• Головна
  • Старовинний декор на львівських кам’яницях розсипається на очах
10:20, 12 грудня 2011 р.

Старовинний декор на львівських кам’яницях розсипається на очах

Щомісяця якась із львівських кам'яниць втрачає старовинний декор. На сьогодні декор на 188 будинків історичної спадщини знаходиться в аварійному стані. Про це повідомили в Центрі правових та політичних досліджень «СІМ».

Поки експерти Центру «СІМ» моніторили стан ліпнини львівських кам'яниць, на шести з них декор вже обвалився. В Центрі обурені бездіяльністю із захисту пам'яток архітектури, адже і торік і цього року міській владі були подані результати моніторингу стану унікального декору в зоні ЮНЕСКО та Державного історико-архітектурного заповідника Львова.

«Гостро аварійний стан декору будівель на території Державного історико-архітектурного заповідника Львова вимагає термінового реставраційного втручання, оскільки зволікання не лише призведе до безповоротної втрати національного надбання, а й становить пряму загрозу життю і здоров’ю перехожим у разі обвалу», – йдеться у висновках моніторингового звіту Центру.

Керівник програми моніторингу державної пам'яткоохоронної політики Центру «СІМ» Ярина Ясиневич зазначає, на сьогодні вже втрачено старовинний декор будинків № 45 на пл. Ринок, № 37 по вул. Личаківській, № 8 у Кривій Липі, № 3 по вул. Руській, №42 на Дорошенка, №1 на Винниченка.

«Минулого року за два місяці ми виявили 33 аварійні об'єкти лише на вулицях, прилеглих до площі Ринок, і подали відповідні клопотання до міської влади. Нам навіть відповіли, що планують передбачити їх реставрацію у бюджеті 2011 року, про що додатково повідомлять у першому кварталі. Рік завершується – жодної відповіді. Натомість за півроку моніторингу Центр «СІМ» зафіксував обвал автентичного декору на шести будівлях. Це – дуже сумна статистика, адже щомісяця Львів втрачає мінімум один об'єкт», - додала Ярина Ясиневич.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,78
39,84
EUR
42,78
42,83
PLN
9,86
9,88
Оголошення
live comments feed...