• Головна
  • Економіст прокоментував законопроект по валютних кредитах, які вимагає прийняти «Свобода»
15:31, 20 червня 2014 р.

Економіст прокоментував законопроект по валютних кредитах, які вимагає прийняти «Свобода»

Через девальвацію гривні українські громадяни виявляються не в змозі обслуговувати кредити, взяті в іноземній валюті - від чого страждають не тільки самі позичальники, але й банки. Про це заявив директор Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Олег Устенко, коментуючи голосування Верховної Ради за законопроект № 4895 «Про переведення кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну».

Експерт зазначив, що девальвація гривні в 2008-2009 роках і на початку 2014 року сильно вплинула на якість кредитного портфеля комерційних банків.

«Досить згадати, що в минулу кризу частка поганих кредитів у банківському портфелі перевищувала 40%, при цьому мала явну негативну тенденцію до продовження зростання. Основна причина цього заключалась  саме у валютних кредитах », - підкреслив Устенко,  повідомляє РБК-Україна.

При цьому він вважає, що вирішувати проблему валютних кредитів повинні всі зацікавлені сторони.

«Це проблему не можна повністю перекласти на плечі держави. Повинна бути солідарна відповідальність: з одного боку, комерційні банки повинні отримуючи  збитки, взяти на себе частину відповідальності, свою частину відповідальності повинні взяти на себе і ті, хто брав валютні кредити, і третя сторона - держава. Питання в тому, як розподілити цю відповідальність», - зазначив експерт.

Нагадаємо, що 19 червня під час обговорення законопроекту № 4895 «Про переведення кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну» народний депутат від ВО «Свобода» Олексій Кайда заявив, що на засіданнях робочої групи з врегулювання ситуації з валютними кредитами було прийнято рішення про розподіл компенсаційних механізмів між трьома сторонами: державою, банками і самими позичальниками. При цьому, за його словами, саме держава має своїми оперативними і ефективними діями забезпечити вирішення цього питання.

Як повідомлялося, народні депутати не прийняли цей законопроект у першому читанні. Проте Олексій Кайда підкреслив, що фракція «Свободи» і далі буде робити все можливе, щоб прискорити вирішення проблеми валютних позичальників.

«Вже найближчим часом відбудеться чергове засідання робочої групи, на якому ми будемо шукати шляхи вирішення проблеми, щоб допомогти десяткам тисяч українців», - заявив народний депутат.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...