• Головна
  • У Львові відтворять Листопадовий зрив
09:00, 1 листопада 2011 р.

У Львові відтворять Листопадовий зрив

1 листопада у Львові відзначать 93-ю річницю Листопадового чину та проголошення ЗУНР. Саме в цей день вперше над нашою Ратушею замайорів синьо-жовтий прапор.

Як повідомили  у прес-службі Львівської міської ради, у Львові відбудеться низка заходів на відзначення цієї події.

Розпочнеться все о 8.00 на площі Ринок (біля входу у Ратушу) ГО «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» проведе театралізоване військово-історичне дійство «Легіонер».

О 13.30 від Львівського національного університету ім. І. Франка розпочнеться похід колони до Янівського кладовища для вшанування пам’яті загиблих за маршрутом вул. Листопадового чину – вул. І. Огієнка – вул. Т. Шевченка.

Марш-похід на вшанування загиблих пластунів під час дій 1 листопада 1918 року за тим самим маршрутом о 17.00 організовує Національна скаутська організація України «Пласт» (станиця Львів).

Завершиться все о 20.00 на площі перед Львівським національним університетом ім. І. Франка та на вул. Листопадового Чину буде утворено ланцюг з лампадок пам’яті героїв Листопадового чину.

Довідка:

Листопадовий чин (також Листопадова революція, Листопадовий переворот, Листопадовий зрив, Першолистопадове повстання) - військовий переворот, організований в ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року Українською Національною Радою силами Українських січових стрільців в Королівстві Галичини і Волині, коронній землі Австро-Угорської імперії з метою встановлення влади Української Держави (перейменованої згодом на Західноукраїнську народну республіку) на території, на яку вона претендувала. В результаті утворилася держава площею 70 тис. км², що викликало невдоволення сусідньої Польщі, яка розв'язала українсько-польську війну 1918-19 років для захоплення Галичини

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,89
39,95
EUR
42,87
42,93
PLN
9,87
9,93
Оголошення
live comments feed...