• Головна
  • «Заради перемоги я відмовлюся від ....» Чим жертвують українці заради своєї країни (історії)
Тема для обговорення
09:00, 15 березня 2015 р.

«Заради перемоги я відмовлюся від ....» Чим жертвують українці заради своєї країни (історії)

Тема для обговорення

Байдужість - це параліч душі, передчасна смерть.

А.Чехов.

 

Війна в «сусідньому світі»

«Я не знаю, як», «я не знаю, чому», «мені нічим» - в основній своїй масі такі відповіді можна почути на питання « чи допомагаєш ти?»

Люди не хочуть розлучатися зі своїми грошима, речами, комфортом, брати на себе відповідальність. Кажуть, це все одно не допоможе, все без толку, цим має займатися держава.

Багато хто поводиться так, як чехівська «людина у футлярі» - думають, що і без них обійдуться. Нехай допомагає хтось інший.

Наші сьогоднішні історії - про тих самих «хтось інший». Без пафосу і зайвих слів. Реальні історії реальних людей, які, на відміну від більшості, вирішили для себе: якщо не я, то хто ж?

 

Машина замість автомата

Одна з героїнь нашої розповіді живе в Маріуполі. 37-річна Оксана Харакоз керівник виробничого об'єднання "Будинок текстилю". Жінка і раніше допомагала українським солдатам, як могла.

«Коли ти не можеш взяти до рук автомат і йти захищати свою країну, ти повинен робити все, що в твоїх силах, щоб допомогти тим, хто це робить замість тебе», - вважає жінка.

Бізнесвумен віддавала армії в дар подушки, матраци, постільну білизну. А нещодавно від волонтерів вона дізналася, що батальйону "Свята Марія", який бере участь в обороні Маріуполя, є потреба в автотранспорті.

У добровольчого формування, створеного на основі бійців "Шахтарська" і "Азова", не виявилося вантажного автомобіля.

Особливо не замислюючись, Оксана прийняла рішення передати свій робочий мікроавтобус військовим, бо їм він буде потрібніший.

Як розповідають друзі Оксани, коли вона вирішила віддати свій біленький і практично новенький "Мерседес" на 8 місць, у неї не було й тіні сумніву в правильності свого рішення. Тепер свого "сталевого коня" вона часто бачить то в місті, то на блок-посту в Сартані.

 

З кресла мера до лав добровольців

У місті Олександрівську Луганської області (нині контрольований ЛНР - ред.) Був молодий і дуже амбіційний мер. Микола Греков займав цей пост з 2010 року. Постійно скандалив з комуністами. Єдиний регіонал, який носив вишиванку. Тепер він «айдарівець».

До добровольчому батальйону Греков приєднався восени 2014 року. Тепер екс-мер проходить службу в місті Щастя, всього в 26 кілометрах від Олександрівська - міста, в якому у нього залишився будинок.

"Я довго намагався зробити щось, щоб вирішити ситуацію мирним шляхом, проводив зустрічі в Києві, в Луганську. І тільки після того, як побачив, що в місті почали грабувати і вбивати мирне населення, я зрозумів, що мирним шляхом цю проблему не розв’язати. Я відправився в Старобільськ, прийшов у військкомат і став добровольцем української армії ", - сказав Греков.

 

Руки заради життя друзів

Миколаївський десантник, а в мирному житті - оператор миколаївської телекомпанії НІС-ТВ Олександр Терещенко пожертвував собою, щоб врятувати товаришів по службі.

луганск терещенко

луганск терещенко

Під час оборони донецького аеропорту в захисну споруду, де він перебував з іншими бійцями, потрапив снаряд. Щоб врятувати своїх побратимів, боєць схопив снаряд своїми руками і намагався викинути його назовні. Такий вчинок десантника допоміг уберегти життя бойовим товаришам.

Снаряд розірвався в його руках, в результаті чого Олександр втратив повністю праву руку і кисть лівої руки. До того ж, у нього сильно пошкоджений праве око.

Бійця прооперували у приватній клініці в Дніпропетровську. Він залишився живий, але позбувся двох рук.

луганск терещенкоы

луганск терещенкоы

 

40000 $ за спокій Львова

Львів'янин Ігор Зінкевич спить не більше чотирьох годин на добу. Весь свій вільний час він присвячує патрулювання міста.

Машину заправляє за свій рахунок. За деякими підрахунками, на це у чоловіка вже пішло майже 10 тисяч гривень.

Ігор впевнений, що його жертва була не дарма. Завдяки спільноті Варта-1, вдається оперативно знаходити дітей, затримувати п'яних водіїв, допомогти бійцеві, який "голий" і "босий" змушений їхати на службу в зону АТО, і охороняти Львів в умовах війни в Україні.

Загалом, на громадську роботу активіст витратив уже 40 тисяч доларів, які збирав на свій автомобіль, але мрію довелося відкласти до кращих часів.

 «Заради перемоги я відмовлюся від ....» Чим жертвують українці заради своєї країни (історії) (фото) - фото 3

Унікальний розвідувальний прилад для бійців - руками дитини

14-річний винахідник Борис Чубин з Одеси відмовився від навчання в Німеччині, щоб допомагати армії.

Талановитий хлопчик винайшов унікальний розвідувальний прилад для бійців. Правда, поки що не може розголошувати концепцію проекту - військова таємниця. Його прилад допомагає визначати позицію противника і напрямок наступу.

У приладі задіяний універсальний агрегатор даних і платформа для високотехнологічних розрахунків. Проект знаходиться на стадії вдосконалення і скоро буде запущений у виробництво. Планується, що цей прилад допоможе в рази збільшити успішність операцій наших військових.

одесса

одесса

Минулої осені дитину-винахідника помітили західні фахівці і запросили на стажування в Німеччину. Проте Борис відмовився.

«Вчитися можна скрізь. А поки в Україні йде війна, я не можу нікуди їхати і постараюся зробити все, що в моїх силах, щоб наші хлопці не гинули. Скажу відверто, українська армія «воює лаптєм». Технології настільки пішли вперед, що нам варто серйозно переглянути всю концепцію озброєння і обороноздатності країни », - заявив юний винахідник.

У свої 14 років Борис є автором чотирьох новітніх винаходів, які не мають аналогів у світі. Перший прилад підліток розробив для незрячих людей. Він називався iHelp. Для того щоб відтворити всі необхідні функції, Борис не тільки радився з незрячими, але й проводив досліди на собі.

 

Знамениті пекарі

У одного з найвідоміших волонтерів України - Тетяни Ричкової в мирному житті був сімейний бізнес. Разом з чоловіком вони тримали міні-пекарню.

Коли на сході України почалися бойові дії, чоловік Тетяни Вадим, не роздумуючи, пішов добровольцем в діючу армію. Служив у 25-й окремій повітряно-десантній бригаді. Тетяна моталася до чоловіка, привозячи найнеобхідніше і йому, і його бойовим побратимам.

днепр

днепр

У середині серпня Вадим загинув. Після трагедії Тетяна продала сімейний бізнес, а на виручені кошти з подвоєною силою стала допомагати армії. За різними оцінками, Тетяна на власному авто перевезла з "великої землі" в зону АТО допомоги на мільйон гривень. Зараз Тетяна координує роботу волонтерів при Міноборони України.

 

Вокзальна лава замість теплого ліжка

Кріворожанін Володимир Чаленко після Майдану пішов служити в АТО. Для того, щоб екіпірувати свій підрозділ, в якому служать 18 криворіжців, Володимир продав квартиру. З дружиною Володимир розлучився, і зараз вона разом з їх дочкою живе за кордоном.

У рідне місто боєць повернувся після лікування в Києві. Оселився у своїх друзів, потім стало незручно їх стискувати, і він просто став ночувати на вокзалі.

Після того, як про Володимира Чаленко стали писати в соцмережах і поширювати інформацію серед волонтерів, бійцеві знайшли місце в невеликому готелі в с.Радушное. Небайдужі мешканці міста приносили продукти і речі не тільки для Володимира, але і для всього його підрозділу. На сьогоднішній день, зусилля багатьох волонтерів спрямовані на те, щоб знайти квартиру або будинок, куди зможе приїхати боєць після закінчення АТО.

 

Сумний день народження

Маленький харків'янин Святослав Тішенінов вирішив відмовитися від святкування свого дня народження і всі подаровані гроші віддати пораненому в зоні АТО бійцеві.

Вибір Святослава припав на бійця Сергія, який, прикриваючи під Вуглегорськом відхід товаришів, втратив ногу.

«Ми з мамою по телевізору дивилися новини і побачили, що в Харкові багато постраждалих бійців. Я вирішив віддати гроші військовим, це правильно, - розповів Святослав. - Гроші мені не шкода. Мені бійців шкода ».

харьков (1)

харьков (1)

Не відзначати своє день народження Святослав вирішив не тільки з жалю до бійців. Мама хлопчика пояснила, що у дитини нелюбов до цього свята.

 «Минулий його день народження ми були в «Кристалі». Саме в той день, коли захоплювали ОДА. - Розповіла Світлана. - Ми бачили, як повз нас проносився натовп сепаратистів. Було дуже страшно, і Святослав це запам'ятав».

Хлопчик дуже ніяково говорить на камеру, не любить увагу. Мати Святослава зазначила, що рішення було виключно сина.

Боєць Сергій брав подарунок зі сльозами на очах. Каже, що тепер він точно розуміє, за кого і в ім'я чого воює.

«Це не приємно - це до тремтіння проймає. Хлопчик виросте і стане чоловіком, він вже зараз робить серйозні і дорослі вчинки, - зазначив Сергій. - Мені через півроку потрібно буде робити протезування, сподіваюся, що буду ще ходити ».

Вся палата поранених військових вирішили у відповідь подарувала маленькому патріоту прапор України і книгу про історію країни з їх автографами.

Старший брат Святослава заявив, що піде за прикладом брата і допоможе пораненим героям.

 

Найдорожча відданість Україні

Чи замислювалися ви, чим би змогли пожертвувати заради своєї країни? Близько 300 тисяч жителів Донецька залишили все - свої квартири і будинки, налагоджений побут, - щоб підтвердити свою відданість Україні. Вражає і кількість волонтерів, як залишилися в місті, так і діючих на підконтрольній України території, які допомагають вимушеним переселенцям і української армії. Спочатку люди пожертвували своєю роботою, повністю включившись в волонтерську діяльність, яка в більшості випадків пов'язана з небезпекою для життя. Одна донеччанка, яка виїхала в місто в Донецькій області, за професією художник, пройшла курси медсестер і тепер практично весь час знаходиться в госпіталі, допомагаючи в роботі медперсоналу, доглядаючи за пораненими українськими військовими. Ще одна донецька багатодітна сім'я з прийомними дітьми, що виїхала в Дніпропетровську область, де їй самій насилу вдається зводити сімейний бюджет, продала свій автомобіль, віддавши гроші на українську армію. Подібних прикладів дуже багато, просто сьогодні ще зарано називати імена справжніх патріотів України.

 

Мільйон гривень для перемоги

Киянка Оксана просила не озвучувати прізвище, так як її син-доброволець "Азова" знаходиться на передовій - у Маріуполі. Оксана - власник бізнесу, пов'язаного з нерухомістю, вона успішна людина. Під час Революції Гідності жінка всіляко допомагала активістам Майдану: возила їжу, медикаменти, а під час штурму наметового містечка 18-20 лютого 2014 - покришки. Зараз два її сина, а також брати - добровольці в лавах української армії. Хтось на передовій, а хтось в тилу.

"Друзі мого сина дивувалися: ти живеш в такій квартирі, у тебе є робота, є дівчина, навіщо ти йдеш воювати? Для нього це був один з головних аргументів піти на фронт: якщо я забезпечений, то це не означає, що воювати повинні лише ті, кому "нічого втрачати". Звичайно, я не хотіла, боялася, плакала, але не змогла знайти аргументів, щоб не пустити! "- каже Оксана.

Коли в серпні 2014 її син потрапив на фронт, жінка почала допомагати з екіпіровкою спочатку йому, а потім його підрозділу, а пізніше допомога почала поширюватися і на бійців інших підрозділів. Було закуплено кілька одиниць транспорту, велика кількість індивідуальних засобів захисту, медикаментів, одягу і т.п. За словами Оксани, з серпня 2014 вона зібрала і витратила близько мільйона гривень.

"Ми маємо можливість тут заробляти лише тому, що ці діти там стоять! І те, що вони роблять там - це незрівнянно з нашими зусиллями! " - каже жінка. За її словами, допомога людей не залежить від достатку. Оксана впевнена, що Україна переможе в цій війні саме завдяки силі духу українців.

Напевно, це особливість українського народу. Інші, коли їх починають тиснути, розходяться, відступають. А українці навпаки - лише збільшують опір.

Ольга Калениченко

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Украина #армия
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,73
39,83
EUR
42,75
42,84
PLN
9,84
9,87
Оголошення
live comments feed...