• Головна
  • Україна, Росія і сепаратизм: міжнародні ЗМІ про ситуацію
11:57, 2 березня 2014 р.

Україна, Росія і сепаратизм: міжнародні ЗМІ про ситуацію

Вчора на півдні і сході України пройшли масові мітинги, анонсуються як «російська весна». Граючи на протиріччях, які сьогодні існують в Україні, хтось розігрує сепаратистську карту в країні.

Мітинги, організовані проросійськими організаціями, пройшли в Одесі та Харкові, Луганську і Дніпропетровську, Маріуполі та Донецьку, в Миколаєві, Кривому Розі, Запоріжжі.

Їм передувала масова інформаційна атака. Інтернет-сайти в цих містах були буквально заспамілі вимогами розмістити анонси акцій, закликами об'єднатися навколо явно сепаратистських закликів.

Відмова розміщувати подібні анонси, а також видалення коментарів сепаратистського змісту викликали агресію їх авторів та ініціаторів акції.

Учасники проросійських акцій не вважають , що порушують закон. Проте , слід зазначити , що Кримінальний кодекс України ніхто не відміняв. А стаття 115 КК України передбачає кримінальну відповідальність за будь-які заклики і дії, спрямовані на порушення територіальної цілісності країни.

Цитуємо: «1. Умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той же термін.

 2 . Ті ж дії , вчинені особою, яка є представником влади, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі, караються обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

 3 . Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, які призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків, караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років».

 На відміну від більшості мітингувальників , представники влади в бунтівних містах про такий закон, мабуть, знають прекрасно, а тому у своїх висловлюваннях вкрай стримані. Прямих заяв не роблять і все більше посилаються на «думки людей». Зрозуміти їх можна. Поки що ситуація в країні невизначена, а утримувати порядок в містах все складніше.

 Щоб уникнути закидів у необ'єктивності оцінки останніх подій, які летять на адресу сайту, ми вирішили відсторонитися від ситуації і запропонувати вам ознайомитися з думками міжнародних ЗМІ та експертів - політологів, у тому числі російських.

 «Путін готовий вторгнутися в Україну. Київ попереджає про війну», - так пише про Україну агентство Рейтер. Тут зібрали думки провідних європейських політиків , опитали і людей, що живуть в різних регіонах України. Рейтер відзначає неоднозначність позиції. Зокрема, в Криму багато хто сприймає російські війська як братів - захисників і кажуть, що хочуть жити в Росії . Водночас є чимало людей , які відверто налякані. Вони не розуміють, що роблять озброєні люди на вулицях Сімферополя , і не хочуть жити пліч -о-пліч з військовими.

«Путін сказав, що його прохання про санкції на застосування сили в Україні триватиме " до нормалізації суспільно -політичної ситуації в цій країні". Його виправдання - необхідність захисту російських громадян - було таким же , яке він використовував для збройного вторгнення в 2008 році до Грузії, де російські війська захопили два сепаратистських регіону і визнали їх незалежність», - вважає генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.

 «Це, ймовірно, найбільш небезпечна ситуація в Європі після радянського вторгнення в Чехословаччину в 1968 році , - сказав один західних чиновників на умовах анонімності Рейтер. - Реально, ми повинні констатувати, що Крим знаходиться в руках росіян. Зараз завдання полягає в стримуванні Росії».

 За інформацією Рейтер, сьогодні посли НАТО зустрінуться в Брюсселі , для того щоб прийняти рішення про консолідовані дії на захист цілісності території держави Україна .

 «Нью -Йорк Таймс» учора на своїх сторінках провів порівняльний аналіз ситуації в двох діаметральних містах - Львові та Донецьку. Видання зазначає, що мерові Львова Садовому вдалося стабілізувати ситуацію в місті, налагодивши співпрацю з правоохоронними органами. Сьогодні в місті спокій.

«Сотні миль захід від Донецька, мер Львова, Андрій Садовий, має такі ж турботи, як пан Лук'янченко: утримати мир і стабільність , коли політична система впала , а міліцію ненавидять через 82 розстріляних активіста. Але 45 -річному Садовому , який вже двічі обраний на пост мера Львова , вдалося стабілізувати ситуацію. Схоже, що зараз настав його зоряний час. Разом в молодою командою , в якій практично всі мають європейську освіту і вільно говорять по- англійськи , він, мабуть , не має жодних проблем в об'єднанні міліції, яка разом з добровольцями щодня патрулює вулиці . Сьогодні у Львові різко впав рівень злочинності», - пише Нью -Йорк Таймс.

Водночас котрий перебуває на третьому терміні мерства , міському голові Донецька Олександру Лук'янченку доводиться несолодко. Йому доводиться лавірувати між економікою і політикою і відповідати на важкі питання жителів, чому він визнав законність Верховної Ради і не прагнути « захищатися» .

«Чепуристий, в прекрасному темно -синьому костюмі, Лук'янченко, відповідаючи на запитання представника так званого «Східного фронту», сказав, що перед мером міста- мільйонника стоїть важке завдання. Він повинен забезпечити зарплату працівникам, пенсії і навіть тоді , коли влада слабка». Цим і пояснюється деяке «коливання курсу» , яке намітилося після проросійських мітингів у суботу .

 Канал «Альджазіра» у своїй аналітиці про ситуацію в Україні написав наступне :

«Протягом останніх трьох місяців мало місце багато дискусій в засобах масової інформації щодо участі Росії в умовах кризи EuroMaidan в Україні . Зовсім недавно це участь Москви перетворилося на розпалювання сепаратистських рухів в Севастополі і зокрема Криму. Рука Москви у подіях в Україні перетворилася з спойлера , в провокатора кризи.

 Москва , образно кажучи, отримавши синців в результаті зовсім несподіваних, непередбачуваних подій у Києві , тепер повернулася до «традиційної» для себе і грі впливу, використовуючи проросійські і фінансовані Росією організацій та громади у східній та південній Україні .

 Підрахунок ціни в перетягуванні каната - Україна: Схід -Захід - в умовах кризи EuroMaidan можна краще зрозуміти , дивлячись на чотири етапи участі Росії в цьому протистоянні : підбурювання , управління (фінансове, інформаційне та технологічне) , скасування політичної підтримки , і, нарешті , повернення до завуальованому позерства в Криму ».

Видання дає оцінку останнім подіям , проте не дає жодних прогнозів розвитку ситуації.

«Це може бути останній шанс Москви зберегти Крим і зберегти свій вплив в Україні , але чи ризикне Кремль почати військові дії ще , належить з'ясувати » , - резюмує Альджазіра .

 А от російський політолог Станіслав Бєлковський , відомий тим , що ще місяць тому передбачив втеча Януковича з країни , прогнозує на цей раз крах Російської імперії Путіна.

Його думку опублікував російський журнал «Сноб».

  «Ми дуже довго сиділи і думали, коли ж впаде режим Володимира Путіна і як це може трапитися. Сьогодні Володимир Володимирович дав нам вичерпну відповідь на це питання.

 Я щойно прибув з наради інституту судової психіатрії ім. Сербського , де ми з колегами провели оцінку подій, що відбуваються . Ми поставили Володимиру Путіну діагноз - гіпертоксіческая шизофренія. За психотипом він параноїк , людина оборонного свідомості. Але під впливом зовнішніх складних подій параноїк може стати шизофреніком . Путін дійсно вирішив, що він велика людина і може вершити долю історії. Він не дурний, в людському плані я його поважаю, і більше мене його, напевно, не поважає ніхто. Але зовнішній імпульс справив на психіку цієї людини незабутнє впечаленія . Як говорилося в пісні групи « Нуль», «людині бідній мозок хворий звело». Цим переломною подією була сочинська Олімпіада. Путін настільки вірив і чекав , що стадіон «Фішт» обрушиться під час церемонії відкриття або закриття - або що Росія програє Олімпіаду, що коли цього не сталося , він вирішив, що здатний на все. У психіатричній літературі цей феномен описаний як кесарів безумство: коли людину ніщо не обмежує , він перестає віддавати собі звіт в тому , що він робить. Це синдром , дуже близький гіпертоксіческой шизофренії. Дружина Путіна ще якось утримувала його божевілля , але він з нею розлучився.

 І ось ми маємо ідею ввести війська в Україну . Втопити російський Чорноморський флот можна двома -трьома ракетами П'ятого флоту США , який знаходиться в Бахрейні. Для цього навіть не треба вводити П'ятий флот в Чорноморський басейн , треба просто натиснути кнопочку і запустити ракету. Мені дуже цікаво дізнатися , де завтра будуть Володимир Жириновський і Геннадій Зюганов - головні бляді російської політики. Оскільки блядство - заняття професійне , а не любительське , як тільки вони зрозуміють , що Путіну кінець, вони «захворіють». Подивимося , де вони будуть завтра , - це дуже важливий індикатор .

 У мене є припущення , що ось-ось все скінчиться. Проблема в одному: що прийде на зміну всього? Це набагато більш важливий і трагічне питання , ніж падіння Володимира Путіна, який нарешті підписав свій смертний вирок. Якого, до речі , у нього ніхто не просив».

 Такі думки висловлюють за кордоном. Думки всередині нашої країни, на відміну від міжнародних , вкрай суперечливі. А тому завдання кожного громадянина України сьогодні - думати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#євромайдан
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,70
39,80
EUR
42,67
42,75
PLN
9,80
9,87
Оголошення
live comments feed...