• Головна
  • «Кишенькові» громадські організації. Хто вони?
Суботня розмова
13:46, 16 травня 2015 р.

«Кишенькові» громадські організації. Хто вони?

Суботня розмова

У Львові зареєстровано більше тисячі громадських організацій. Втім, апетити у кількості львів’ян, які хочуть відкрити щось своє, розгулялись не на жарт. Сьогодні у суботні розмові ми поговоримо про те, яких ГО варто уникати, яку шкоду приносять так звані «кишенькові» організації для Львова і як їх розпізнати

Станом на сьогодні у Львові зареєстровано майже 1100 громадських організацій.

Кількість охочих створити щось своє, аби представляти інтерес громади, зростає щороку. Лише торік у нашому місті з’явилася 341 ГО.

Таку статистику оприлюднили у Львівському прес-клубі під час відеомісту між Львовом і Дніпропетровськом на тему «кишенькових» організацій.

Для чого люди реєструють громадські організації? В ідеалі, щоб представляти інтереси певної громади, допомагати людям і змінювати наше місто.

Що ж відбувається насправді? Часто псевдогромадські організації не ведуть жодної діяльності, а коли виникає певна політична ситуація,  раптом виринають і у всі мегафони заявляють, що вони представляють громадськість.

Це в свою чергу узурпує громадську думку і навіть дискредитує ті ГО, які й справді працюють на благо громади.

Звернути увагу треба і на «кредитну» історію , оскільки дуже важливо бачити, хто фінансує громадську організацію

За словами львівського блогера та громадського активіста Юрія Ситника громадські організації у Львові відіграють дуже важливу роль. Оскільки, згідно з результатами соціологічних досліджень, зараз більшість людей не довіряє жодним політичним партіям. Саме тому акцент довіри змістився в сторону ГО.

«Олігархам вигідно фінансувати громадські організації, навіть ті, які є, на перший погляд, «білими та пухнастими», - каже Юрій Ситник.

Не заперечує такої гіпотези і в.о. начальника головного управління юстиції Львівщини Ярослав Жукровський.

На його думку, громадські організації часто створюють політики для того, щоби потім під цим брендом створити політичну партію або ж відчужити майно.

« Створювати громадську організацію, а потім перереєстровувати її в партію – це реально свідома маргіналізація громадянського суспільства. Дуже часто громадські організації створюються для того, щоби відчужити майно, - переконаний посадовець.

Відповідно до законодавства України право на участь у громадських об’єднаннях – це конституційне право. Його може реалізовувати кожен і будь-яку кількість разів.

Втім трапляються і прикрі випадки, коли ГО створюють, аби тільки нашкодити комусь або ж чомусь.

Під час формування Громадської ради при обласному управлінні міліції, в склад хотіло потрапити чотири організації-кандидати пов’язані із сепаратистськими рухами у Львові

Нещодавно такий випадок трапився саме у  Львові. Під час формування Громадської ради при обласному управлінні міліції, в склад хотіло потрапити чотири організації-кандидати пов’язані із сепаратистськими рухами у Львові

Таку думку висловив голова Громадської ради при ГУ МВСУ у Львівській області Рустам Курбанов.

 «Цьогоріч відбулося формування нової Громадської ради при обласному управлінні міліції. Загалом було 58 кандидатів-організацій. 18 з них ми відсіяли. Із зазначеної кількості, на мою думку, було 4 організації, пов’язані із сепаратистськими рухами у Львові. Я не буду називати ці організації, хоча вони пов’язані між собою одними і тими самими фізичними особами», - заявив Рустам Курбанов.

 

Як розпізнати «кишенькові» громадські організації, які «приватизовують» громадську думку у нашому місті? Експерти кажуть, що це не так уже й складно. Головне бути уважним і не байдужим. Наприклад, коли чуєте, що якась ГО організовує протестну акцію або ж вимагає когось звільнити, поцікавтеся, як виникла організація і кому належить.

Зазвичай, у фейкових організаціях засновником є одна людина або люди з однієї родини, або особи, які пов’язані бізнесом або іншим видом діяльності.

Рустам Курбанов, додає, що при виборі довіряти чи не довіряти громадській організації потрібно детально вивчити її «кредитну історію», а також звернути увагу на кілька речей:

« кишенькові» ГО мають такі характеристики:  постійний перехід невеликої групи людей з однієї організації в іншу. Різні назви, але одні й ті самі організації та юридичні особи. Звернути увагу треба і на «кредитну» історію , оскільки дуже важливо бачити, хто фінансує громадську організацію», - каже Рустам Курбанов.

Перед тим, як повірити будь-якій громадській організації влаштуйте їй перевірку на поліграфі. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032_ua
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,88
39,95
EUR
42,88
42,93
PLN
9,87
9,90
Оголошення
live comments feed...