• Головна
  • Владика Димитрій молитиметься до святого Пантелеймона у храмі в Рясне-2
17:06, 16 грудня 2013 р.

Владика Димитрій молитиметься до святого Пантелеймона у храмі в Рясне-2

Митрополит Львівсько-Сокальський Димитрій відслужить акафіст до святого великомученика і цілителя Пантелеймона 20 грудня, у п’ятницю, у храмі Покрови Пресвятої Богородиці УПЦ КП у Рясному-2.

Як повідомив настоятель храму Покрови Пресвятої Богородиці отець Михайло, такі Акафісти в цій церкві для вірних служать щоп’ятниці о 17.00 год, - інформують у прес-службі ЛМР.

«Святий великомученик Пантелеймон зціляв кожну людину як при житті, так і після свої мученичої кончини. Одного тільки Господь потребує – віри.

Акафісти до цілителя Пантелеймона ми в нашому храмі служимо вже 4 роки щотижнево. Ця п’ятниця буде особливим днем, бо у нашому храмі ми будемо вітати нашого архипастиря, який по закінченні богослужіння буде помазувати кожного освяченим єлеєм.

Запрошуємо усіх розділити разом з нами радість цього святкового богослужіння», - розповів отець Михайло Дулька.

Довідка

Святий великомученик і цілитель Пантелеймон народився в Віфінії (Мала Азія) в місті Никомидія в сім'ї знатного язичника Євсторгія і був названий Пантолеоном (що значить «по всьому лев»), оскільки батьки бажали бачити його мужнім і безстрашним юнаком. Мати юнака, свята Євула померла рано і батько віддав його в язичницьку школу, а потім навчав його медичному мистецтву у знаменитого в Никомидії лікаря Євфросина. Відрізняючись красномовством, гарною поведінкою та незвичайною красою, юний Пантолеон був представлений імператору Максиміану (284-305), який захотів залишити його придворним лікарем.

У цей час у Никомидії таємно проживали Священномученики пресвітери Єрмолай, Єрмип і Єрмократ, що вціліли після спалення 20 тисяч християн в Никомидійській церкві в 303 році і страждань священномученика Анфима. З вікна усамітненого будиночка святий Єрмолай неодноразово бачив благовидного юнака і прозорливо передбачав в ньому посудина вибрану для благодаті Божої. Одного разу пресвітер покликав Пантолеона до себе і почав з ним бесіду, під час якої виклав йому основні істини християнської віри. З цих пір Пантолеон став щодня заходити до священномученика Єрмолая і з насолодою слухав те, що відкривав йому Божий служитель про найсолодшого Ісуса Христа.

Одного разу, повертаючись від вчителя, юнак побачив мертву дитину, що лежала на дорозі, вкушену єхидною, яка звивалася тут же поруч. Сповнившись співчуття і жалю, Пантолеон став просити Господа про воскресіння померлого і умертвінні отруйного гада. Він твердо вирішив, що в разі виконання його молитви стане християнином і прийме святе Хрещення. І по дії божественної благодаті дитина ожила, а єхидна розлетілася на шматки на очах здивованого Пантолеона.

Після цього чуда святий Єрмолай хрестив юнака в ім'я Отця і Сина, і Святого Духа. Сім днів провів новохрещений у свого духоносного вчителя, вбираючи в своє серце богоодкровення істини святого Євангелія. Ставши християнином, Пантолеон часто розмовляв зі своїм батьком, розкриваючи йому брехливість язичництва і поступово готуючи до прийняття християнства. У цей час Пантолеон вже був відомий як хороший лікар, тому до нього привели сліпого, якого ніхто інший не міг зцілити. «Світло очам твоїм поверне Батько світла. Бог істинний, - сказав йому святий, - в ім'я Господа мого Ісуса Христа, що просвіщає сліпих, стань видющий! »Сліпий відразу ж прозрів, а разом з ним духовно прозрів і батько святого - Євсторгій, і обидва з радістю прийняли святе Хрещення.

Після смерті батька святий Пантолеон присвятив своє життя стражденним, хворим, убогим і жебракам. Він безкорисливо лікував всіх, хто зверталися до нього, відвідував у темницях в'язнів і при цьому зціляв страждущих не стільки медичними засобами, а призиванням Господа Ісуса Христа. Це викликало заздрість, і лікарі донесли імператору, що святий Пантолеон християнин і лікує християнських в'язнів.

Максиміан вмовляв святого спростувати донос і принести жертву ідолам, але обраний страстотерпець Христовий і благодатний лікар сповідав себе християнином і на очах імператора зцілив розслабленого: «В ім'я Господа Ісуса Христа, встань і будь здоровим», - вимовив святий Пантолеон, і хворий негайно видужав. Запеклий Максиміан наказав стратити уздоровленого, а до святого Пантолеона застосував найжорстокіші тортури. «Господи Ісусе Христе! Будь поруч зі мною в цю хвилину, дай мені терпіння, щоб я до кінця міг винести муки! »- Молився святий і почув голос: «Не бійся, Я з тобою». І явився йому «в образі пресвітера Єрмолая» і зміцнив перед стражданнями. Великомученика Пантолеона повісили на дереві і рвали тіло залізними гаками, обпалювали свічками, розтягували на колесі, кидали в кипляче олово, кидали в море з каменем на шиї. Однак у всіх катуваннях мужній Пантолеон залишався неушкодженим і з сміливістю викривав імператора. Господь неодноразово являвся святому і зміцнював його. В цей же час перед судом язичників стали пресвітери Єрмолай, Єрмип і Єрмократ. Вони мужньо сповідав найсолодшого Господа Ісуса і були обезголовлені.

За велінням імператора святого великомученика Пантолеона привели в цирк і кинули його на розтерзання диким звірам. Але звірі лизали його ноги і відштовхували один одного, намагаючись торкнутися руки святого. Бачачи це, глядачі піднялися з місць і почали кричати: «Великий Бог християнський! Відпусти неповинного і праведного юнака!» Розлючений Максиміан наказав воїнам убити мечами всіх, хто славив Господа Ісуса, і навіть убити звірів, не рушивши святого мученика. Бачачи це, святий Пантолеон вигукнув: «Слава Тобі, Христе Боже, що не тільки люди, але і звірі вмирають за Тебе!»

Нарешті, знавіснілий від люті Максиміан наказав відрубати великомученикові Пантолеону голову. Воїни призвели святого на місце страти і прив'язали до оливкового дерева. Коли великомученик почав молитися Господу, один з воїнів вдарив його мечем, але меч став м'яким, як віск, і не завдав жодної рани. Уражені дивом, воїни закричали: «Великий Бог християнський!» У цей час Господь ще раз відкрився святому, назвавши його Пантелеймоном (що означає «многомилостивий») замість колишнього імені Пантолеон, за його велике серце та милосердя. Почувши Голос з Неба, воїни впали на коліна перед мучеником і просили вибачення. Кати відмовилися продовжувати страту, але великомученик Пантелеймон звелів виконати наказ імператора. Тоді воїни зі сльозами прощалися з великомучеником, цілуючи його руку. Коли мученику відсікли голову, то з рани разом з кров'ю витекло і молоко, а маслина, до якої був прив'язаний святий, на цей момент розцвіла і наповнилась цілющих плодів. Бачачи це, багато людей увірували в Христа Ісуса. Тіло святого Пантелеймона, кинуте в багаття, залишилося неушкодженим, і тоді Никомидійський страстотерпець був похований християнами на прилеглій землі схоласт Адамант.

Чесні мощі великомученика Пантелеймона частинками розійшлися по всьому християнському світу. Особливо багато їх на Святій Горі Афон. Чесна і многоцілительна глава його зберігається в Руському Афонському Свято-Пантелеймонівському монастирі, в соборному храмі, присвяченому його імені.

Ім'я святого великомученика Пантелеймона закликається при звершенні таїнства маслосвяття, освячення води і молитві про немічних. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,74
39,77
EUR
42,80
42,83
PLN
9,85
9,87
Оголошення
live comments feed...