Тема для обговорення
10:12, 30 березня 2014 р.

Під маскою патріотизму

Тема для обговорення

Те, що відбувається сьогодні в Україні, стійко нагадує театр абсурду. Порівняння з акторством не нове. Аналітики навперебій роздають ролі і розписують сценарії. Але є одне АЛЕ: вистава ніяк не закінчується. Хочеться перестати її дивитися, вийти з театру, озирнутися навколо, вдихнути на повні груди і просто жити. А не виходить. Незнаний нам режисер, а може відразу кілька режисерів, наполегливо рекомендує додивитися , а краще - взяти безпосередню участь у деяких абсолютно сюрреалістичних сценах.

Таке враження , що нас навмисне завантажили в світ тотальних містифікацій , де ультрарадикальні борці за національну ідею виявляються всього лише маріонетками в чужих руках , а ті , хто забруднений співпричетністю до поваленої влади, демонструють чудеса патріотизму і громадянської позиції.

І найстрашніше, ми ніколи не дізнаємося, хто є хто в цій п'єсі. Для нас, глядачів, швидше за все так і залишаться прихованими за завісою істинний зміст і справжні мотиви вчинків основних діючих персонажів.

ВО «Свобода». Вона зуміла прорватися в парламент на хвилі невдоволення режимом Януковича. Відома провокаційними націоналістичними і антисемітськими заявами своїх членів. Представники партії заявляють про відданість національним інтересам України , на всіх рівнях відстоюють питання мови, культури та національної ідентичності. За твердженням пропагандистів Путіна , являють собою частину тих «бандерівців», які заплямували себе пособництвом з фашистами , а значить, і самі є фашистами. Саме від них Путін врятував Крим, а зараз намагається врятувати південний схід України .

А тепер звернемося до фактів.

З розповіді народного депутата України Олеся Донія на сторінці у Фейсбуці .

«Щойно у Верховній Раді виступив з вимогою відставки в.о. Міністра оборони Тенюха (як особи некомпетентної для цієї важливої посади, особливо в цей важкий час). … Пропонував посилення парламентського контролю, якщо виконавча влада не може впоратися. І знаєте? Хто почав закрикувати? Депутати від партії Свобода!!! Кричали -"провокація"! Це було як 20-го лютого, коли я запропонував проголосувати відставку Януковича, і депутати від Свободи кричали, що це провокація».

Ще один факт. 23 лютого депутат від «Свободи» Ірина Фаріон різко висловилася про російською мовою в стінах парламенту , після чого був винесене на голосування питання скасування скандально відомого мовного закону авторства Колесніченка - Ківалова. Це стало приводом для вторгнення військ РФ до Криму і подальшої анексії півострова, а також масових протестів на півдні та сході материкової України . На моє запитання у Фейсбуці , адресоване віце -спікеру парламенту, члену «Свободи» пану Кошулинському , чому не накладено табу на мовне питання до стабілізації ситуації в країні, він (або його секретар ) відповів , що мовне питання нікого не може розділити . «Невже?» - відповіла я і пішла слухати новини про захоплення кримського парламенту.

Про такі дрібниці, які дозволив собі свободівець Михальчишин у Львові , може , і згадувати не варто було. Але це дуже показова деталь для розуміння справжніх мотивів політиків. Виступаючи на львівському євромайдані , Юрій Михальчишин так образився на те , що люди хотіли боротися без політичних прапорів , що дозволив собі образити мітингувальників, назвавши їх сопляками. «Ось ці сопляки зараз на сцені хочуть зрадити революцію » , - заявив він. Євромайданівці свободівця освистали.

І останній факт . Напад на офіс Першого національного каналу. Четверо свободівців із застосуванням сили змусили директора телекомпанії написати заяву про звільнення. При цьому «шановне панство» знімали самі себе на відео , щоб вже через кілька хвилин російські новини змогли показати картинку, де фашисти в Україні громлять офіс телекомпаній , нападають на мирних громадян і наступають на свободу слова. Причому роблять це не просто рядові члени партії, а її верхівка, нардепи, що сидять у парламенті.

Чи розуміють пересічні члени організації, що стоїть за такими діями? Чи є депутати від «Свободи» просто безглуздими політиками чи, навпаки, вони прекрасно розуміють , що і для чого роблять? Ось це якраз ті питання, правдиві відповіді на які ми, швидше за все, вже ніколи не дізнаємося.

Правий сектор. Він з'явився на Майдані лише в грудні. До цього про існування ПС ніхто не знав. Саме ця організація зуміла перетворити мирну акцію у збройний конфлікт. Подейкують , що придумати таку «профашистську організацію» знадобилося Клюєву . Нібито , за заявкою Кремля потрібно було «намалювати» картинку фашистів, що орудують  на вулицях Києва, бо мирний Майдан не влаштовував Кремль.. Ось і були вкинуті гроші в створення структури, яка б об'єднала всі ультрарадикальні організації в Україні і спровокувала масові заворушення в столиці. Але сталося непередбачене - слідом за Правим сектором до активного, зовсім не мирного протистояння підключилися і справжні мітингувальники , після чого зупинити збройні зіткнення вже не зміг ні Клюєв , ні ПС . Але це, звичайно, лише версі .

Що стосується офіційних програмних заяв, то тут до ПС не причепишся - патріоти до мозку кісток. «Ми любимо свою націю і готові щось для неї зробити» , - заявляють лідери Правого сектора. От тільки те, що він роблять, йде врозріз з цим твердженням. Давайте знову повернемося до фактів.

Майдан. 18-20 лютого. Розстріл активістів. Понад 80 людей загинули на місці. Ще 25 померли в лікарнях. Серед загиблих членів Правого сектору немає. В цей же час лідер ПС Дмитро Ярош таємно зустрічається з Віктором Януковичем. Про що вони говорили , ми знаємо тепер тільки зі слів самого Яроша. Перевірити його слова, а вони звучать непереконливо, неможливо.

Після перемоги революції люди , що представляються Правим сектором , займаються рейдерством в Київській області. І не тільки там. Один з лідерів ПС, який виступає на сцені під ніком Саша Білий, залякує своїм автоматом Рівненську облраду , хапає за краватку прокурора , вимагаючи законності. Кадрами Білого з автоматом досі залякують росіян. Саме вони стали головним козирем у звинуваченнях , які висуває Росія Україні: мовляв , в країні бандитизм , бандерівці з автоматами і повне беззаконня. Треба рятувати російськомовних.

Заворушення, що проходять під «брендом» ПС, ширяться по країні. Дивні люди , які називають себе Правим сектором , б'ють мирних громадян. Наприклад, у Дніпропетровську були побиті місцеві жителі з георгіївськими стрічками . Лідери ПС в Дніпропетровську заявили , що праві не мають до цього ніякого відношення. Водночас зупинити самозванців вони не можуть.

21 березня в Запоріжжі невідомі зі зброєю під виглядом «Правого сектора » захопили металургійні відвали Балки Середньої . Робочих вигнали з території і попередили , що при наближенні - будуть стріляти по ногах. Запорізький прокурор Олександр Шацький , після переговорів із загарбниками, заявив, що відвали контролює охорона спільно з «Правим сектором». Робітникам, нібито , дозволили повернутися на робочі місця. Однак через пару днів офіційний координатор «Правого сектору» в Запоріжжі заявив, що їх люди охороняють об'єкт від «банди Януковича». А ще через пару днів інший офіційний представник організації «відхрестився» від Балки Середньої . Нібито, це була провокація проти «Правого сектора ». Взагалі, темна історія.

Апофеозом антиукраїнської діяльності Правого сектора став четверговий штурм Верховної Ради. Навіть школяр розуміє, що перешкоджати роботі єдиного в країні легітимного органу влади - це все одно що оголосити: держави Україна не існує. Проте, під приводом удаваної героїзації бандита Білого, бійці ПС беруть в облогу Раду. І лише втручання самооборони Майдану врятувало парламент і репутацію України. І ось що цікаво. Кадри штурму ВР телеканал Россия24 отримав раніше, ніж місцеві телевізійники. Російські журналісти були біля будівлі ВР ще до початку штурму. Звідки вони про це дізналися?

Схоже , це ще одне питання , на яке ми не отримаємо відповіді.

Всі ці факти наштовхують на парадоксальний висновок: в Україні взагалі немає націоналістів. Ні, патріоти , звичайно , є, але в партії вони , як правило, не об'єднуються - вони просто живуть, працюють і люблять свою країну і свій народ. Ті ж, хто приходить в дитячий сад , щоб розповісти малятам , що їх неправильно назвали , хто мародерствує в будинках нардепів , хто замість того , щоб здати зброю і йти захищати Батьківщину на кордон , вимагає відставки міністра , що намагається прибрати озброєних людей з вулиць , - ніякі не націоналісти. Це люди в масках , частина глобальної містифікації на національному грунті.

Ми всі стали заручниками цих містифікацій. Нам постійно підсовують якісь фальшивки.

 Наприклад , В Одесі в числі провокаторів під час Евромайдана виявилася , як не дивно , Європейська партія України. Такий політичний каламбур трапився ще наприкінці листопада, коли в Одесі з'явилися перші намети місцевого Євромайдана .

Щоб придушити протест у зародку, тодішня влада через суд заборонила активістам збиратися більше трьох в центрі міста.

Формальною причиною для такого рішення послужили заявки на проведення в одному і тому ж місці, в один і той же час акцій політичними силами протилежної ідеології. Яке ж було здивування активістів Євромайдана , коли в списку позивачів виявилася підпис і голови місцевого осередку Європейської партії України Руслана Чорнолуцького . Пізніше цьому політику довелося довго виправдовуватися і навіть відмовитися від «теплого містечка» в «лігві» місцевих регіоналів - виконкомі міськради. За таку витівку одесити ледь не побили "європейця" на столичному Майдані, де він одним з перших встановив свій намет .

У Маріуполі самопроголошений народний мер Д.Кузьменко , який неодноразово заявляв, що він не сепаратист , а зовсім навпаки , - справжній патріот , виступаючи в п'ятницю на сесії міської ради, зажадав роззброїти українську армію. Мовляв , немає з ким їй воювати. Мабуть, це він заявив в особливому пориві любові до України .

Знайшлися «патріоти» і в Луганську. Депутати обласної ради, висловлюючи інтереси своїх виборців, продемонстрували обурення обмеженням доступу до російських телеканалів і розцінили як цензуру заборону на трансляцію російської пропаганди. Але в свій час вони сприйняли за належне заборону власних, українських каналів Tvi та 5-ий рішенням регіональної влади.

Водночас ті, кого традиційно прийнято вважати проросійськими, на ділі виявляються набагато більшими патріотами, ніж їх проукраїнські колеги.

Так , заступник голови Донецької облради регіонал Олександр Кравцов дуже емоційно висловився з приводу критики проукраїнськими діячами його діяльності в робочій групі, яка, на їх думку, веде переговори з проросійськими сепаратистами.

Ось що дослівно написав на своїй сторінці в ФБ Олександр Кравцов :

«Я ось думаю, а чим займаються миші в своїх норах на дозвіллі. Я впевнений, що вони критикують. Звичайно , миші критикують котів. Так було завжди, так воно і залишиться. Але мені зараз цікаві інші миші, які критикують своїх же мишей. Вони роблять це в надії , що яка-небудь миша, що образилась, вискочить з своєї нірки і почне критикувати котів.

Баба Маня (лідер обласного відділення Конгресу українських націоналістів Марія Олійник , прим. ред.) Написала лист губернатору , що Донецька обласна рада під прикриттям робочої групи веде переговори з проросійськими сепаратистами, щоб задовольнити їхні вимоги. Вона як щира українка не вийшла вперед і не сказала проросійським сепаратистам, що вони - гандони, надіті на виконавчий орган Кремля. Вона хоче, щоб це зробив я від її імені. Я постараюся».

Не менш патріотично висловився і регіональний нардеп від Маріуполя Олексій Білий. Ніхто не чекав, що саме він, а не, наприклад , колишній «народний директор» легендарного комбінату ім. Ілліча Володимир Бойко, стане на захист цілісності України.

«Якщо Росія нам нав'язує , як жити , то , вибачте , ми самі розберемося ... Федералізація, звичайно ж , дає більше повноважень регіонам. Але відчуйте різницю: коли федералізація проводилася в Німеччині або США, там збиралися суб'єкти федерації , а у нас сьогоднішні прихильники цієї ідеї намагаються розділити - підходи різні. За великим рахунком, нічого страшного в самій ідеї федералізації я не бачу. Як стратегію її можна розглядати. Але тактичне завдання - це децентралізація влади. Як народний депутат України я приймав присягу на вірність українському народу, збереження цілісності та неподільності держави. Я і сьогодні стою на цих же позиціях».

Загалом, здається, що ми вступили в період не тільки глобальних містифікацій, а й великих викриттів . Що ж, як модно сьогодні писати в Інтернеті , запасаємося попкорном .

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#свобода правий сектор
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,87
39,90
EUR
42,94
42,99
PLN
9,92
9,95
Оголошення
live comments feed...