Тема для обговорення
08:00, 6 липня 2014 р.

Допомога з тилу

Тема для обговорення

 Антитерористична операція на Сході України всього за кілька тижнів показала чиновницьку в'ялість і неабияк згуртувала наших громадян у бажанні допомогти військовим врятувати нашу Батьківщину та життя самих військових  від куль та смерті.

 Коли в Україні почалось бойові дії,  усі зрозуміли, що українських військових кинули на призволяще. Кожен день по телебаченню, радіо в інтернет-виданнях повідомляли про загибель та поранення українських солдатів. Через неквапливість армійських бюрократів, які занадто довго вирішували чи треба взагалі купувати амуніцію, а якщо треба, то як і в кого, солдати гинули і довгий час не мали засобів захисту. Хлопці були без шкарпеток, без бронежилетів і шоломів.

Оскільки уряду досі не вдалося до кінця належним чином укомплектувати українських військових, що знаходяться в зоні АТО, активісти та громадські організації в кожному місті продовжують постачати солдатам усе необхідне і демонструвати наскільки їм не байдуже життя кожного військового та подальша доля України.

 Військова пошта в Дніпропетровську

Наприклад, у Дніпропетровську допомагати переселенцям і бійцям у зоні АТО почали відразу ж, як тільки з'явилися перші проблеми. Спочатку допомогу організувала обласна влада. Був створений навіть благодійний фонд. Але поки його ніяк не вдається зареєструвати, відтак і допомога поки в замороженому стані. Щоб якось підтримати бойовий дух діти з Дніпропетровська почали писати і відправляють до цих пір бійцям в АТО малюнки та листи.

 Доброзичливі шкарпетки від одеситок

Тим часом, небайдужі активісти в Одесі створили пункт з прийому гуманітарної допомоги військовим. Крім традиційних передач на фронт одягу, камуфляжної тканини, засобів особистої гігієни, бронежилетів, приладів нічного бачення, ліків та побутових дрібниць, в місті стартувала зворушлива акція «Доброзичливі шкарпетки від одеситок».

Допомога з тилу, фото-1

На фото: Активісти зібрали комплект допомоги для військових в Одесі

На сьогоднішній день в місті вже упаковано 750 пар шкарпеток, а також ліки, засоби гігієни, продукти і найголовніше - листи на фронт, дитячі малюнки, валентинки з побажаннями. Днями передача виїде в зону АТО.

 Миколаївці за 4 дні зібрали 10 мільйонів гривень

А от у Миколаєві рятувати українську армію в особі 79-ій окремої аеромобільної бригади з Миколаївщини зголосився активіст Юрій Бірюков, який є дуже відомий у соціальних мережах під ніком Wings Phoenix. Він разом з волонтерами, а їх - 20 осіб - постійно збирає вантаж, який потім відправляє в зону АТО.

Допомога з тилу, фото-2

На фото: активіст Юрій Бірюков, який допомагає військовим з Миколаєва.

"Веземо каски, бронежилети, медицину, запчастини, їжу, дощовики, взуття, сигарети", - пише Бірюков в соцмережах. Збір такого ось вантажу, за словами Бірюкова, займає 4 дні.

За весь час допомоги "Крила" зібрали більше 10 мільйонів гривень, в середньому в день - 250-300 тисяч.

 Третє місце за матеріальною допомогою українській армії отримало Запоріжжя

З перших днів дестабілізації ситуації в Донецькій і Луганській областях, в Запоріжжі, а після і в області, самооборона і нові напіввійськові формування, такі, як, наприклад, Хортицкой полк, почали зводити блокпости на в'їздах до міста. Разом з тим, практично відразу виникла необхідність оснащення людей, що несуть службу на блокпостах, провізією та необхідним обладнанням. Тут же місцеві жителі взялися збирати допомогу військовим частинам Запорізької області. Надавався перелік необхідних речей: військова форма, взуття, компаси, каски, бронежилети, не швидкопсувні продукти, цигарки та інше. З одним застереженням - ніяких грошей. По-перше, це складна звітність, яка тільки затягує процес, а по-друге - багато що з необхідного дуже складно, якщо неможливо придбати.

Допомога з тилу, фото-3

На фото: В коробках амуніція яку везуть військовим у зону АТО

У перший час волонтерська допомога армії представляла собою велику кількість оголошень в соцмережах і електронних ЗМІ від особи різних волонтерів, що представляло собою досить хаотичну схему допомоги. Далі вже почали з'являтися конкретні організації, об'єднання волонтерських груп, діяльність яких спрямована на допомогу армії.

Так, в Україні з'явився благодійний фонд «Підтримай армію України», у тому числі з центром в Запоріжжі. Впродовж двох місяців група об'єднала понад п'ять з половиною тисяч учасників з усієї України та світу. За цей час її учасники закупили і передали військовим необхідних товарів на суму більше 5 млн. грн. В результаті Запорізька область посіла третє місце за матеріальною допомогою українській армії.

 Харківські волонтери завалюють українських військових всім необхідним

Не відстають від Запоріжжя і у Харкові. Тут волонтери об'їжджають всі далекі прикордонні пункти і дізнаються, що є найнеобхіднішим українським військовим насамперед. Вони буквально завалюють українських військових всім необхідним - везуть продукти, запчастини, техніку, - кажуть місцеві жителі.

Допомога з тилу, фото-4

На фото: В коробках амуніція яку везуть військовим у зону АТО

«Привозять навіть прилади нічного бачення та іншу дорогу техніку», - зазначає Андрій Семенович, заступник командира вч А05.

Були випадки, коли на допомогу українській армії приходили навіть іноземні громадяни. Так, житель Німеччини, а в минулому - харків'янин Дмитро Кадубін, привіз зібрані на «німецькому євромайдані» гроші спеціально для української армії. Той, хто не має можливості привезти щось дороге, віддає те, що у нього є. Так, в одній з частин ПВО розповіли, що якось до них приїхав дідусь на велосипеді і привіз банку меду.

 У Донецьку військовим допомагають але тримають це в таємниці

В окупованих містах Донецької області також допомагають армії. Хто чим може - грошима, продуктами, бронежилетами. Однак назвати їх сьогодні і попросити розповісти про обсяги своєї допомоги і повідати інші подробиці, волонтерської роботи - означає підписати їм смертний вирок. Тому всю інформацію про благодійний збір коштів, продуктів тримають в таємниці.

У Луганську, як і в Донецьку, активістам, бажаючим допомогти військовим, загрожує небезпека.

Людей таких чимало, але розповісти ми можемо про тих, хто вже залишив межі області.
Наприклад, регулярні закупівлі робить  Сергій Глотов. 
Сергій здійснює свою діяльність з самого початку бойових дій на сході України. Однак у травні був змушений, через погрози терористів, покинути Луганськ з сім'єю. Тепер він продовжує свою діяльність у Львові. Збирає кошти на Шуварского ринку і закуповує одяг, взуття, тепловізори, розвантаження, бронежилети, продукти харчування та побутову хімію для армії. Нещодавно передав армії навіть мотоцикл з коляскою.

Допомога з тилу, фото-5

На фото: Білизна та інші продукти у коробках для військових
 
Збирає кошти на армію також луганчанин Олексій Біда, який побував у полоні терористів в захопленому будинку СБУ. Він допомагає батальйону "Луганськ".
 
А Маріуполь тепер може надавати допомогу відкрито і скоординовано.

Тут городяни з самих перших днів кинулися на допомогу українським військовим. Спочатку допомога була спонтанною. Кожен робив те, що міг. Хтось годував солдатиків, хтось збирав гроші і закуповував необхідні речі для них. Серед активістів - чимало підприємців, студентів, є і пенсіонери. Одна бабуся довго обдзвонювала всі ЗМІ міста, намагаючись віясніть, чому ж вона може бути корисна армії, і заспокоїлася тільки тоді, коли їй доручили варити борщі для солдатиків. Зараз допомога Нацгвардії в Маріуполі стала організованою і скоординованою. На базі громадської організації «Єдиний Маріуполь» був створений Координаційної рада, яка повинна забезпечити збір і доставку необхідної допомоги в конкретні місця знаходження військових.

 Львів'яни перевозять бронежилети з Польщі

Тим часом у Львові не мовчать і всіх запрошують приєднатися до акцій, які є спрямовані на допомогу українським військовим в зоні АТО. Можна навіть сказати, що у Львові проблеми армії лягли на плечі простих людей в буквальному сенсі. Впродовж декількох місяців львів'яни сідають в автобуси, їдують на українсько-польський кордон та кілька десяток разів переносять на собі амуніцію. За один раз майже сотня добровольців перевезла 75 бронежилетів. До акції долучилась навіть 73-річна бабуся. Вона поклала на себе тягар (14кг) і пронесла бронежилет більше ніж 1 кілометр». Бабуся каже: «Ну хоч щось мушу зробити для наших діток, не можу вдома всидіти». Амуніцію, яку перевезли, закупили на пожертви, які підприємців і простих людей. Найближчим часом бронежилети передадуть воякам, котрі беруть участь в АТО.

Допомога з тилу, фото-6

На фото: львів’яни в центрі міста збирали медикаменти для військових на передову

А тим часом львів'яни продовжують збирати продукти, ліки та предмети гігієни для солдат, що служать в зоні антитерористичної операції на сході України. Окрім цього у львівських храмах збирають пожертви. Найбільше грошей для допомоги українським військовим в зоні АТО зробили у львівському гарнізонному храмі святих Петра і Павла, що на вул. Театральній 11. За червень тут зібрали понад мільйон гривень, 22 786 євро та 5 897 доларів. Люди приносили гроші в храм або переказували їх на спеціальний рахунок.

За ці гроші військовим придбали: 330 бронежилетів 3-го класу, 583 бронежилети 5-го класу, 1499 кевларові шоломи, 1200 шапок під каски, 1323 спальні мішки, 3 польові медичні набори, 500 касок металевих, 12 бронежилетів 2-й класу, та 300 нош для поранених. 

 Акції зі збору медикаментів, пожертв та засобів індивідуального захисту проходять і в інших містах України, а ще в маленьких містечках та селах. Адже українці розуміють, що жодна боротьба не проходить без жертв, але їхнє число можна зменшити, що і намагаються зробити вони і намагаються зробити впродовж антитерористичної операції на сході України. Волонтери, активісти, які знаходяться у тилу, зізнаються, що їм не потрібна слава, гроші, компенсація чи подяка від держави, їм головне врятувати від пуль та снарядів українських військових та зберегти суверенність і територіальну цілісність України.

 

До речі, колись ментальність нашої нації характеризували одним виразом: «Моя хата з краю». Але тепер ця характеристика є неактуальною, адже по гривні з хати і українцям вдалось врятувати життя не одному військовому. І цим , безумовно, варто пишатися.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#схід #АТО
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,88
42,93
PLN
9,87
9,90
Оголошення
live comments feed...