
Новини компаній
14:15, 30 травня
Чому кухонний ніж тупиться швидше, чим ви очікували, і що з цим робити?
Новини компаній

Ситуація знайома до болю: нещодавно купили класний кухонний ніж — гострий, блискучий, який ріже всі продукти легко, як масло. А через місяць — він вже не ріже, а нібито просто знущається з вас. Помідори розриває на шматки та давить у кашу, майже те ж саме відбувається із свіжим хлібом, а моркву доводиться не різати, а майже пиляти.
І от питання: ну як так? Ніби й не кидали ніж у стіну, не відкривали ним консерви, навіть не вронили на підлогу жодного разу.
Насправді все логічно. Ніж — не чарівний артефакт із фентезі. Навіть найкраща сталь тупиться. І часто робить це швидше, ніж нам хочеться.
Все діло у тому, що більшість наших кухонних ножів зроблені з нержавіючої сталі. Сталь ця робить ножі довговічними та дуже простими у використанні. Саме тому, опинившись на ринку ще в середині минулого століття, ножі з нержавійки дуже швидко стали популярними та поширилися дуже широко.
Але є у нержавіючої сталі і одна властивість, про яку варто знати. Більшість сортів нержавіючих сталей, навіть якісних, є більш м’якими та пластичними, ніж сталь вуглецева (так звана «чорна», «іржавіюча» сталь).
З цього факту і походить одна особливість лез ножів з нержавіючої сталі: при активному використанні їх леза не затуплюються, а ніби-то зминаються.
Це не велика біда, бо вона дуже просто вирішується (і це ще один великий плюс лез з нержавійки). Просто з такими кухонними ножами треба правильно поводитися та правильно їх доглядати.
Роздивимось ці проблеми та методи їх вирішення докладніше. Ви побачите, що нічого складного там насправді нема.
Ні — скляним та керамічним кухонним дошкам!
Так, вони гарні. Але твердіші за нержавіючу сталь. Тому швидко зминають леза ножів. Те ж саме можна сказати про модні кам’яні кухонні стільниці і керамічні тарілки.
Ріжте на кухонних дошках дереві або пластику. Вони м’якіші за сталь, тому не шкодять їй.
На тарілці ріжте не кухонним ножем, а спеціальними столовими ножами та ножами для стейків. Саме для такої роботи вони і пристосовані.
Заморожені продукти — вороги ножів!
Намагатися розрізати замерзле м’ясо чи рибу, вморожену у шмат льоду, — майже те ж саме, що і бити кухонним ножем по каменю. Гостре лезо не витримує таких знущань — з’являються мікротріщини, вибоїни, а далі — пиши-пропало.
Так, іноді треба по-швидкому щось взяти з морозилки та нарубати. Але ніж — не сокира. І точно не криголам.
Вода — мовчазний руйнівник
Багато хто миє ножі в посудомийці. Зручно? Авжеж. Але цей гарячий мильний душ — не для них. Ніж б’ється об інший посуд, лезо пошкоджується. А ще, ось вам таке рівняння:
Хімія + волога + висока температура = зіпсоване лезо + пошкоджене руків’я (особливо, якщо воно зібране на клею)
Краще мийте ваші дорогоцінні ножі вручну. Алгоритм простий:
Помили — ретельно витерли насухо — прибрали (подалі від виделок та ложок, постійні зіткнення з якими теж псують лезо)
Пару зайвих хвилин витратите, зате ніж сказав би вам «дякую» (якби міг).
Регулярно правте ніж на мусаті
Правильна правка на мусаті не точить, а «випрямляє» лезо, яке, як ми вже казали, потроху зминається, нібито «завалюється» набік. Рівне лезо буде легше різати, і вам ще довго не знадобиться стирати ніж на точильному камені.
Якщо готуєте часто — раз на два-три місяці треба буде точити ніж по-справжньому. Краще довірити цю справу профі або навчитися робити це самому на водному камені (це як йога — медитативно і дуже заспокоює).
Ну і головне
Не звинувачуйте ніж. Він не став гіршим — йому просто важко. Він старається. А ми часто з ним поводимось як із безсмертним.
Дайте йому трохи уваги — і він віддячить вам ідеальною роботою.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Онлайн освіта — свобода, гнучкість і шанс змінити своє майбутнє
Партнерський спецпроєкт
11:00
ТОП новини
Оголошення
07:49, 10 червня
09:09, 16 червня
19
live comments feed...
Коментарі