Тема для обговорення
09:48, 5 квітня 2015 р.

Перефарбовані ...

Тема для обговорення

Після перемоги Революції Гідності пройшло трохи більше року. В українському суспільстві визріла вимога люстрації, а деякі поплічники Януковича позбулися не лише влади, а й опинилися під слідством. А от у регіонах, незважаючи на повне перезавантаження уряду, багато видних діячів часів Партії регіонів залишилися на своїх місцях. Старі політики нерідко продовжують контролювати ті ж корупційні потоки, змінивши лише риторику, гасла і георгіївські стрічки - на вишиванки.

Серед великих міст, у Львові раніше всіх позбулися старої генерації чиновників-регіоналів. При цьому, у разі спроби призначити сумнівну кандидатуру на ту чи іншу посаду, городяни виходять на акції протесту і домагаються скасування подібних кадрових рішень.

Останнього "біло-блакитного" політика Львівській області, губернатора Олег Сало змусили покинути свій пост ще в 2014 році - до завершення Революції Гідності. Чиновник займав крісло лише 3 місяці.

А в Миколаєві повного очищення влади так і не відбулося. Чиновники, які потрапили під закон про люстрацію, намагаються знайти себе на виборчих посадах. Так екс-замгубернатора ОДА Володимир Луста (Партія регіонів) претендує на пост глави Облради.

ФОТО_1

ФОТО_1

 Оскільки обласна рада - це виборчий орган, то закон про люстрацію на нього не поширюється. Як не дивно, його кандидатуру підтримують місцева фракція "Народного фронту", діючий губернатор Миколаївської області і деякі місцеві нардепи. Мабуть, кандидатура зговірливого Володимира Лусти вважається компромісною і зручною для місцевих політичних еліт.

В Одесі після призначення на посаду губернатора Ігоря Палиці в ОДА повернулися деякі одіозні політики часів Януковича. Наприклад, на посаду першого заступника голови області була призначена Наталія Чегодар, яка займала цю посаду з 2010 по 2013 рік. Іншим же заступником Палиці став колишній (2010 - 2014 р.р.) заступник голови Київської МДА Михайло Кучук, який мав відношення до встановлення "кривавої ялинки" на Майдані.

У зв'язку з законом про люстрацію і опором місцевого Майдану, губернатору довелося звільнити даних політиків. Тепер і Кучук, і Чегодар по суті залишаються на своїх місцях у статусі радників губернатора. Ще одним характерним фактом є склад місцевого осередку БПП, яка очолюється екс-регіоналом, нардепом Олексієм Гончаренко. Будучи сином одіозного Олексія Костусєва, Гончаренко залишався в Партії регіонів до 19 лютого 2014, тобто до того моменту, коли перемога Майдану стала очевидною.

ФОТО_2

ФОТО_2

У 2015 секретарем міськради та в.о. міського голови Дніпропетровська була призначена депутатським корпусом Галина Булавка, яка в 2012 році балотувалася до парламенту від Партії регіонів. До її призначення доклали руку відомий нардеп з Дніпропетровська Борис Філатов і заступник губернатора Коломойського Геннадій Корбан.

Ще один великий чиновник Дніпропетровська - перший заступник мера Анатолій Крупський в 2010 був у Партії регіонів. Під її прапорами в 2012 році намагався пройти в парламент, а після невдачі став першим заступником губернатора Олександра Вілкула, зберігши крісло і за Дмитра Колеснікова (ПР), і за Ігоря Коломойського.

А в Маріуполі мер Юрій Хотлубей здобув славу надмірно "гнучкого", якщо не сказати більше, політика. Він вже чотири терміни на посаді градоначальника. Хотлубей працював при комуністах, соціалістах і регіоналах, а коли перемогла Революція гідності, чиновник заявив, що зможе домовитися і з новою владою. Варто відзначити, що домовитися у Хотлубея виходило не тільки з українськими політичними силами, а й з терористами "ДНР", які деякий час контролювали місто.

Перефарбовані ... (фото) - фото 3

Перефарбовані ... (фото) - фото 3

Друге обличчя міста - секретар міської ради Андрій Федай - ще півроку тому закликав місцевих жителів не використовувати гасло "Слава Україні! Героям Слава ". Чиновник розповідав про "бандерівців-зрадників", які стріляли з цими словами в спину його дідові. Через деякий час Федай публічно визнав свої помилки і оголосив себе патріотом.

Варто відзначити, що під час окупації "ДНР" в місті не знайшлося жодного чиновника, який би публічно і відкрито виступав або засуджував сепаратизм.

У Донецьку, як відомо, ніякої люстрації не сталося, а нова українська влада сюди так і не прийшла. Більшість політичних і фінансових еліт залишили регіон після початку бойових дій. Борис Колесніков презентує в Києві "тіньовий уряд" і намагається стати лідером "Опозиційного блоку". Колишній нардеп і керівник обласної організації ПР Микола Левченко в розшуку, через що був змушений покинути територію України і виїхати в Москву. Зараз регіонал активно бере участь в російських політичних шоу. Мер Донецька Олександр Лук'янченко також покинув малу батьківщину через погрози з боку "уряду ДНР".

Тим не менше, частина місцевих політичних еліт, переважно середньої ланки, присягнули "ДНР". Наприклад, колишній директор парку імені Щербакова Ігор Мартинов за допомогою бойовиків призначив себе головою "Донецької міської адміністрації". За словами людей з його оточення, Мартинов ловить "політичний вітер" і готовий працювати з будь-якою владою.

У Кривому Розі серед представників міської влади немає "хамелеонів", так як перезавантаження старих еліт попросту не сталося. У міській раді переважна більшість - екс-регіонали. Що стосується виконавчої гілки місцевого самоврядування, то більшість глав комунальних організацій - соратники втікача Януковича.

Політиком з найбільш мінливими поглядами в Кривому Розі вважається депутат Дніпропетровської облради Вікторія Шилова. За 10 років вона підтримувала різних політиків і партії: Віктора Ющенка, «Громаду» Павла Лазаренка, «БЮТ», «Партію регіонів», «Соцпартію», «Радикальну партію Олега Ляшка». Шилова навіть намагалася очолити протести "ультрас" ФК "Кривбас", але звідти її теж "попросили". На сьогоднішній день депутат очолює громадський рух «Антівойна», в рамках якого проводить мітинги "солдатських матерів".

У Запоріжжі залишається при владі мер-тушка, який у 2010 зайшов в муніципалітет на опозиційній хвилі під влагами "БЮТ", а через короткий час очолив міський осередок Партії регіонів. Незважаючи на безліч публікацій про зв'язки Олександра Сіна з місцевим "смотрящим" від Януковича Євгеном Анісімовим, прокуратура області так і не знайшла, що пред'явити одіозному чиновнику. Сін проходить по ряду справ у якості свідка. До слова, прокуратуру в Запорізькій області очолює активний учасник місцевого майдану Олександр Шацький.

Крім зв'язків з "авторитетним" бізнесменом, Олександр Сін особисто відправляв спецпотяги з "тітушками" на київський Антимайдан. До речі, це не завадило йому змінити георгіївську стрічку на вишиванку і вітати учасників мітингів фразою «Слава Україні!»

А в столиці України Києві відразу після Революції були проведені дострокові вибори в місцеві органи влади, що дозволило кардинально оновити склад міськради. Сьогодні ні в міській раді Києва, ні до КМДА немає людей, які б в минулому займали активну антиукраїнську позицію. Тим часом, залишилося чимало чиновників, які не мають відношення до Януковича, але були помічені в схемах скандального мера Леоніда Черновецького.

До слова, екс-глава КМДА Олександр Попов перебуває під судовим слідством по факт розгону Майдану в листопаді 2013 року.

Михайло Криволапов

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...