19:00, 25 травня

Куди поїхати біля Львова

Куди поїхати біля Львова

Хочете на вихідні втекти від міської суєти? Зробити це дуже просто. Біля Львова є багато цікавих місць, куди можна з’їздити на один день, навіть не плануючи ночівлю.

Палац архієпископів в селі Оброшине

До села Оброшине від львівського Приміського вокзалу їхати не більше як годину. А враження можна отримати на цілий місяць.

Це пам'ятка архітектури XVIII сторіччя. Дослідники називають його видатним зразок заміської садиби доби українського бароко.

Комплекс складається з самого двоповерхового палацу, службових споруд та парадних воріт, прикрашених скульптурами у стилі рококо.

З 1730 року палац слугував літньою резиденцією римо-католицьких архієпископів. Проєктував його архітектор Юзеф Фонтана на замовлення і коштом архієпископа Яна Скарбека. Прикрасою садиби став французький парк зі ставками та липовою алеєю.

Куди поїхати біля Львова, фото-1

Першого занепаду палац зазнав ще у XIX столітті, а довершила його Перша світова війна. Тоді архієпископську резиденцію було пограбовано та частково зруйновано.

Але у 1920-х роках, за польської влади, її відновили. Ініціатором реставрації став архієпископ Юзеф Більчевський. Тоді палац набув окремих рис модерну та класицизму.

За часів радянської влади священників тут не бачили. Спочатку будівлю палацу передали під військовий клуб, зробивши в каплиці танцювальну залу. А потім в ній оселився Інститут сільського господарства.

Сьогодні, на жаль, резиденція архієпи́скопів знову занепадає. Хоча її фасад декілька років тому відремонтували, більша частина приміщень перебуває в аварійному стані. Проте свою зовнішню красу і палац, і парк навколо нього зберегли.

Чим доїхати: маршрутка 126, 722 з Приміського вокзалу.

Тустань

Це – залишки старовинної фортеці, побудованої в Середньовіччя просто на скелях. Перша згадка про неї в історичних документах датована 1390 роком. Тустань була важливим об’єктом, вона стояла на соляному шляху з Дрогобича до Закарпаття та Західної Європи. У XVI столітті тут ще був митний пункт, в якому брали мито з купців. Але згодом купці припинили їздити цим шляхом, бо сіль почали видобувати у країнах центральної Європи. Та й оборонне значення Тустані як фортеці теж поступово втратилося. Але краєвиди тут і досі казкові.

Куди поїхати біля Львова, фото-2

До речі, дістатися Тустані зараз набагато простіше, бо з п’ятниці по неділю туди ходить прямий автобус від площі Двірцевої (Залізничний вокзал) – два рази на день, о 9:00 та о 14:00.

Читайте також: До Тустані курсуватиме прямий автобус зі Львова

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#львів #оброшине #тустань #палац #фортеця
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,03
41,07
EUR
44,18
44,24
PLN
10,10
10,14
Оголошення
live comments feed...