
12:06, 30 травня
Надійне джерело
Сезон ягід стартував: чим небезпечні перші полуниці, черешні та малина — і як уникнути отруєння

З початком літа прилавки ринків та супермаркетів вибухають яскравими фарбами — з’являється свіжа полуниця, черешня, малина, чорниця.
Але за цим буянням кольорів часто ховається небезпека. Щороку саме в червні лікарі фіксують сплеск харчових отруєнь — і нерідко причиною стають саме ягоди.
Ягоди — джерело вітамінів, але й ризику
Полуниця, малина, чорниця й інші ягоди містять вітаміни С, А, групи В, фолієву кислоту, калій, антиоксиданти. Вони зміцнюють імунітет, позитивно впливають на травлення та серцево-судинну систему. Але цей ефект можливий лише за однієї умови — якщо ягоди свіжі, чисті й вирощені без надлишку хімії.
На жаль, ранні ягоди часто вирощують із використанням великої кількості пестицидів та стимуляторів росту. Аби плоди мали товарний вигляд і довше зберігались, їх можуть обробляти фунгіцидами або воском. Ці речовини у великій кількості можуть викликати отруєння, алергії, проблеми зі шлунково-кишковим трактом.
Також ягоди швидко псуються — на відкритому повітрі за кілька годин вони вже можуть бути заражені патогенними бактеріями: кишковою паличкою, сальмонелою або лістерійною. Особливо небезпечно купувати ягоди з землі, у спеку або вздовж дороги.
Симптоми отруєння ягодами: на що звернути увагу
Харчове отруєння проявляється вже через кілька годин після вживання неякісного продукту. Основні симптоми:
- нудота, блювання
- діарея
- різкий біль у животі
- підвищення температури
- загальна слабкість, озноб
У дітей та людей зі слабким імунітетом отруєння може швидко призвести до зневоднення й госпіталізації.
Як убезпечити себе: прості правила
- Ретельно мийте ягоди — під проточною водою, а потім (якщо дозволяє консистенція) обробіть кипʼятком.
- Не купуйте ягоди з рук чи з землі, особливо без сертифікатів якості.
- Уникайте ранніх ягід поза сезоном — в них найбільше хімії.
- Не вживайте ягоди з ознаками псування або пліснявою.
- Зберігайте ягоди в холодильнику, не більше 1–2 днів.
Що робити при отруєнні
- Промити шлунок. Випити кілька склянок теплої води, викликати блювоту.
- Прийняти сорбент: активоване вугілля, ентеросгель, смекту.
- Пити багато води, щоб уникнути зневоднення.
Не зволікайте із зверненням до лікаря, якщо симптоми тривають понад добу, з’явилась температура, порушення координації чи свідомості.
Ягоди — це не лише смак літа, а й джерело вітамінів і радості. Але лише за умови, що ми ставимося до них з обережністю. Смачне — не завжди безпечне. Тож не забувайте про гігієну, перевірене джерело продуктів і здоровий глузд.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Спецтема
Останні новини
Як змінити прописку в Києві: від нуля до героя за кілька кроків!
Новини компаній
17:00
Тату майстер у Львові – професійний підхід до мистецтва на шкірі
Новини компаній
15:00
ТОП новини
Оголошення
18:44, 18 червня
07:49, 10 червня
11:13, 18 червня
18:44, 18 червня
18:44, 18 червня
live comments feed...
Коментарі