• Головна
  • «Не виключено, що затишшя на фронті було організовано навмисно, щоб вибух насильства в Києві зазвучав якомога голосніше»
Тема для обговорення
09:00, 6 вересня 2015 р.

«Не виключено, що затишшя на фронті було організовано навмисно, щоб вибух насильства в Києві зазвучав якомога голосніше»

Тема для обговорення

30 серпня істерична жінка нервово металася з боку в бік біля входу на станцію метро «Політехнічний інститут» у Києві. Жінка в нестямі кричала: «Рятуйте країну, не будьте байдужими» і засовували всім перехожим листівки-запрошення на пікет 31 серпня по стінами Верховної Ради.

У листівці з логотипом партії «Свобода» - перелік того, що нібито намагається протягнути через парламент Президент і проти чого неодмінно потрібно протестувати. Необізнаній людині, після прочитання запропонованої інформації, дійсно могло б здатися, що Петро Порошенко підбиває депутатів на здачу національних інтересів. У тексті говорилося, що парламент має намір легалізувати всіх бандитів, Моторол і Гіві, що вбивають наших співвітчизників на Донбасі, амністувати російських бойовиків, легалізувати російський протекторат на сході країни.

Насправді, 31 серпня парламент приймав у першому читанні зміни до Конституції про децентралізацію влади. Пункти, які так вільно трактувалися в листівці, кілька місяців тому були вже прийняті Верховною Радою в рамках закону про особливості системи управління окремих районів Донецької та Луганської областей і 31 серпня не піднімалися.

Організатори мітингу - партія «Свобода» - свідомо дезінформували людей, маніпулюючи громадською думкою і готуючи провокації. Результат такої маніпуляції свободівців - троє загиблих і близько 140 поранених.

Іноземні ЗМІ, слідом за російськими, поспішили покласти відповідальність за сутички під Верховною Радою на ультранаціоналістичні сили.

«Протест був організований популістської Радикальною партією і ультра-націоналістичною партією «Свобода », які виступають проти будь-яких поступок сепаратистам», - написав The Washington Post.

«Зіткнення під українським парламентом були організовані націоналістичною партією Свобода», - повідомляє ВВС.

Зі свого боку глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що зіткнення, що відбулися в понеділок, показали "небезпеку загравання влади з екстремістами", натякаючи на можливу причетність до провокації і представників правлячої коаліції.

Хто ж насправді стояв за подіями 31 серпня? Відповідь на це питання шукали практично всі провідні ЗМІ світу.

 «Що було безпосередньою причиною зіткнень перед українським парламентом 31 серпня?.. Існує спірна стаття в конституційній поправі - "Особливості здійснення місцевого самоврядування в певних адміністративних одиницях Донецької та Луганської областей визначається окремим законом".  Цей закон вже існує. Він стверджує, що після виборів на території, яка в даний час контролюється Росією і сепаратистами, місцева влада, обрана на виборах, можуть створювати свої власні ополчення і амністувати тих, хто брав участь у війні в Донбасі, - пише Radio Free Europe. - Закони в Україні можуть бути змінені. Заковика полягає в тому, що після затвердження поправок, вони стають частиною конституції, що може утруднити їх зміну. Багато українців, серед них колишній політв'язень Степан Хмара, вважають, що нові поправки узаконять "російський анклав" в Україні, що призведе до подальшої дестабілізації української держави.

Чи буде це насправді? - міркують журналісти видання. - Можливо. Тим не менш, деякі умови повинні бути виконані в першу чергу. Закон про Донбас набирає чинності тільки після повного виведення російських військ з території України - мабуть, включаючи Крим, який є частиною України, незважаючи на його насильницьке приєднання до Росії в 2014 році. Ще однією умовою є те, що Україна повинна контролювати всі свої корони, в тому числі і українсько-російський, який в даний час контролюється сепаратистами.

Далі, вибори на окупованих територіях мають відбуватися відповідно до Конституції України та її законами; тільки тоді новообраним посадовим особам можуть бути надані права, описані в законі. Закон також закінчується через три роки. Один рік вже пройшов, і уряд може відновити, а може і не відновлювати його дію».

Таким чином журналісти видання не бачать реальних причин для настільки радикальною реакції на запропоновані президентом поправки до Конституції.

 The Associated Press нагадує своїм читачам, що децентралізація влади в Україні є необхідною умовою для встановлення миру.

«Порошенко опинився в скрутному становищі з законопроектом, викликаючи на себе гнів націоналістів, які звинувачують його в підриві незалежності України. У той же час, проросійські повстанці кажуть, що законопроект не дає їм стільки влади, як вони хочуть», - пише видання.

«Ляшко, який посів третє місце на президентських виборах у травні 2014 року, заявив у вівторок, що він вимагатиме референдуму з цього питання. Взагалі тільки три з п'яти партій коаліції проголосували за законопроект.

У той же час у Вашингтоні офіційний представник Ради національної безпеки Нед Ціна у вівторок вітав голосування, кажучи, що це "показує, що Україна неухильно виконує свої зобов'язання відповідно до угод Мінська».

Найбільш повний аналіз причин і слідства подій, що відбулися дав британський The Guardian

«Останній день літа почався незвично мирно. Біжучий рядок на наших телеекранах розповідав про різке зниження в Росії підтримки сепаратистів, нульових жертвах серед українських солдатів і добровольців на лінії фронту. Найостанніші міжнародні мирні переговори в Мінську також породили несподіваний оптимізм. Сепаратисти обіцяли повне припинення вогню з 1 вересня і початок переговорів про відвід навіть легкої артилерії від лінії зіткнення.

 Такі обіцянки викликали цинічні посмішки у людей, обізнаних про реальну ситуацію в зоні конфлікту: важка артилерія, демонстративно відведена обома сторонами, вже давно повернулася на лінію фронту і використовується. З початку конфлікту не було ні єдиної ночі без вогню артилерії. Протиріччя це зрозуміло. Адже під час будь-якої війни люди мріють про мир і хочуть сподіватися, що він прийде.

 Такий несподіваний момент тиші на лінії фронту, дуже можливо, був організований спеціально для того, щоб вибух насильства в Києві цього тижня зазвучав якомога голосніше. Раніше, в понеділок, парламент проголосував за законопроект, висунутий президентом Петром Порошенко. Законопроект відкриває шлях для змін до Конституції, що дають більше автономії районам, утримуваним повстанцями.

 Ні, коментатор не готовий передбачити результат фінального голосування за реформи, особливо враховуючи позицію войовничих членів Свободи. Голосування буде проходити тільки через три або чотири місяці, і багато чого може відбутися між «зараз» і «потім» у Києві, в Донбасі, в Кремлі і в Брюсселі.

 Але засоби масової інформації вкинули немало теорій про те, хто найбільше виграв від цього теракту, здійсненого 31 серпня під стінами парламенту. Більшість аналітиків в Україні, природно, вказує пальцем на Кремль.

Захарченко, керівник так званої «ДНР», і Ігор Плотницький, лідер так званої «ЛНР», часто обіцяли експортувати війну з Донбасу до Києва. Обидва вони іноді їздять до Москви і у себе вдома знаходяться в оточенні емісарів з Російської Федерації. Тим не менш, для них організувати атаку в Києві, використовуючи українських націоналістів, було б досить складно, що пов'язано з роботою спецслужб, в даному випадку Російської секретною службою.

 Інша версія свідчить, що вибух біля будівлі парламенту була організована адміністрацією президента чи українських спецслужб, щоб дискредитувати Свободу та інші радикальні націоналістичні партії і "затягнути гайки" на політичному житті країни, таким чином, виправдовуючи контроль над опозиційними силами.

 Ця версія не витримує ніякої критики. Демонстрацію очолили депутати, які є членами Свободи, але потрапили до парламенту в якості незалежних кандидатів. У результаті виборів 2014 Свобода не набрала 5% голосів, необхідних для проходження в парламент. Чотири місяці тому, на президентських виборах, лідер партії Олег Тягнибок, набрав лише трохи більше 1% голосів. На цьому тижні він був сфотографований разом з іншими активістами Свободи, під час спроби витягти одного з солдатів, що стоять у колі, в натовп протестуючих. Це був момент, який дуже нагадував Майдан, з тією різницею, що тоді члени Свободи і їхній лідер були всередині парламенту. З тих пір партія виявилася сильно маргінальною.

 Проте, були й інші групи, представлені в демонстрації. Серед них дві, які заслуговують особливої ​​уваги: ​​Радикальна партія Олега Ляшка і УКРОП - партія Ігоря Коломойского. Футболки з емблемою цієї партії давали безкоштовно на демонстрації, і тим, хто був готовий взяти участь у протесті, платили гроші. Коломойський вважається ворогом президента Порошенка, оскільки він був звільнений зі своєї посади губернатором Дніпропетровської області. Людина Коломойського в Одесі Ігор Палиця, також втратив роботу в якості губернатора і був замінений на колишнього президента Грузії Михайла Саакашвілі.

 Відразу ж після вибуху, Ляшко, який є радикальним популістом і має мало спільного з радикальними націоналістами, оголосив про створення кампанії з порятунку нації. Всього лише через три або чотири години після вибуху, його партія вже зареєструвала законопроект, який би блокував зміни до Конституції в період, коли країна перебуває під військовою агресією.

 Ляшко прийшов другим на президентських виборах, і протягом останнього року його радикальна партія виросла в рейтингах.

 Цікаво, що статті в пресі регулярно публікують докази того, що і партія Свобода, і Радикальна партія були профінансовані тими ж олігархами - названим вище Коломойським і Сергієм Льовочкіним, колишнім главою президентської адміністрації при Януковичі, який втіе  в Москву після Майдану, а також Дмитром Фірташем, який в даний час знаходиться під слідством за звинуваченням у корупції в Австрії.

 Тим не менш, насильство може мати набагато більш банальне пояснення. Почнемо з того, що добровольці, які пішли воювати в Донбасі за єдність України, були радикали з войовничих груп, таких, як Правий сектор, які виникли під час Майдану. Були також волонтери, які не мали ніякого відношення до якої-небудь партії, які пішли воювати. Коли українська армія взяла на себе головну роль у боях, багато з добровольців повернулися додому, привозячи з собою зброю.

 Російське ТБ пильно стежило за подіями під стінами українського парламенту, щоб довести глядачам, що в Україні панує хаос. Насильство в Україні - це подарунок Кремлю. Але підозрювати, що насильство організувала Російська спецслужба - наївно. Це, звичайно, вигідна ситуація для Кремля, але не Кремль вклав у руку демонстранта гранату. І це сумна реальність, яка не може допомогти ні зупинити війну на сході, ні провести подальші політичні та економічні реформи в країні.

 Деякі люди думають, що завдання, які стоять перед Україною в даний час, занадто складні для Порошенка, щоб він міг їх подолати. Але ті, хто хотів би зайняти його місце, не показали, що здатні зробити навіть половину того, що він вже досяг », - робить висновок видання.

Підготувала Анна Романенко

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ВР #31 серпня
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,73
39,82
EUR
42,72
42,84
PLN
9,83
9,90
Оголошення
live comments feed...