• Головна
  • У Львові на дахах ростуть дерева. Як із ними бореться Садовий і чиновники (ФОТО)
Суботня розмова
14:14, 7 червня 2014 р.

У Львові на дахах ростуть дерева. Як із ними бореться Садовий і чиновники (ФОТО)

Суботня розмова

Зелені дерева, зазвичай, - це  запорука чистого повітря, прихисток від сонця. Однак, коли вони починають рости на дахах історичних будинків і  на пам’ятках архітектури, то псують належний вигляд будівель та стають посміховиськом для туристів.

Що думають про це перехожі

«У вас дуже гарне місто, але потрібно за ним доглядати. Видно, що будинки руйнуються. Те, що ростуть дерева – це просто смішно. У нас би за таке люди платили штраф, бо потрібно дбати не лише про свою квартиру, а й будинок в якому мешкаєш»,  - розповіла мешканка Перемишля (Польща) пані Ева.  

А от львів’янка Євгенія, стверджує, що дерева на дахах це чудово: «Це було б дуже гарно. Але якщо б вони росли не з даху, а у відповідних горщиках. Це б створювало затишок. Можна було б піднятись на дах будинку, випити там з подругами чаю під деревами. Але, те, що дерева ростуть так хаотично і на пам’ятках архітектури – це звичайно неподобство».

Що думає львівський депутат

Перший з депутатів, хто не зміг спокійно дивитися на такі «непристойності» на дахах і вдався до рішучих дій був депутат Львівської міськради Андріан Гутник. Під час чергової сесії ЛМР, 15 травня він звернувся до міського голови Андрія Івановича з вимогою проконтролювати роботу комунальних підприємств, які не зрізають дерева з дахів будинків у Львові. «Зараз потрібно подбати, аби привести, зокрема, центральну частину міста до належного вигляду, бо, наприклад, є випадки, коли на дахах будинків ростуть дерева. Вони можуть рости на терасах у вазонках, але не на дахах», – сказав депутат.

Що каже на це мер Львова

У відповідь на таку скаргу, мер Львова Андрій Садовий запевнив, що з цього приводу він уже мав бесіду з головою Галицької райадміністрації Іриною Чулімовою і це питання його теж непокоїть.

Втім, на сесії міськради він привселюдно знову звернувся до чиновниці з обуренням і сказав наступне: «Ірино Романівно, ми про це говорили, що це таке є? Я звертав увагу кожного керівника району на це! Дерева мають рости на землі, вони не можуть рости на дахах. Маєте четвер, п’ятницю, суботу та неділю, щоб вирішити це питання. Такі речі недопустимі».

Згодом Садовий забажав у понеділок, 19 травня побачити фотографії тих будинків на яких були дерева і їх зрізали.

Ми не знаємо, чи звітувались і показували Андрію Івановичу світлини, на яких зелені оазиси ростуть на дахах. Але те, що у самісінькому центрі Львова є кілька десятків будівель з деревами, зараз Ви у цьому переконаєтесь на власні очі.  

Отже, найбільше актакували «зелені паразити» Комплекс монастиря та костелу Бернардинів, що розташований на площі Соборній, 3. Цю історико-архітектурну пам’ятку, яку так полюбляють туристи, звели ще у 1600-1630 роках. Архітектором споруди став італієць Павло Римлянин. Сам костел, споруджений з тесаного каменю у формі тринавової базиліки з видовженими хорами та гранованою апсидою, має чітко виражені риси італійського ренесансу. Дерева, звісна річ, про всі ці важливі речі не знають, їм взагалі неважливо де рости, але от львівській владі, мало б бути за таке, щонайменше, соромно.

 10367166_606553806118360_5346070690907617436_n

У Львові на дахах ростуть дерева. Як із ними бореться Садовий і чиновники (ФОТО), фото-4
У Львові на дахах ростуть дерева. Як із ними бореться Садовий і чиновники (ФОТО), фото-5

Високе деревце з міцним стовбуром за кілька років виросло і на даху музею Пінзеля, що розташований на площі Митній, 2. Нагадаємо, що музей знаходиться в колишньому костелі Кларисок - пам'ятці архітектури XVII ст.  Будівництво костелу Кларисок (тоді він носив назву Непорочного зачаття) було завершене у 1607 р. Втім ремонтні роботи на даху музею ведуться уже кілька років поспіль. І за цей час виросло собі таке деревце:

 10406479_606554142784993_1286017805499956501_n

А ось і ще одна гордість львів’ян - скульптура Меркурія, яку усі ми так довго реставрували коштами та силами активістів. Два роки тому, в результаті довгих переговорів і реставраційних робіт мешканці міста повернули Меркурію нове життя. Можливо, влада очікує, що львів’яни знову вилізуть на дах, що на вул. Січових Стрільців, 3. і самі зріжуть зелене деревце неподалік скульптури?

У Львові на дахах ростуть дерева. Як із ними бореться Садовий і чиновники (ФОТО), фото-6

А так виглядає довгоочікуване озеленення вул. Городоцької.

 10350535_606554146118326_7633448407670230529_n

Тепер зрозуміло, чому львів'яни самі збирають гроші на те, щоб на вулиці росли дерева. Мабуть, чиновникам достатньо і одного деревця на будівлі львівського слідчого ізолятора.

Ідемо далі і зустрічаємо такі «неподобства» також на вулицях:  Наливайка, на вул. Костюшки, на вул. Руській,  на проспекті Свободи і навіть неподалік від кабінету Андрія Івановича, на будівлі, що розташована на площі Ринок.

У Львові на дахах ростуть дерева. Як із ними бореться Садовий і чиновники (ФОТО), фото-7
У Львові на дахах ростуть дерева. Як із ними бореться Садовий і чиновники (ФОТО), фото-8
У Львові на дахах ростуть дерева. Як із ними бореться Садовий і чиновники (ФОТО), фото-9

 10403631_606554136118327_460344831866092878_n

Що робить Галицька райадміністрація

Для того, щоб ви, либонь, не думали, що Галицька районна адміністрація нічого не робить, ми звернулись до них, аби вони прокоментували цю ситуацію.  Виявляється, скільки дерев зрізали, вони не знають. Втім, переконані – свою роботу вони виконали.

«Інформації про кількість зрізаних дерев немає.  Було доручення в травні 2014 провести зняття всіх дерев по будинку комунальної власності. Ми працювали у двох напрямках. Перший напрямок – ми познімали дерева, що були на дахах будинків комунальної власності. Другий - скеровували попередження стосовно зняття дерев і приватним установам. Всі попередження, які були скеровані приватним установам: банкам, школах, по Галицькому районі уже виконані. Але є будинки, які не належать нам. Ми скерували власникам згадане попередження і якщо вони не відреагують на нього то буде складатися протокол про порушення правил утримання будинку. Згідно з цим протоколом адмінкомісія виносить рішення про призначення штрафу», - розповів у коментарі 032.ua заступник начальника відділу житлового господарства Галицької адміністрації Роман Гавчак

Отже, минулого місяця мер Львова Андрій Іванович доручив Галицькій райадміністрації влаштувати зрізку дерев на будівлях. Начальник відділу житлового господарства Галицької адміністрації Роман Гавчак не знає скільки дерев зрізали, але свою роботу вони виконали. Втім, те, що дерева і надалі ростуть на пам’ятках архітектури та історичних будівлях міста нікого не турбує.

Що ж нам залишається лише чекати коли чиновники схаменуться і зрозуміють, що Львів, як туристичне місто, просто ганьбить себе таким ставленням до пам’яток архітектури. Адже де Ви бачили, щоб в європейському місті дерева росли не на землі, а на дахах будинків? 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #Садовий #Гутник #Гавчак
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,78
39,84
EUR
42,78
42,83
PLN
9,86
9,88
Оголошення
live comments feed...