• Головна
  • Спекуляція кондитерів: в Україні подорожчають зефір та карамель на 70%
11:48, 7 листопада 2013 р.

Спекуляція кондитерів: в Україні подорожчають зефір та карамель на 70%

Українські кондитери загрожують підняти ціни на солодощі під новорічні свята - в середньому на 3-7 %. Перша причина - спекулятивна, пов'язана з традиційним зростанням попиту на солодощі з наближенням свят. Про це інформують «Вести».

«На грудень припадає пік продажів кондитерської продукції. Ось виробники і намагаються заробити, підвищуючи ціни", - пояснив нам заступник директора МКП "Нік" Олександр Розводовський. Друга причина подорожчання - ріст цін на цукор: за минулий місяць його ціна вже піднялася на 11-15 % (до 6,1-6,3 грн / кг), і до кінця листопада експерти прогнозують подальше підвищення. "Цього місяця я з запасом заклав у ціну продукції цукор по 75 грн/кг. І це притому, що ще в жовтні ми купували його по 5,5-5,6 грн/кг", - розповів нам власник ФОП "Безгін"Андрій Безгін.

Обвал цін на 40%?

У першу чергу зростання ціни на цукор позначиться на виробництві карамелі, зефіру і мармеладу, в яких на частку цієї сировини припадає 70 % витрат. Потім - на борошняне (тістечка, печива, торти), де частка цукру - лише 30 % від ціни. Через тимчасового подорожчання цукру кондитери можуть тимчасово переорієнтувати свої виробництва на борошняні солодощі.

"Витрати наших виробників постійно збільшуються. Так що вони скоріше знизять обсяги виробництва і скоротять персонал, ніж почнуть працювати собі в збиток", - вважає президент асоціації" Укркондпром" Олександр Балдинюк.

У той же час виробники допускають зниження розцінок на свою продукцію, пов'язуючи їх з можливим підписанням Україною асоціації з Євросоюзом. "Приміром, зараз польський цукор на 36% дешевше українського", - зауважив Андрій Безгін. За його словами, в такому випадку ціни можуть впасти до 40%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення