґнера у транскрипції для органа Богдана Котюка. Це стало ще однією можливістю не просто знайомства з творчістю Ваґнера, яка так мало на українських оперних сценах знаходить втілення, але й переконатися у духовності й актуальності Ваґнерівських ідей.

«Особисто моє, на базі великого досвіду, переконання: справді великих постатей в історії музики було дві – це Бах і Ваґнер. Тому що вміння не просто підсумувати те, що було до мене, а й зазирнути в майбутнє, є далеко не у кожного. В часи Ваґнера не було розуміння, що Всесвіт є безкінечний. А от Вагнер своєю музикою, виходом за межі закритої системи показав безмежжя Всесвіту в музиці», – зазначає Богдан Котюк, композитор.

У концерті прозвучать твори Ріхарда Ваґнера, які належать до найпопулярніших у світовій музичній літературі – Весільний марш, Політ Валькірій та інші безсмертні композиції останнього великого романтика.

17 лютого о 17:00 год Богдан Котюк виконає авторський концерт з творів для органа, сопрано, флейти Пана, сопілки, ударних та гітари «Діалоги з органом». До програми входять 10 творів.

«Саме слово «діалог» є найяскравішою ознакою існування людини в суспільстві, тому що тільки завдяки тому, що ми можемо спілкуватися, ми можемо себе проявити. Концерт повинен бути досить різноманітний, тому що буде і вокал, будуть і різні інструменти, і, звичайно, буде органна музика, яку я спеціально написав для чудової органістки, яка і провадить ці два концерти у суботу та неділю», – додає Богдан Котюк, композитор.

Виконавці  –  солісти Будинку органної та камерної музики: Олена Мацелюх (орган, ф-но); Заслужена артистка України Маріанна Лаба (сопрано); Анастасія Арбузова (сопілка); Ігор Мацелюх (флейта Пана); Ярослав Гамаль (гітара) та Володимир Гребеньков (ударні). Ведуча концерту –  музикознавець Інна Павлюк.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,67
39,74
EUR
42,68
42,74
PLN
9,83
9,86
Оголошення
live comments feed...