• Головна
  • Як відновити роботу заводів на Львівщині. Думка експерта
16:06, 22 січня 2015 р.

Як відновити роботу заводів на Львівщині. Думка експерта

На Львівщині в стані “невагомості” знаходиться кілька десятків заводів. Станом на сьогодні є два шляхи вирішення цієї проблеми 

Про це на прес-конференції у Львівському прес-клубі розповів голова Регіональної ради підприємців Львівщини, Ростислав Сорока

За його словами, в області є близько з десяток заводів, які зараз перебувають у стані “невагомості”

у деяких «погані» власники, що купили підприємство з метою призупинки їх діяльності або «придушення» конкурентів.

“Серед таких заводів — Львівський автобусний завод, і «Львівсільмаш», Дрогобицький автокрановий завод, Львівський завод «Автонавантажувач», Дрогобицький завод бурового обладнання (який працює, але є певні передумови до відновлення його роботи), завод «Галол», Дрогобицький нафтопереробний завод «Галичина»( який колись складав 15% від ВВП області), Жидачівський целюлозно-паперовий завод, деякі бориславські підприємства», - зазначив Ростислав Сорока.

Зі слів голови Регіональної ради підприємців Львівщини, не всі з перелічених заводів підлягають ліквідації, у деяких «погані» власники, що купили підприємство з метою призупинки їх діяльності або «придушення» конкурентів.

«Якогось законодавчого вирішення цієї проблеми після проходження терміну, який був визначений на виконання продукційних вимог, не було. Як правило, післяприватизаційний період тривав 3 - 5 років. Фактично, час минув для всіх. І зараз немає підприємств у стадії виконання зобов'язань по приватизації», - зазначив Ростислав Сорока.

При цьому, за словами Ростислава Сороки, дуже важко знайти справжнього власника активів. Разом з тим, він пропонує два шляхи вирішення проблеми застою підприємств: слідувати букві закону або вдосконалювати його.

«Зараз треба говорити про інший механізм. Говорити сьогодні про реприватизацію або націоналізацію достатньо небезпечно, тому що країни, в яких відбуваються такі речі, отримують дуже низький інвестиційний рейтинг і туди не йдуть інвестори. Це однозначно відштовхне наш регіон чи Україну загалом в перелік країн, які не захищають власність», - пояснив Ростислав Сорока.

«Можна діяти в рамках теперішнього законодавства і можна працювати на його вдосконалення. Існує закон України «Про відновлення платоспроможності боржників або їх банкрутство», прийнятий Верховною Радою в 1992 році, в ньому є деякі інструменти, щоб через цей механізм залучити ефективного власника», - додав він.

Також за словами експерта, першим кроком у вирішенні проблеми застою підприємства є знаходження кредиторів, які не виконують умов договору. Далі можна говорити про оптимізацію наявних ресурсів та покращення закону для відновлення платоспроможності підприємств.

«Кредиторами виступають банки, трудові колективи, люди,яким заборговано зарплату, також - акціонери. Сконсолідуючи за групами цих кредиторів, можна йти правовим, законодавчим шляхом, випрацювати механізм стагнації чи відновлення платоспроможності підприємства. Але 42 стаття закону про санацію передбачає для підприємств, які є містоутворюючими, окремі особливі процедури. Там досить жорсткі вимоги до таких підприємств: для населеного пункту кількість працюючих і членів їх сімей повинна складати не менше 10% від населення. На Львівщині немає жодного такого підприємства, яке б відповідало тим критеріям. Але критерії можна поправити, якщо ввести додаткові. Можна обумовити, що для брендових підприємств, які впливають на життя міста, місцева самоврядна громада матиме право входити у комісії з санації або в інші керівні органи підприємства», - зазначив Ростислав Сорока.



Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,20
39,40
EUR
42,65
42,90
PLN
9,82
9,90
Оголошення
live comments feed...