• Головна
  • Нардепи вимагають перевірити фонди музею Шептицького у Львові
16:06, 18 березня 2014 р.

Нардепи вимагають перевірити фонди музею Шептицького у Львові

Народні депутати України, члени Міжфракційного депутатського об’єднання «Львівщина», звернулись до Міністерства культури України з проханням створити комісію для перевірки мистецьких фондів Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького.

«Музейники України (музейна громада України) та жителі Львова неодноразово висловлювали занепокоєння у зв’язку з інформацією про крадіжки мистецьких творів, які відбуваються у НМЛ ім. Андрея Шептицького.

За час керівництва музеєм Ігора Кожана громадськість Львова щонайменше двічі сколихнули скандали та журналістські розслідування про розкраданням унікальних творів із фондів  НМЛ ім. Андрея Шептицького, які пов’язувались з іменем його директора.

Перший раз йшла мова про виявлення крадіжки унікальних рукописів із фондів музею. Друге розслідування журналістів стосувалось інших унікальних експонатів, які були вкрадені з музею за теперішнього керівництва - кахель Бахматюка, які зберігались на Драгоманова, 42».

Хочемо наголосити, що відділ  НМЛ ім. Андрея Шептицького, який знаходиться на вул. Драгоманова, 42, де можна було б виставити частину творів з фондів, з ініціативи директора Ігора Кожана впродовж років стоїть закритий. Музейники вже неодноразово писали про те, що багато років Ігор Кожан «зариває» гроші, які виділяються на ремонт цього музею.

Та, незважаючи на обурення громадськості наявною інформацією, жодної адекватної реакції Міністерства культури України на ці події не наступило», - йдеться у тексті звернення.

Народні депутати просять міністра культури Євгена Ніщука сформувати комісію із музейників України, представників міжнародної ради музеїв в Україні ICOM України, фахівців міністерства культури України, народних депутатів та представників громадськості, яка в місячний термін проведе повірку наявності мистецьких творів у фондах та на експозиціях НМЛ ім. Андрея Шептицького

«Хочеться вірити, що нове керівництво Міністерства зробить усе  необхідне для того щоб зберегти від розкрадань національну спадщину (безцінні надбання) Українського народу, що зокрема зберігаються в НМЛ та проведе розслідування, за результатами якого дасть належну оцінку діям його керівництву», - наголошують нардепи.

Звернення підписали: Ігор ВАСЮНИК, Василь ПАЗИНЯК, Ярослав ГІНКА, Олег КАНІВЕЦЬ, Роман ІЛИК, Юрій МИХАЛЬЧИШИН, Михайло ХМІЛЬ, Лідія КОТЕЛЯК, Тетяна СЛЮЗ, Ярослав ДУБНЕВИЧ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#музей Шептицького
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,50
41,60
EUR
45,10
45,20
PLN
10,50
10,53
Оголошення
live comments feed...