• Головна
  • Чому кухонний ніж тупиться швидше, чим ви очікували, і що з цим робити?
Новини компаній
14:15, 30 травня

Чому кухонний ніж тупиться швидше, чим ви очікували, і що з цим робити?

Новини компаній
Чому кухонний ніж тупиться швидше, чим ви очікували, і що з цим робити?, фото-1

Ситуація знайома до болю: нещодавно купили класний кухонний ніж — гострий, блискучий, який ріже всі продукти легко, як масло. А через місяць — він вже не ріже, а нібито просто знущається з вас. Помідори розриває на шматки та давить у кашу, майже те ж саме відбувається із свіжим хлібом, а моркву доводиться не різати, а майже пиляти.

І от питання: ну як так? Ніби й не кидали ніж у стіну, не відкривали ним консерви, навіть не вронили на підлогу жодного разу.

Насправді все логічно. Ніж — не чарівний артефакт із фентезі. Навіть найкраща сталь тупиться. І часто робить це швидше, ніж нам хочеться.

Все діло у тому, що більшість наших кухонних ножів зроблені з нержавіючої сталі. Сталь ця робить ножі довговічними та дуже простими у використанні. Саме тому, опинившись на ринку ще в середині минулого століття, ножі з нержавійки дуже швидко стали популярними та поширилися дуже широко.

Але є у нержавіючої сталі і одна властивість, про яку варто знати. Більшість сортів нержавіючих сталей, навіть якісних, є більш м’якими та пластичними, ніж сталь вуглецева (так звана «чорна», «іржавіюча» сталь).

З цього факту і походить одна особливість лез ножів з нержавіючої сталі: при активному використанні їх леза не затуплюються, а ніби-то зминаються.

Це не велика біда, бо вона дуже просто вирішується (і це ще один великий плюс лез з нержавійки). Просто з такими кухонними ножами треба правильно поводитися та правильно їх доглядати.

Роздивимось ці проблеми та методи їх вирішення докладніше. Ви побачите, що нічого складного там насправді нема.

Ні — скляним та керамічним кухонним дошкам!

Так, вони гарні. Але твердіші за нержавіючу сталь. Тому швидко зминають леза ножів. Те ж саме можна сказати про модні кам’яні кухонні стільниці і керамічні тарілки.

Ріжте на кухонних дошках дереві або пластику. Вони м’якіші за сталь, тому не шкодять їй.

На тарілці ріжте не кухонним ножем, а спеціальними столовими ножами та ножами для стейків. Саме для такої роботи вони і пристосовані.

Заморожені продукти — вороги ножів!

Намагатися розрізати замерзле м’ясо чи рибу, вморожену у шмат льоду, — майже те ж саме, що і бити кухонним ножем по каменю. Гостре лезо не витримує таких знущань — з’являються мікротріщини, вибоїни, а далі — пиши-пропало.

Так, іноді треба по-швидкому щось взяти з морозилки та нарубати. Але ніж — не сокира. І точно не криголам.

Вода — мовчазний руйнівник

Багато хто миє ножі в посудомийці. Зручно? Авжеж. Але цей гарячий мильний душ — не для них. Ніж б’ється об інший посуд, лезо пошкоджується. А ще, ось вам таке рівняння:

Хімія + волога + висока температура = зіпсоване лезо + пошкоджене руків’я (особливо, якщо воно зібране на клею)

Краще мийте ваші дорогоцінні ножі вручну. Алгоритм простий:

Помили — ретельно витерли насухо — прибрали (подалі від виделок та ложок, постійні зіткнення з якими теж псують лезо)

Пару зайвих хвилин витратите, зате ніж сказав би вам «дякую» (якби міг).

Регулярно правте ніж на мусаті

Правильна правка на мусаті не точить, а «випрямляє» лезо, яке, як ми вже казали, потроху зминається, нібито «завалюється» набік. Рівне лезо буде легше різати, і вам ще довго не знадобиться стирати ніж на точильному камені.

Якщо готуєте часто — раз на два-три місяці треба буде точити ніж по-справжньому. Краще довірити цю справу профі або навчитися робити це самому на водному камені (це як йога — медитативно і дуже заспокоює).

Ну і головне

Не звинувачуйте ніж. Він не став гіршим — йому просто важко. Він старається. А ми часто з ним поводимось як із безсмертним.

Дайте йому трохи уваги — і він віддячить вам ідеальною роботою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#кухонний ніж grossman
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

ТОП новини
Жив був художник один: у центрі Львова мешканка самовільно пофарбувала фасад пам’ятки архітектури
Трамвайна лінія до UNBROKEN та чотири смуги руху: Львів отримав 5 мільйонів євро від Франції на старт проєкту
Полковник з посадовцями вкрав 64 мільйони: на Львівщині викрили масштабну схему розкрадання під час закупівель для армії, - ФОТО
У Львові стартує ремонт на вулиці Володимира Великого: облаштують велодоріжку, безбар’єрну зупинку та хідник
Оголошення
live comments feed...