• Головна
  • У Львові проведуть дні профілактики онкозахворювань статевої сфери у чоловіків
15:29, 13 вересня 2013 р.

У Львові проведуть дні профілактики онкозахворювань статевої сфери у чоловіків

З 16 по 30 вересня на Львівщині традиційно проводитиметься профілактична акція з виявлення онкозахворювань статевої сфери у чоловіків.

Щорічно захворюваність на рак простати зростає як в Україні, так і у Львівській області.

Якщо у 2001 році захворюваність серед чоловіків на рак простати складала 14,5 на 100 тисяч чоловічого населення, то в 2005р. – 27,6, а в 2012р. – 29,7.

Рівень захворюваності в Україні – 33,5 на 100 тис чоловічого населення.

Кожного року у І-ІІ стадії хвороби виявляються від 30 до 45% хворих, ще 30-50% у ІІІст та біля 20% у IV стадії.

Сьогодні рак передміхурової залози (РПЗ) – одна з найважливіших медичних проблем, що стоїть перед популяцією чоловіків. В Україні офіційно зареєстрований показник захворюваності на РПЗ – 36, 4 випадки на 100 тисяч чоловіків. Ця хвороба посідає друге місце серед причин смерті від злоякісних новоутворень у чоловіків.

В Україні за 2012 рік вперше виявлено 7 512 випадків раку простати, в Львівській області 377. Найбільшу групу становлять пацієнти з 3-4 стадіями захворювання, - повідомляють у прес-службі Департаменту охорони здоров'я ЛОДА

 

Особливістю перебігу раку простати може бути відсутність типових урологічних симптомів розраду сечовипускання, а першими серйозними симптомами можуть стати ознаки метастазування в кістки (улюблене місце метастазування раку простати) і чоловіки потрапляють до онкоурологів після неуспішних спроб лікування «радикуліту».

Значний прогрес у світі стосовно вчасної діагностики раку простати спостерігається в країнах, де в широких масштабах введено в практику скринінгове обстеження на простатичний антиген (PSA) чоловіків, старше 40 років.

У багатьох приватних лабораторіях Львівщини проводять визначення PSA, однак цього року під час Днів профілактики патології чоловічої статевої сфери в Львівському онкологічному центрі по вул. Я.Гашека 2а, кабінет уролога, 1 поверх  буде організоване безкоштовне обстеження чоловіків лікарем-урологом та безкоштовна діагностика на PSA.

Довідка 032.ua

Фактори, що визначають ризик розвитку клінічного РПЗ, не відомі, хоча деякі з них вже ідентифіковані. Існують три відомих чинники ризику розвитку РПЗ: літній вік, етнічне походження та спадковість. Якщо у одного з найближчих родичів першої лінії є РПЗ, то ризик розвитку збільшується вдвічі. Якщо два або більше близьких родича першої лінії хворі на РПЗ, то ризик збільшується у 5-11 – кратному розмірі. До причинних факторів відносять: споживання їжі, статеву поведінку, вживання алкоголю, незахищеність від утрафіолетового опромінення та професійні шкідливості.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,00
43,08
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...