• Головна
  • «Мобільне місто»: про сервіси, які спрощують життя
Тема для обговорення
09:10, 11 жовтня 2015 р.

«Мобільне місто»: про сервіси, які спрощують життя

Тема для обговорення

Сьогодні мобільні телефони давно перестали бути лише пристроєм для дзвінків. Сучасні технології роблять наше життя комфортнішим і практичнішим, дозволяють стежити за всією актуальною інформацією і користуватися низкою сервісів. Мова йде про мобільні додатки, які допомагають жити, працювати і подорожувати по українських міста, розповідає 44.ua

 

Кияни шукають паркомісце через смартфон

Транспорт - одна з ключових проблем Києва. Автомобілістам необхідно не просто минути пробки, але і знайти, де припаркувати машину. Для цього місцеве КП "Київпарксервіс" запустило мобільний додаток "М-Паркування" (для Android). Дана програма дозволяє знаходити парковки в режимі онлайн і оплачувати послуги. На думку творців інновації, додаток істотно скорочує сірі та корупційні схеми, а також спрощує життя автомобілістів.

Зрозуміло, крім додатка "М-Паркування" існує маса інших сервісів: список безкоштовних точок Wi-Fi, туалетів, виклик таксі і т.д.

 

У Кривому Розі мобільні додатки не користуються успіхом

Урбаністскіх сервісів в Кривому Розі немає. Жителі найчастіше встановлюють мобільні версії міських інформаційних порталів. Свого часу підприємці намагалися запустити аналог мобільної "тривожної кнопки" для виклику охорони та он-лайн службу замовлення таксі, проте ці ініціативи не прижилися.

 

У Маріуполі чиновники-консерватори не хочуть створювати мобільні сервіси ЖКГ

С "мобільністю" в прифронтовому Маріуполі справи приблизно так само, як і в Кривому Розі. На думку місцевих жителів, мобільні додатки необхідні, перш за все, для поліпшення комунального сервісу, проте вся комуналка в Маріуполі знаходиться в руках не молодих і консервативних чиновників. Єдиний мобільний сервіс Маріуполя - це замовлення таксі. І то він діє лише в одній службі.

 

У Дніпропетровську можна знайти всі лікарні по мобільному

У Дніпропетровську розробники випустили мобільний додаток, що дозволяє в будь-який момент знайти будь-яку лікарню, стоматологію, аптеку або навіть ветеринарну клініку за допомогою мобільного (для Android). Відзначається, що утиліта містить докладний каталог з адресами, телефонами, переліком послуг, графіком роботи, відгуками про заклади з можливістю навігації до місця призначення.

 

У Львові шукають дорогу без пробок

Одним з найбільш популярних мобільних додатків Львова є Lviv Router (для Apple і для Android). Програма буде корисна як для львів'ян, так і для туристів, які приїжджають подивитися місто. Щоб отримати список маршрутів, необхідно ввести адресу відправлення і адресу призначення. Сервіс робить добірку доступних маршрутів (прямі або з пересадками) і сортує їх. Для роботи програми не потрібен доступ до Інтернету.

 

У Харкові за допомогою смартфона стежать за маршрутками

Актуальним сервісом для Харкова є додаток "Маршрутки" (для Apple). Утиліта дозволяє стежити за рухом всіх маршрутних автобусів. Технологія можлива завдяки GPS-маячку, який встановлений в транспортних засобах. Користувачеві потрібно лише вибрати номер маршруту, і він зможе стежити за переміщенням всіх автобусів цього номера, на інтерактивній карті. Таким чином, користувач програми може дізнатися точний час, коли автобус прибуде до його зупинки, не виходячи з дому. Додаток дозволяє заносити в обрані найбільш актуальні для користувача маршрути. Також є інформація про вартість проїзду, проте розробники досі не оновили старі ціни.

 

В Одесі додаток просуває музеї

Одеські розробники недавно запустили додаток для смартфонів під назвою "Музаріум". Автори проекту пропонують у цікавій формі дізнатися більше про історію міста і унікальні експонати одеських музеїв. Програма створена, щоб перетворити похід в музей в гру з набором різних завдань, запитань і головоломок. В результаті їх проходження відвідувач набирає бали і може отримати подарунок від музею. Співробітники культурних установ самі придумують завдання і стежать за розвитком проекту. Участь для них і сам додаток є безкоштовним.

 

У Запоріжжі смартфон розповість все про Хортицю

У Запоріжжі в квітні поточного року з'явився мобільний додаток "Карта Хортиці +", призначений для пристроїв Android. Його розробив місцевий фотограф і краєзнавець Олексій Толмачов, який є автором неофіційного сайту острова Хортиця і, мабуть, знає про цей знаменитий туристичний об'єкт все. Додаток складається з мультимедійної карти острова, на якій відзначені не тільки найбільш розкручені туристичні місця Хортиці (музей, Січ, кінний театр), а й численні природні та історичні пам'ятки - в цілому більше 140 об'єктів. Кожен об'єкт забезпечений фотографією і детальним описом. Також на карту нанесені зупинки громадського транспорту, автостоянки і навіть урни. У додатку є розклад маршруток, якими можна дістатися до Хортиці, опція вимірювання відстаней, можливість запису і відображення GPX-треків, побудови пішохідних, велосипедних та автомобільних маршрутів. За неповні півроку додаток завантажили вже більше 1000 осіб. Воно корисно не тільки жителям Запоріжжя, але в першу чергу - гостям міста, які вперше знайомляться з Хортицею.

 

Головну інформацію про багатьох містах України розповість City-Guide

Окрім іншого, в більшості міст України існують програми-супутники City-Guide (https://play.google.com/store/apps/developer?id=Citysites), які збирають в собі всю найактуальнішу інформацію про життя міста: новини, афіша, заклади відпочинку та комунальні заклади, екстрені служби та органи влади. Загалом, за допомогою цього додатка можна знайти будь-яку інформацію, яка може бути корисна як для місцевих жителів, так і для гостей.

 Всі ці мобільні послуги тільки на перший погляд здаються дрібницею. Насправді, «мобільне місто» повільно, але впевнено рухає наше життя по шляху прогресу. І те, що ще вчора здавалося абсолютною фантастикою, сьогодні - реальність, яка спрощує наші будні.

Михайло Криволапов

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,74
39,86
EUR
42,76
42,90
PLN
9,85
9,93
Оголошення
live comments feed...