суботня розмова
13:04, 4 жовтня 2014 р.

Холодний розрахунок

суботня розмова

 Сьогодні у Львові сонячно та тепло. Але так буде не завжди. За прогнозами синоптиків, за кілька місяців до України прийде зима. Тому ми вирішили з'ясувати, як вже зараз чиновники на місцевому, обласному та державному рівнях мізкують над тим, як зробити, щоб у домівках українців батареї не були холодними і у «зимовому поході» обійшлось без жертв.

Цього року, опалюваний сезон буде для України – особливим. Наприклад, киян уже попередили, що під час опалювального сезону температура повітря в будинках буде "некомфортною". Причиною такого рішення, в КМДА пояснюють тим, що запаси газу, які зараз є у держави, чітко регламентовані і розподілені між регіонами. Але кількості, яку виділили для їхнього міста недостатньо для проходження стабільного опалювального сезону та отримання комфортної температури.

 

ЛЬВІВ

Тим часом, у Львові переймаються через недобросовісних орендарів та забудовників.

За інформацією «Львівтеплоенерго», станом на 30 вересня аж 29 житлових будинків мікрорайону Стрийська-Гашека-Максимовича технічно не готові до опалювального сезону.

За словами тепловиків, минулого року була аналогічна ситуація. І коли опалювальний сезон у Львові розпочався 1 жовтня,  жителі будинків мікрорайону Стрийська-Гашека-Максимовича довго не отримували опалення через технічну не готовність і мерзли вдома. Цього року ситуація повторюється.

 

«Жертвами» опалюваного сезону можуть стати мешканці будинків №3 і №5 на вул Антонича. Вони придбали квартири у згаданих будинках ще у 2013 році, однак досі не під’єднана більша частина комунікацій, відтак ризикують залишитис без тепла.

Про це повідомили у Львівській міськраді.

За словами голови Сихівської районної адміністрації Ірини Маруняк, до них надійшло звернення від мешканців, які скаржаться на відсутність у будинку газу, завищених тарифів за електроенергію.

«Коли тільки товариство «Ірокс» розпочало роботи з будівництва багатоповерхівки на вул Антонича, я попереджав мешканців, щоб не купували квартири у цього забудівельника. Однак, мене тоді звинуватили у незаконних діях. Там нема жодних документів по земельній ділянці, по приватизації. Тривають судові справи. Ми звертались у різні правоохоронні органи, але зіштовхнулись з повним ігноруванням. Від міста було скеровано багато листів-попереджень. Зараз ці люди, які попри застереження купили квартири у будинку, без газу, води, електроенергії можуть зустріти зиму», - розповів Андрій Павлів, директор департаменту містобудування.

Додамо, на всі неодноразові звернення мешканців директор ПрАТ «Ірокс» протягом 15 місяців кожного разу називає новий термін підключення послуг та недотримується слова.

Але є й хороша новина. За словами тепловиків, у Львові з 1625 будинків вже заповнені 1493. Акти готовності до зими підписані у 1530 будинках.

 

ОБЛАСТЬ

Технічно Львівщина теж готова до осінньо-зимового періоду, - кажуть у Львівській облдержадміністрації. Відтак, на відміно від Києва, взимку температуру повітря у помешканнях не зменшуватимуть нижче 18 градусів Цельсія.

Як повідомив директор департаменту ЖКГ облдержадміністрації Андрій Ільків під час оперативної наради під керівництвом т.в.о. голови ОДА Юрія Турянського Львівська область активно напрацьовує енергоощадні проекти. Оскільки стан розрахунків Львівщини за спожитий природній газ один з найвищих в Україні, що становить зараз 71,2%, коли середній рівень розрахунків за спожитий газ у 2014 р. по всій державі 43,5%.

Зараз разом із науковцями департамент житлово-комунального господарства облдержадміністрації розробляє схему заходів, аби при потребі, швидко вирішити  надзвичайні ситуацій під час опалювального періоду 2014-15 рр. Передусім, йдеться про відсутность газопостачання та електропостачання.

 

Уже є навіть перші напрацювання - кожна теплопостачальна організація області, яка займаються подачею тепла мешканцям та бюджетним організаціям, розробила план заходів щодо зменшення постачання газу на 30%.

 До антикризових заходів увійшли: заміна систем теплопостачання, котлів та перехід на альтернативні джерела палива.

За словами Андрія Ільківа, область чекає від державного бюджету субвенції, що дадуть змогу забезпечити заміну котлів у бюджетних установах на альтернативні джерела палива.

Нагадаємо, згідно з Постановою Кабміну № 296,  областям доручено опрацювати з найбільшими промисловими споживачами газу можливість зменшення споживання газу на 30%. У Львівській області промислових підприємств, які споживають в рік більше 1 мільйона куб.м газу є біля сорока. Економію планується досягти за рахунок заміни газових котлів на альтернативні, модернізації систем опалення, заміни теплотрас, реконструкції діючих газових котелень.

Щодо технічної готовності Львівщини до опалювального сезону, то станом на 30 вересня 2014р. котельні у бюджетних установах та тепломережі готові на 100%.

 

КРАЇНА

За останньою інформацією, для того, щоб провести опалювальний сезон, українському уряду зараз не вистачає 5 мільярдів кубометрів газу

"Ми накопичили в наших сховищах 17 мільярдів кубометрів газу – було 5, накопичили 12. Позавчора погасили 1,6 мільярдів доларів боргів "Нафтогазу", які були давно. Але не вистачає 5 мільярдів кубометрів газу для того, щоб пройти опалювальний сезон. 5 мільярдів – це більше місяця опалювального сезону", - розповів прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк в ефірі Першого Національного телеканалу

Відтак, Україна сподівається на домовленості на трьохсторонніх переговори між Україною, ЄС та РФ щодо газу.

А поки львів’ян закликають проводити холодний розрахунок, як правильно використовувати газ та електроенергію, щоб підготуватись до "зимового походу".

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #Україна #Львівська область #опальований сезон #ЛМР #Маруняк #Павлів #гаряча вода #газ
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,25
41,35
EUR
45,60
45,69
PLN
10,60
10,66
Оголошення
live comments feed...