• Головна
  • У Львові пересадили серце захиснику
10:06, 21 травня
Надійне джерело

У Львові пересадили серце захиснику

У Львові пересадили серце захиснику

Кардіохірурги лікарні святого Пантелеймона успішно пересадили серце 49-річному Василю Ципівко, захиснику України, який отримав важке поранення на фронті. Операція стала можливою завдяки команді лікарів, яка здійснила цю складну процедуру за 600 кілометрів від Львова.

Про це повідомили у Першому ТМО.

Василь Ципівко, мешканець селища Шкло на Львівщині, приєднався до Збройних Сил України у березні 2022 року, невдовзі після початку повномасштабного вторгнення. Він служив стрільцем, і у вересні 2023 року поруч з ним вибухнув ворожий боєприпас. Попри важке поранення, Василь одужав, але на початку 2024 року його здоров'я різко погіршилося.

Захисник почав відчувати задишку і не міг пройти навіть кілька метрів. Обстеження показало, що у Василя спадкове захворювання – дилатаційна кардіоміопатія, яке загострилося після поранення. Лікарі спочатку підтримували його стан за допомогою ліків, але зрештою було прийнято рішення про необхідність трансплантації серця.

У ніч з 6 на 7 травня з'явився донорський орган в Одеській області. Через закрите небо для цивільних польотів і довгу дорогу каретою швидкої, транспортування донорського серця до Львова було неможливим. Роман Домашич, керівник відділення кардіохірургії та трансплантації серця, прийняв рішення перевезти Василя з усім необхідним обладнанням до Одеської області.

Донором для Василя став 37-річний чоловік, який загинув в ДТП. Його родина ухвалила складне рішення дозволити вилучення органів для порятунку інших життів. Трансплантацію виконали у місті Балта на базі міської лікарні. Операція минула успішно, і вже наступного дня Василь повернувся до Львова, а ще через добу почав ходити.

Вже на 10-ту добу після трансплантації він був виписаний додому.

Нагадаємо, що у Львові в Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі трансплантували нирку від родинного донора.

Читайте також: На Львівщині призначили нового коменданта

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#львівські_лікарі #операція_львів #новини_львова
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,50
41,60
EUR
45,10
45,20
PLN
10,50
10,53
Оголошення
live comments feed...