• Головна
  • Псевдомінувальники «тероризують» Львів
суботня розмова
13:04, 30 серпня 2014 р.

Псевдомінувальники «тероризують» Львів

суботня розмова

Коли у Львові чують: "заміновано", замість того, аби втекти у безпечне місце, мешканці міста збираються навколо замінованої будівлі та фотографуються. Рятувальники б’ють на сполох, адже беручи до уваги ситуацію на Сході, кожне псевдозамінування може виявитись справжнім.

З початку року правоохоронці зафіксували у Львові аж 52 псевдозамінування. Їхній пік спостерігали у місті, коли на Сході почалась активна фаза АТО.

Зокрема, 26 липня, львівські правоохоронці отримали інформацію про «замінування» у місті аж десяти об’єктів. Серед яких: будівля Головного залізничного вокзалу, сім готелів, ресторан та хостел.

За словами начальника штабу ГУ УМВС України у Львівській області Юрія Гладуна, найбільше повідомлень про «замінування» надійшло влітку. Лише за липень - працівники спецслужб отримали 36 хибних повідомлень.


це може бути використане, як спосіб дестабілізації ситуації
«Насторожує те, що «заміновують» місця де є велике скупчення людей: аеропорт, залізничний вокзал, автовокзал, супермаркети та навіть Оперний театр. Мені здається, повідомлення про замінування у більшості випадків є залякуванням. Втім, враховуючи теперішню ситуацію в країні, думаю, до цього потрібно ставитись дуже серйозно. Адже це може бути залякуванням або вивченням реакції людей. Якщо люди реагують байдуже або панікують, це може бути використане, як спосіб дестабілізації ситуації. Щоразу ми працюємо так ніби це справжнє замінування і затрачаємо дуже багато ресурсів та коштів», – наголосив Юрій Гладун.

Начальник прес-центру ГУ ДСНС у Львівській області Віталій Туровцев теж висловлює застереження з приводу цієї ситуації: «Львів – це туристичне місто. Основне завдання таких повідомлень – це посіяти паніку, переконати, що наше місто не стабільне, бо тут відбуваються вибухи.  Щоразу ми діємо за чітким планом і сприймаємо повідомлення про замінування серйозно. Хибний виклик веде до втрати містом коштів, які зараз нам необхідні. Адже вартість одного виїзду фахівців на місце замінування становить 17 тисяч гривень», – зазначає Віталій Туровцев. 

На щастя, у Львові ще жодного разу не знаходили вибухівки. Втім, нещодавно у місті змайстрували псевдовибухівку і підкали її у людні місця. Мова йде про випадок, який трапився на День Незалежності. Тоді «вибухівку» знайшли перелякані львів’яни біля Львівського національного університету ім. І. Франка та в трамваї.

Основне завдання таких повідомлень – це посіяти паніку, переконати, що наше місто не стабільне, бо тут відбуваються вибухи.  

«Предмет дійсно був схожим на вибухівку. Були три картонні циліндри, обмотані сірим скетчем, муляж годинника з дротиками. Були всі підстави вважати, що це вибухівка. Водночас в трамваї також знайшли подібний предмет і з запискою, у якій звинувачували «Електротранс» у поширені російської реклами, – розповів начальник штабу ГУ УМВСУ у Львівській області Юрій Гладун.

Додамо, правоохоронці виявили 7 осіб, які спеціально вводили в оману працівників спецслужб. З них 2 людини були психічнохворі, 1 – школяр, 1 – інвалід першої групи та 3 таких, що просто не змогли пояснити свого вчинку. 

Всі справи, за виключенням психічнохворих та неповнолітнього, передали в суд.

Відповідно до чинного законодавства їх чекає покарання у вигляді позбавлення волі від 3 до 5 років. 

«Раніше до таких людей ставились поблажливо, вони відбувались лише штрафом. Проте зараз, в умовах війни, коли є реальна загроза тероризму, до цього ставляться дуже серйозно і псевдомінерам загрожує кримінальна відповідальність і позбавлення волі. Тому звертаюсь до всіх громадян: не жартуйте зі своїм майбутнім і пам’ятайте про відповідальність », – зазначив Юрій Гладун. 

Також у Львові просять людей не лише не «грати з вогнем», а й коли вони знаходяться біля об’єкта, що, ймовірно, замінували, ставитись до таких повідомлень серйозно і не заважати працювати фахівцям

За словами начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР Віктора Іваніцького цивільне населення, яке знаходиться у «замінованому» приміщенні, замість того, аби покинути його намагається «розказувати вибухотехнікам, як його розміновувати та, що і коли треба робити.

« Дуже часто нам доводиться воювати з населенням, яке заважає працювати. Люди переконані, що замінування може бути і  не справжнім. Відтак, почуття власної безпеки у населення, на жаль, абсолютно відсутнє. Нам треба перестати думати, що це нас обійде. В Україні триває війна. Хибні замінування – це тренування. Я переконаний, що все це відслідковується і записується», – додав Іваніцький.

Нам треба перестати думати, що це нас обійде. В Україні триває війна. Хибні замінування – це тренування. Я переконаний, що все це відслідковується і записується

«У нас немає такого поняття як псевдозамінування. Усі виклики для нас – бойові. Чим небезпечні такі повідомлення про замінування так це тим, що все це переважно місця великого скупчення людей. Мешканцям необхідно навчитися правильно реагувати на такі повідомлення і відповідально до них ставитись. Варто чітко слухати та виконувати вказівки фахівців, які прибувають на виклик і не заважати спецслужбам займатися своєю роботою. Бо часто буває таке, що люди відмовляються покидати той чи інший заклад, кажучи, що вони ще недоїли чи не завершили робити покупки у супермаркеті. Слід також наголосити, що не можна скупчуватись перед дверима, необхідно розійтися на безпечну відстань, щоб могла маневрувати і нормально працювати спецтехніка», - наголосив начальник прес-центру ГУ ДСНС у Львівській області Віталій Туровцев.

 

Нагадаємо, 31 липня депутати Львівської міськради затвердили програму протидії тероризму на 2014 рік. Згодом, 18 серпня, на протидію тероризму у Львові виділили 200 тис. грн

Як зазначається у програмі, на території Львівської області розташовано 198 об’єктів підвищеної та потенційної небезпеки. 27 найбільш потенційно уразливих об’єктів включено до загальнодержавного переліку. Вчинення терористичного акту на будь-якому з таких об’єктів може спричинити виникнення некерованих надзвичайних подій, аж до техногенної катастрофи загальнодержавного масштабу.

Відтак, зі слів начальника юридичного управління ЛМР Гелени Пайонкевич, враховуючи ситуацію, яка склалася в державі, основні заходи, спрямовані на виконання програми протидії тероризму, пов’язані з запобіганням, реагуванням та припиненням терористичних актів та мінімізації їхніх наслідків.

«Основний акцент у програмі зроблено на вчасне виявлення, попередження та реагування на такі прояви»,– підкреслила Гелена Пайонкевич.

Тероризм є реальною загрозою будь-якій державі і рівень його суспільної небезпеки постійно зростає. Для того, аби вберегтись від небезпеки львів’янам потрібно бути пильними та у надзвичайних ситуаціях прислуховуватись до порад фахівців. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,74
39,86
EUR
42,76
42,90
PLN
9,85
9,93
Оголошення
live comments feed...