• Головна
  • Олена Малинська: «Криза ще не позаду, але вже на правильному шляху до свого завершення»
Новини компаній
11:00, 13 липня 2015 р.

Олена Малинська: «Криза ще не позаду, але вже на правильному шляху до свого завершення»

Новини компаній

Чи можуть українці зітхнути з полегшенням, тому що пікові моменти фінансової кризи вже позаду? Чого очікувати громадянам після реформування банківської системи? Чому технічний дефолт – це непогано? Хто зможе врятувати економіку України, і коли нарешті настане довгоочікуване благополуччя?

Про ці та багато інших питань, що хвилюють, мабуть, кожного, ми поговорили з головою одного з найбільш «дорослих» українських банків – фінустанови, яка всього на два роки молодша за незалежну Україну і за свою понад 20-річну історію навчилася непогано вправлятися з кризами. На запитання відповіла Олена Малинська, голова правління Банку Кредит Дніпро.

Олено Олександрівно, цього місяця Банк Кредит Дніпро відзначає свій 22-й день народження. І, напевно, протягом останніх півтора роки, коли банківська система втратила третину фінустанов, головним досягненням банку є все ж те, що він вистояв наперекір усім проблемам?

Насправді про те, чи зможемо ми вистояти чи ні, ніколи не йшлося. Перед нами стояло зовсім інше завдання – незважаючи на всі сюрпризи, які готує життя, ми повинні йти вперед, розвиватися і демонструвати позитивні результати. Тому вважаю, що основне досягнення банку в його 22-й рік роботи на ринку – це саме те, що наперекір війні, фінансовій кризі, виходу багатьох фінустанов із ринку, спаду в економіці ми розвивали бізнес, створювали нові продукти, не просто утримували існуючих клієнтів, а й залучали нових, продовжували підтримувати український бізнес, фінансуючи потреби корпоративних клієнтів, які за цей час зросли. За одними показниками ми випереджали колег по ринку, за іншими – йшли відповідно до тенденцій.

У нас в банку є правило: за будь-яких обставин і в повному обсязі виконувати зобов’язання перед клієнтами. Тому, навіть коли у зв’язку з фінансовими труднощами деякі українські фінустанови не могли провести клієнтські платежі або ж розрахуватися зі своїми вкладниками, ми не підвели жодної людини і завжди здійснювали всі грошові операції в своєчасно. Гадаю, наша головна перемога – у впевненості та подяці сотень тисяч клієнтів по всій країні під час найглибшої кризи довіри українців до банківської системи взагалі.

Криза довіри, про яку ви згадали, – одна з основних причин банкрутства українських фінустанов. Як зараз справи з довірою українців до фінансової системи? Чи відчувається потепління?

Криза довіри – це радше не причина, а наслідок. Уявіть, банки один за одним йдуть із ринку, мільйони людей виявляються жертвами такої ситуації. Не дивно, що клієнти сильних, здорових фінансових структур, подивившись на це збоку, вирішили «про всяк випадок перестрахуватися» і забрати свої гроші з банків. Паніка, яка охопила майже все населення, зіграла злий жарт, у результаті якого постраждали всі: і банки, які змушені були під тиском вкладників згортати бізнес, і самі клієнти, що ставали заручниками проблем своїх фінансових партнерів. Одним словом, замкнуте коло.

Щоб утримати клієнтів, банкам доводилося перевершувати самих себе. І це без перебільшення. Банк Кредит Дніпро не став винятком і боровся за кожного клієнта шляхом створення таких прозорих механізмів накопичення коштів, які не викликали б сумнівів у збереженні кожної гривні, шляхом своєчасного проведення всіх грошових операцій, створення дуже вигідних та комфортних умов обслуговування, реалізації унікальних програм лояльності в якості подяки українцям за надану довіру. Все це в комплексі допомогло банку зберегти і навіть збільшити кількість клієнтів. Такий підхід гідно оцінили експерти і регулятори ринку: нещодавно авторитетне рейтингове агентство UCRA підтвердило позиції банку на рівні uaA-, що означає його високу надійність, а Фонд гарантування вкладів фізичних осіб затвердив нас у якості банка-агента з виплат відшкодування клієнтам неплатоспроможних фінустанов. І тепер (хоча зараз уперше за довгий час ми бачимо ознаки того, що криза минає, що національна валюта вже протягом місяця утримує стабільні позиції, що наші громадяни знову повертаються в банки і знову готові довіряти їм свої кошти) така модель ведення бізнесу є для нас незмінною.

Чи можна говорити, що фінансова криза вже позаду?

Криза ще не позаду, але вже на правильному шляху до свого завершення. І це ми бачимо по настроях наших клієнтів, по ситуації на ринку. Останні два місяці ми вперше за довгий час почали відзначати позитивну динаміку депозитного портфеля банку – як фізичних, так і юридичних осіб. Досить стабільна гривня також додає громадянам віри в майбутнє, оптимістичні прогнози можна будувати, ґрунтуючись і на безпрецедентній фінансовій підтримці України з боку міжнародних партнерів.

Останнім часом у країні все активніше почали обговорювати тему можливого технічного дефолту в кінці липня або восени, коли необхідно буде погашати борги за зовнішніми зобов’язаннями. Як це може позначитися на курсі гривні? Чи не викличе це черговий виток паніки в суспільстві? Не загострить кризу?

Одразу скажу: на курс національної валюти можливий дефолт не спричинить особливого тиску і на житті населення не позначиться. Взагалі, у випадку України технічний дефолт – швидше плюс, адже це інструмент, який допоможе відсунути терміни і пом’якшити умови погашення зовнішніх боргів. Фактично це та сама реструктуризація зовнішніх позик, про яку уряд домовляється з міжнародними кредиторами. Причому для України ризики не критичні. Технічний дефолт обмежує країні доступ до зовнішніх ринків, а за глибокої економічної кризи останніх півтора років доступ і так невеликий. Відповідно валютні надходження в Україну залишаться практично на тому самому рівні, що і зараз, і дозволять гривні втримувати досить стабільні позиції. На місії Міжнародного валютного фонду це не повинно позначитися, враховуючи, що реструктуризація зовнішніх позик – основна вимога МВФ для продовження надання Україні фінансової допомоги. Якщо б ішлося про реальний «суверенний» дефолт, це означало б загострення кризи, але від такого розвитку подій сьогодні країна далі, ніж це було ще кілька років тому.

У нашому випадку найстрашніше, що може спричинити дефолт, – це необґрунтовану паніку населення, яка знову ж таки може призвести до невтішних результатів. Як показує досвід, люди більше бояться самого слова, ніж його наслідків. Тому я вважаю, що, якщо це все-таки відбудеться, необхідно буде проводити широкомасштабну інформаційну роботу з населенням і пояснювати, що нічого страшного в цій ситуації немає, що багато країн із розвиненою економікою переживали це в різні часи.

Які висновки зробили банкіри з кризи? Яким шляхом розвитку піде банківський сектор після того, що йому довелося пережити?

Шляхом реформ і нових, більш жорстких правил для кожного учасника ринку: банків і клієнтів. Тільки так ми зможемо побудувати сильну фінансову систему, яка буде відповідати стандартам наших західних колег. Тільки так українці не будуть втрачати довіру до своїх фінансових партнерів навіть у важкі для країни часи. Нинішня криза, як жодна з попередніх, оголила слабкі місця нашої банківської системи. І сьогодні шляхом непростих, але необхідних реформ банківське співтовариство намагається усунути ці недоліки, що призвели до колапсу.

Взаємини банків і клієнтів повинні бути чесними, взаємовигідними і надійними. Якщо вкладники довіряють свої кошти банку, вони повинні бути впевнені в їх збереженні, а якщо банк кредитує клієнтів, то повинен бути переконаний у їхньому відповідальному виконанні зобов’язань. Тому поряд із удосконаленим законом про реструктуризацію валютних позик банкіри також розраховують отримати гарантії щодо захисту прав кредиторів. Адже однією з причин погіршення фінансового стану українських банків стали недобросовісні позичальники, які відмовилися йти на компроміси в пошуках вирішення питань щодо погашення їх заборгованості. Це та проблема, з якою зіткнувся і наш банк. Хоча з кожним проблемним клієнтом ми готові працювати в індивідуальному порядку і пропонувати найбільш комфортні для нього шляхи реструктуризації: відстрочка, пільговий курс і таке інше.

Ми виконуємо всі зобов’язання перед вкладниками, чому тоді не маємо права вимагати такого ж ставлення до банку? Загалом, кожен повинен розуміти особисту відповідальність і усвідомлювати свою роль у процесі відновлення та модернізації фінансового та економічного секторів, від яких, власне, і залежить добробут громадян.

Ви сказали, що ринок стане сильнішим. Чи можете визначити роль Банку Кредит Дніпро на цьому ринку? Що зміниться, що вже змінилося?

Хочеться вірити, що незабаром все задумане здійсниться. Адже плани насправді великі. Але перед тим, як говорити про них, хотілося б сказати про те, який стартовий майданчик для реалізації проектів ми підготували. Як я вже зазначала, кризу 2014-2015 років ми не «пересиджували». Цей час використовували для того, щоб ґрунтовно підготуватися до періоду відновлення і розвитку, який настає.

Для роздрібних клієнтів ми створили унікальні за своєю надійністю і прибутковістю продукти з примноження коштів. Сьогодні у нас діють такі програми, які дозволяють людям самостійно вибирати і, можна сказати, формувати умови свого депозиту на термін від одного місяця до року (з можливістю дострокового зняття або з виплатою коштів лише по закінченні терміну дії, але з більшою прибутковістю).

Спеціальну пропозицію ми запустили до дня народження банку, потішивши клієнтів підвищеними ставками по внесках. Громадяни, які розміщують більші суми, можуть скористатися у Банку Кредит Дніпро (ліцензія НБУ №70 від 13.10.2011 р.) таким інструментом, як депозитний сертифікат, що дозволяє по закінченні терміну отримати відразу всю суму вкладу та відсотки по ньому без будь-яких обмежень. Корпоративним клієнтам, у тому числі представникам малого та середнього бізнесу, ми пропонуємо одні з найбільш вигідних умов фінансового супроводу їх діяльності. При цьому кожен може самостійно встановлювати тарифи залежно від виду і кількості грошових операцій, здійснюваних компанією. Все перераховане вище – це база, на якій ми будемо формувати подальшу політику ведення бізнесу.

Крім того, що ми плануємо розширювати наші програми і вдосконалювати продуктову лінійку для роздрібних клієнтів, активно працюємо і над упровадженням масштабних проектів, пов’язаних з інвестиціями в сільське господарство – однієї з найбільш важливих і перспективних галузей реального сектора економіки. Також ми плануємо наростити обсяги підтримки малого і середнього бізнесу – сегмента, без якого економіка просто не зможе функціонувати. І, звичайно ж, будемо і далі працювати з великим бізнесом – підприємствами системоутворюючих галузей. Як український банк ми хочемо працювати для нашої країни, її розвитку і добробуту громадян.

Андрій ГАВРИЛОВ, журналіст, Фото Сергія ТУШИНСЬКОГО, «ФАКТЫ»

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,74
39,77
EUR
42,77
42,83
PLN
9,85
9,87
Оголошення
live comments feed...