• Головна
  • У Львівському історичному музеї з нагоди ювілею експонується виставка «Від Хотина до Відня»
11:53, 12 вересня 2013 р.

У Львівському історичному музеї з нагоди ювілею експонується виставка «Від Хотина до Відня»

 Вчора, 11 вересня,  у Львівському історичному музеї в палаці Бандінеллі відбулось відкриття виставки «Від Хотина до Відня», присвяченої 120-річчю створення Львівського історичного музею та 330-річчю Віденської битви. Про це повідомили у департаменті з питань культури, національностей та релігій Львівської облдержадміністрації.

Зазначимо, що це перший захід в рамках відзначення ювілею Львівського історичного музею.

Виставка «Від Хотина до Відня» присвячена 330-річчю знаменитої Віденської битви, яка поклала край просуванню Османської імперії у Європу, і таким чином врятувала її від турецького поневолення.

Тема виставки була вибрана не випадково. Значна кількість військових дій відбулась на українських землях. Участь у битві разом з австрійсько-польськими військами брали також і українські козаки.

Про події цієї війни розповідає перша частина виставки. Тут — схеми та карти бойових дій, гравюри, що висвітлюють хід війни, графічні та художні зображення тогочасної зброї, портрети полководців, польські та козацькі штандарти, багато цікавого документального матеріалу. Цей розділ є творчим доробком відомого історика та дослідника, професора з міста Кракова — пана Генріха Котарського.

Про продовження війни свідчить художнє полотно голландської школи «Бій під Лисиничами».

Про облогу Відня у 1683р., яка була останньою спробою Османської імперії продовжити експансію в Європу, розповідають унікальні експонати 2-ої частини виставки.

Тут вперше представлено художнє панно Мельхіора Відмара «Зустріч Яна III Собєського з Леопольдом І Габсбургом після перемоги під Віднем», написане через 20 років після Віденської баталії.

Вражають своєю розкішшю та унікальністю трофеї, які були взяті внаслідок перемоги, вперше залучені до експонування, над реставрацією яких більше року працювали музейні фахівці.

Справжнє захоплення викликає один з найцінніших експонатів виставки — турецький намет XVII ст., величезний за розміром, ручної роботи з оригінальним орнаментом і багатою колористикою. В одному з таких перебувало командування султана Махмета IV, зокрема великого візира Кара-Мустафи.

У центрі виставкового комплексу – шабля з золотим дарчим написом, подарована імператором Священної Римської імперії Леопольдом І польському королю Яну III Собєському, переможцю Віденської битви. Єдиний експонат такого рівня, що зберігся в Україні, привезений на виставку з Тернопільського краєзнавчого музею.

cu2a6019

 

cu2a6020

 

cu2a6022

 

cu2a6024

 

cu2a6027

 

cu2a6030

 

cu2a6031

 

cu2a6051

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,38
39,43
EUR
42,85
42,93
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...