• Головна
  • У львівському Музеї етнографії - сучасний польський плакат (ФОТО)
13:43, 21 листопада 2011 р.

У львівському Музеї етнографії - сучасний польський плакат (ФОТО)

У рамках відзначення 65-річчя Львівської національної академії мистецтв у Музеї етнографії та художнього промислу експонується виставка сучасного польського плакату митця Лєшека Мондзіка.

Про це повідомила кореспондентка ЗІКу.

Відкриття зібрало елітний склад учасників. Був директор музею Роман Чмелик, ректор Львівської національної академії мистецтв Андрій Бокотей, Генконсул Польщі у Львові Ярослав Дрозд, визнаний український поет Іван Драч, директор Інституту літератури НАН України Микола Жулинський, сам автор плакатів та інші.

Виставка недарма зібрала на своєму відкритті таку непересічну групу учасників – кожен плакат Мондзіка є витвором мистецтва, часто несподіваним і провокаційним. Попри те, що залишається, за визначенням виступаючих на відкритті, прикладом високого мистецтва.

Абсолютну творчу свободу митця у його роботах можна пояснити тим, що плакат, як засіб реклами, великою мірою маргіналізувався у другій половини XX – XXI ст. з появою інших засобів комунікації, як то радіо, телебачення, Інтернет. Маргіналізація плакату як засобу реклами змусила авторів, що працюють у цьому жанрі, більш агресивно конкурувати, аби плакат таки звернув на себе увагу втомленого від постійного потоку інформації споживача. А також відсутність тотальної уваги до цього жанру послабило лещата необхідності потакання масовим смакам. Це стосується у першу чергу театральних афіш. І Мондзік до кінця скористався як новою свободою, так і викликами конкурентоспроможності у цій сфері.

На його плакатах дуже цікаві і несподівані метафори. Так на пленер художників закликає підстаркуватий зморшкуватий клоун у веселковій перуці. Здавалось би, нічого спільного. А ні, різнокольоровість асоціюється з живописом, сам персонаж плакату дуже фактурний – відверто є над чим працювати живописцю. Хто малював з натури у мистецьких освітніх закладах, той знає, що на моделей якраз і підбирають зморшкуватих, жилавих людей з цікавими заломами і складками тіла, чітко видимими м’язами і сухожиллями абощо.

І це тільки одне з цікавих рішень автора, у той час як кожен з представлених плакатів є знахідкою.

Мондзік сформувався як митець завдяки театру «KUL» при Люблінському католицькому університеті. Він не тільки займається плакатом, а є також знаним фотографом і сценографом. Його творчість важко аналізувати через великий спектр різноманітних доробків. Щодо плакату, то кожен з них може стати об’єктом важкої і тривалої медитації – коли стоїш і роздумуєш над зображуваним, намагаючись знайти ті ниточки, що пов’язують між собою анонсовану подію й ілюстрацію.

У львівському Музеї етнографії - сучасний польський плакат (ФОТО), фото-1
У львівському Музеї етнографії - сучасний польський плакат (ФОТО), фото-2
У львівському Музеї етнографії - сучасний польський плакат (ФОТО), фото-3
У львівському Музеї етнографії - сучасний польський плакат (ФОТО), фото-4
У львівському Музеї етнографії - сучасний польський плакат (ФОТО), фото-5
У львівському Музеї етнографії - сучасний польський плакат (ФОТО), фото-6
У львівському Музеї етнографії - сучасний польський плакат (ФОТО), фото-7
У львівському Музеї етнографії - сучасний польський плакат (ФОТО), фото-8
У львівському Музеї етнографії - сучасний польський плакат (ФОТО), фото-9
У львівському Музеї етнографії - сучасний польський плакат (ФОТО), фото-10
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,95
40,10
EUR
42,92
43,10
PLN
9,84
9,89
Оголошення
live comments feed...