суботня розмова
16:54, 27 грудня 2014 р.

12 причин пишатися Львовом

суботня розмова

До Нового року залишаються лічені дні і час підвести підсумки року. 2014 був складним і важким роком, як для України, так і для нашого міста. Але цього року у нас з'явилось ще 12 причин пишатись тим, що ми живемо у Львові і називаємо себе львів'янами.

Ми прийняли тисячі переселенців з Криму та Сходу

Львів'яни запросили у свої домівки кілька сотень кримчан та переселенців зі Сходу. Попри різноманітні провокації, львів'яни продовжують приймати вимушених переселенців і сьогодні. За останніми даними у Львові та області проживає понад 25 тис. переселенців, майже 10 тис. з них зареєструвались у 2014 році офіційно

Ми допомогли українській армії вижити на фронті

Ще рік тому більшість львів’яни добровільно б не дали 100 гривень на підтримку армії, але у 2014 все змінилось. Аби допомогти вижити нашим бійцям на Сході, забезпечити їх індивідуальними заходом безпеки, аптечками ми почали збирати гроші, продукти, одяг тощо. Маловідомі львів'яни стали героями, взявши на себе важку місію волонтерства. Ви тільки вдумайтесь, з початку воєнних дій на Сході країни у Гарнізонному храмі св. ап. Петра і Павла зібрали понад 7 млн. грн. Не меншу суму зібрав і Львівський Лицар, який був встановлений біля входу в Ратушу. За ці гроші було закуплено 23 прилади нічного бачення, 8 далекомірів, 5 тепловізорів, 12 GPS-навігаторів, 7 прицілів, 5 біноклів, 57 рацій, 7 електрогенераторів та 3 автомобілі.

Але і це не кінець. Впродовж п2014 року волонтери громадських ініціатив “Допомжи фронту” кілька разів на тиждень влаштовували збірки біля памятника Королю Данилу та в супермаркетах. Також збір коштів проходив на концертах, виставках, ярмарках. Зрештую, будь-який концерт у Львові проходив із обов'язковою умовою: “збираємо гроші на АТО” Ще рік тому, волонтерство у Львові асоціювалось лише з довкіллям, а тепер волонтерство - це допомога армії.

Ми витіснили російські товари з полиць

Громадська ініціатива “Бойкот партії регіонів” після втечі Януковича змінила формат і оголосила бойкот Росії. Ще рік тому ми зовсім не зважали на штрих-код товару і нам було байдуже з Росії він чи ні. Але у 2014 завдяки небайдужим активістам все змінилось. Ми більше не купуємо російського. А у кожному-другому магазині почали маркувати російські товари.

Ми почали спілкуватись з правоохоронцями у Facebook

Цього року львів'яни отримали нового начальника Головного управління МВС України у Львівській області. Ним став полковник міліції Дмитро Загарія. Міліціонер зробив те, чого від нього ніхто не очікував. Він зобов'язав усіх правоохоронців зареєструватись у соціальних мережах. Своє рішення він мотивував тим, що саме сторінка у соціальній мережі – це оперативний зв'язок між львів’янами та начальниками райвідділів міста. Ще рік тому, ми не уявляли, що розповідатимемо про наші проблеми начальнику райвідділу міліції у фейсбуці, а у 2014 — це стало реальністю.

Ми допомагаємо міліції затримувати злочинців

Ще рік тому, ми навіть не уявляли, що ціле місто шукатиме вбивць 26-річного міліціонера і допоможе правоохоронцям їх затримати. Але цього року усе змінилось. Щораз тим більше, громадські активісти разом із правоохоронцями шукають зловмисників, які вчиняють у Львові злочини і знаходять їх. Стражі порядку визнають — допомога небайдужих львів'ян — неоціненна.

Ми почали будівництво трамваю на Сихів

Будівництво трамвайної колії на яку так багато років чекали мешканці мікрорайону Сихів стала реальністю. У 2014 році будівництво зрушило з місця і вже на кінець року маємо перші результати: проект «Трамвай на Сихів» виконано на 30%. Незабаром зі Сихова до центру Львова можна буде заїхати за 25 хвилин.

Ми виділили бійцям АТО земельні ділянки

25 грудня депутати Львівської міськради надали дозвіл ЛКП ”Рембуд” на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у районі вул. Під Голоском. Приблизно за пів року реальні роботи із будівництва уже почнуться і учасники АТО отримають можливість жити у новій квартирі.

Ми опанували навички самозахисту

Впродовж 2014 року львів'ян безкоштовно опановували навички самозахисту. Так, кожен охочий у Львові міг дізнатись усе про екстрену медицина, основи самозахисту, основи військової справи та цивільну оборону. Такі уроки самозахисту проходили як у центрі Львова, так і у всіх районах.

Ми зробили місто більш комфортним для велосипедистів

У 2014 році у Львові побудували велодоріжки на дуже важливих ділянках. Зокрема, на вулиці Куліша, вулиці Виговського, вул. Сахарова та інших.
Загалом протяжність веломережі збільшилась десь на 5 км. і зараз становить 40 км. А ще у Львові встановили нові велостійки, а на пр. Свободи - підніжку  для очікування зеленого сигналу на світлофорі.

Ми модернізували медичні заклади. 

В 2014 році медичні заклади у Львові нарешті отримали фінансування. В медицину інвестували понад 9 млн. За ці гроші було придбано нове обладнання та зроблено ремонт, використано фотообои на заказ. Так, у ЛОР-відділенні 1 міської лікарні ім. Князя Лева встановили новий оглядовий лор-комбайн та мікродебрідор. У лікарні швидкої медичної допомоги модернізували палату інтенсивної терапії кардіологічного відділення для хворих на інфаркт міокарда. А для відділення паліативної допомоги 4 поліклініки купили нове обладнання на 100 тис. грн.

Ми відзначили ювілей Тараса Шевченка.

До 200-річчя від дня народження Кобзаря у Львові було створено безліч проектів, флеш-мобів, акцій. Найбільше львів'янам запам'ятався проект «Шевченко REAL». 13 особистостей, які жили в один час з Шевченком, отримали звання «Людина епохи Шевченка

Ми почали разом молитись

З початком 2014 року львівський Євромайдан трансформувався у Молитовний Майдан. Щоденно сотні людей на проспекті Свободи молилися за мир в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,88
39,95
EUR
42,88
42,93
PLN
9,87
9,90
Оголошення
live comments feed...