• Головна
  • Хрещення: сакральний акт або театральне дійство?
Тема для обговорення
07:00, 19 січня 2014 р.

Хрещення: сакральний акт або театральне дійство?

Тема для обговорення

Сьогодні вся Україна і не тільки відзначає одне з головних християнських свят - Хрещення Господнє. У цей день навіть самі несміливі пробують себе на витримку і занурюються у крижану воду навіть у люті морози.

Щоб зрозуміти, для чого люди ось уже майже 2000 років омивають свої тіла у хрещенській воді , варто згадати, звідки бере свої витоки Свято Хрещення або , як його ще називають, Богоявлення .

Перші церковні згадки про хрещенську воду і її дивовижні властивості зустрічаються в 387 році н.е. в одній з проповідей святого Іоанна Златоуста . А вже з 451 р. н . е.  в християнських церквах стали святкувати Хрещення Господнє або ж Богоявлення .

У Біблії сказано, що коли Ісусу було 30 років, він хрестився у водах Йордану. Іоанн Предтеча закликав тоді народ позбутися гріхів і омитися святою водою. Ісусу спочатку не було потреби в Хрещенні , адже він був безгрішний. Проте, будучи смиренним , Ісус Христос хрестився від Івана , і собою освятив води Йордану .

Після його хрещення на землю з'явився Дух Святий у вигляді голуба , і з небес почувся голос Бога , який назвав Ісуса Христа свої сином. Ось чому свято Хрещення носить ще й назву Богоявлення .

Звідки пішло свято, ми з'ясували. Але які традиції та обряди існують в день Хрещення в сучасній Україні?

Звичайно, головна традиція цього дня - освячення води. І аж ніяк неважливо , чи буде це джерело або звичайна річка. Чудодійну силу в Хрещення мають абсолютно всі водойми , які освячені хрестом.

Кожен віруючий, як правило , занурюється в священні води три рази. Купатися в цей день небажано. Тим же, хто не може з якихось причин зануритися, досить вмитися святою водою.

Давайте подивимося , як відзначають хрещення в різних містах України .

Так , у Миколаєві щорічно свято Хрещення Господнього починається ранковим богослужінням в храмах міста , після чого стартує хресний хід до річки Інгул. Саме тут Митрополит Миколаївський і Очаківський Питирим проводить освячення води - і тоді вся чиновницька " рать" з азартом кидається в " заплив " .

У 2012 році скупатися в річці Інгyл прийшли Голова  обласної ради Ігор Дятлов , народні депутати України Микола Жук та Артем Іллюк .

Після депутатської "еліти" в воду пірнали чиновники міськвиконкому, депутати міськради та пересічні городяни .

А ось маріупольські чиновники , які з року в рік занурювалися в ополонку , чомусь цього року виявилися  неготовими . А дехто на питання про водохресне купання навіть образився, порахувавши це втручанням в особисте життя. Цікаво, чи вдасться маріупольцям без допомоги чиновників побити рекорд минулого року (близько 7000 осіб) за кількістю людей, що викупалися в ополонці.

На відміну від Маріуполя , в Одесі налаштовані на рекорд рішуче. В цьому році на Водохреща тут вирішили встановити рекорд України з наймасовішого купання в холодній воді. Рекорд буде визнано офіційно, якщо у воду зайде більше 327 осіб.

А минулого року в Перлині біля моря «моржував» режисер Микита Михалков. Кіношник якраз в той час знімав «Сонячний удар» за мотивами оповідань Буніна, і 19 січня разом з городянами купався в морі.

Фото 4

Фото 4

Але Одеса була б не Одесою , якби тут обійшлося без гумору. Так , кілька років тому стався казус - на одному з пляжів журналісти відобразили знімаючого плавки керівника Інтернет- партії Дмитра Голубова (він відомий тим , що публікував компромат на Сергія Мавроді ). Того ж дня ЗМІ зарясніли заголовками: «Відомий політик нудить взимку на море». Як виявилося , вийшла помилка : насправді оголився двійник політика , хлопець , якого прийняли за Голубова .

Фото 5

Фото 5

Не менш цікавий випадок на Водохреща стався і в Харкові . Кілька років тому губернатор Харківської області , а тоді мер Харкова Михайло Добкін привернув увагу преси не до першого свого купанню в холодній воді , а до величезного татуювання у вигляді змії, яка красувалася на його плечі.

Фото 6

Фото 6

До речі , невеликий переполох на Водохреща стався і в Дніпропетровську. Торік тут скупався в Дніпрі журналіст. Під час фотографування дійства він спіткнувся і опинився у воді. На щастя , поруч опинилися колеги , які витягли бідолаху з річки .

Фото 7

Фото 7

А взагалі , в місті свято відбувається урочисто . Починається все з Божественної літургії в Свято- Троїцькому кафедральному соборі.

Фото 8

Фото 8

Після , віруючі хресним ходом йдуть до храму на честь Іоанна Хрестителя , що на набережній. Тут традиційно здійснюється освячення вод Дніпра і занурення всіх бажаючих в Водохресну воду. Після цього свято переміщається на інший берег Дніпра , на Воронцовський пляж .

Тут незмінно занурюється перший заст. голови облдержадміністрації Анатолій Крупський. Минулого року компанію йому склав заступник голови облради Віктор Науменко.

Фото 9

Фото 9

Поринути в Водохресну воду зважилися в минулому році і студенти- іноземці медичного університету в Луганську. Більшість фізичними вправами на морозі займалася вперше, і , разом з тим , вони не побоялися пірнути в ополонку з іншими городянами. Після цього у вузі навіть створили спеціальну групу для бажаючих загартовуватися .

Вже традиційно занурюється у воду і мер міста Сергій Кравченко. Торік разом з ним пірнав і народний депутат Горохів .

Фото 10

Фото 10

До речі , луганчани давно вже підмітили - вода у всіх водоймах області на Водохреща очищується. Принаймні , так заявляють представники православної церкви , а фахівці хімбаклабораторій уточнюють , що хімічний склад води 19 січня залишається незмінним , а от бактерій у воді дійсно практично немає.

Ось і в Запоріжжі віруючі черпають воду для пиття прямо з Дніпра , вважаючи , що в Хрещення річка очищається від важких металів і органічного забруднення.

Фото 11

Фото 11

Торік тут добре підготувалися до зимових купань - МНС встановили намети з обігрівом , де всі бажаючі могли переодягтися . Також на виході з пляжу запорізька військова частина приготувала для городян безкоштовний гарячий чай.

А от у Львові до святкування Водохреща підійшли досить незвично. Для всіх, хто боїться холодної води, але бажає зануритися 19 січня, організували ... баню.

Фото 14

Фото 14

По-своєму відзначають Хрещення і в Сімферополі . Тут встановлюють рекорди і вибирають королев Криму.

Два роки тому севастопольський плавець-марафонець Олег Софяник встановив новий рекорд , перепливши в холодній воді Південну бухту міста- героя ( віддалі близько 500 м). А минулого року 19 січня у тому ж Сімферополі вибрали нову «Королеву Криму». Правда , вже в березні королевою була названа інша дівчина.

Не змінює традиції щорічного купання на Водохреща голова Верховної Ради Криму Володимир Константинов. Як правило , компанію йому складають депутати кримського парламенту.

Фото 15

Фото 15

Для когось традиційне занурення у водохресну воду - це глибоко усвідомлений крок на шляху духовного зростання , для когось - данина традиції. І хоча суто релігійне свято , наповнене глибоким сакральним змістом, багато хто сприймає як обряд , ритуал і навіть театралізоване дійство, безсумнівно те, що свято це об'єднує людей різних поколінь , політичних поглядів і переконань. Свято Хрещення - це нагадування нам про наші гріхи і про те , що ми можемо спокутувати їх. Очищаючи тіло від бруду , точно також повинні очищатися і наші душі. А розум наповнювати розсудливістю .

Саме розсудливості сьогодні не вистачає і політикам , і всім іншим громадянам цієї країни.

Дар'я Калиновська

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,60
39,85
EUR
42,70
42,84
PLN
9,80
9,92
Оголошення
live comments feed...