• Головна
  • Вчені-геологи вважають, що угода з компанією «Шеврон» суперечить інтересам народу України
17:46, 3 жовтня 2013 р.

Вчені-геологи вважають, що угода з компанією «Шеврон» суперечить інтересам народу України

 «У багатьох положеннях проект Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у Львівській області в межах ділянки Олеська, між державою Україна, компанією «Шеврон Юкрейн Б.В.» суперечить інтересам народу України, тому її можна приймати лише за обов’язкового внесення до неї  поправок». Про це йдеться у зверненні Інституту геології і геохімії горючих копалин Національної академії наук України щодо проекту Угоди про розподіл вуглеводнів, оприлюдненому під час  громадського обговорення щодо пошуку, розвідки та видобутку вуглеводнів на території Олеської площі, яке відбулося 2 жовтня у сесійній залі Львівської обласної ради.

Як йдеться у документі, ухваленому на Вченій Раді ІГГГК НАН України, на шляху освоєння ймовірних родовищ сланцевого газу Олеської ділянки існує ряд невирішених проблем, зокрема:

1. У відкладах осадового чохла Олеської ділянки немає типових глинистих порід, з яких у світі видобувають сланцевий газ. Розріз найперспективнішого силурійського комплексу представлений в основному глинистими вапняками.

2. Вміст органічної речовини в породах, як основного показника перспективності «сланцевого» газу, становить в середньому 0,4–0,6 %, у той час як для осадових комплексів, з яких ведеться промисловий видобуток сланцевого газу у США і Канаді, він складає не менше 6–10 %. На суміжних теренах Польщі вміст органічної речовини в породах силуру в декілька разів вищий, ніж Україні – 2–4 %, проте за результатами 48 пробурених свердловин промисловий видобуток сланцевого газу в Польщі сьогодні економічно невигідний.

             Науковці звертають увагу на ймовірні ризики видобування сланцевого газу. Під час проведення гідророзриву (фрекінгу) пластів (а це основа технології видобування сланцевого газу) відпрацьована рідина з хімічними компонентами, небезпечними для здоров’я людини, зберігатиметься у відкритих амбарах, звідки попадатиме в атмосферу (летючі речовини), грунти та поверхневі води. Для гідророзривів у тисячах свердловин знадобиться величезна кількість води – понад 400 млн м3, що складає близько 30% річного стоку всіх рік Олеської ділянки. В проекті Угоди не визначені конкретні джерела води для фрекінгу.

«Вся територія Олеської ділянки буде покрита дорогами для великовагового транспорту, технічними базами для обслуговування свердловин, внаслідок чого зросте запиленість і шумове навантаження населених пунктів, - йдеться в документі. - Проект Угоди складено таким чином, що в розподілі продукції апріорі прийматимуть участь недержавні структури, яким інвестор може переуступити свою частку, що створить умови для неефективного використання фінансів (відмивання коштів). Проект Угоди передбачає продаж продукції за кордон з відшкодуванням державою ПДВ, що ставить під сумнів економічну вигоду України від видобування сланцевого газу.

Ми вважаємо, що проблема сланцевого газу важлива, нова для України, тому зараз доцільно обмежитись лише етапом пошукових та розвідувальних робіт, за результатами яких можна було б оцінити ресурсну базу сланцевого газу, відпрацювати технологію та оцінити економічну доцільність його видобування. Цю проблему потрібно вивчати з залученням науковців, перш за все фахівців Національної академії наук України. Наразі можемо констатувати, що з геологічних та екологічних причин Олеська ділянка ще не готова для проведення масштабних робіт з промислового видобування сланцевого»газу з застосуванням гідророзриву пластів. У багатьох положеннях проект Угоди суперечить інтересам народу України, тому вона може бути прийнята лише за обов’язкового внесення до неї  поправок».

Зокрема, науковці вважають, що Держава Україна в Угоді повинна бути представлена лише в особі Кабінету Міністрів України, Національної акціонерної компанії “Надра України” або спеціально створеного державного підприємства. Відповідно до чинного законодавства компанія «Шеврон» повинна сплачувати екологічний податок, плату за землю, збір за використання води, податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, мито, збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності, збір за обов’язкове державне пенсійне страхування. Первинну інформацію про результати робіт на Олеській ділянці (геологічну, геофізичну, геохімічну та ін.) зробити доступною для українських наукових та виробничих організацій на усіх стадіях геологорозвідувальних робіт та промислової розробки покладів вуглеводнів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...