• Головна
  • Як SmartTek Solutions пройшла шлях від невеликої команди до компанії міжнародного рівня
Новини компаній
14:32, 27 березня

Як SmartTek Solutions пройшла шлях від невеликої команди до компанії міжнародного рівня

Новини компаній
Історія компанії SmartTek Solutions

Історія компанії SmartTek Solutions

Міжнародна IT-компанія SmartTek Solutions з головним офісом у Львові займається проектуванням, розробкою та підтримкою ефективних програмних рішень для замовників з усього світу. Серед клієнтів компанії є підприємства та стартапи у сфері фінансів, кібербезпеки, нерухомості, медицини, промислового виробництва, електронної комерції та багатьох інших нішах. 

Історія SmartTek Solutions почалася у березні 2020 року, коли протягом двох наступних років пятеро раніше незалежних IT-компаній об’єдналися у одного провайдера сервісних послуг. Ініціатором її створення була американська технологічна компанія FirstTek 

При цьому, загальний досвід компаній, які стали частинами SmartTek, сягає ще 2005 року, коли була заснована UkrInSoft, яка є найстарішою частиною команди “смарттеківців”. 

Таким чином, можна впевнено стверджувати, що в плані експертизи в IT, SmartTek Solutions є одним з найбільш досвідчених постачальників IT-послуг не лише на українському, а й на ринку Європи в цілому. 

Ми поговорили зі співзасновниками компанії, щоб дізнатися більше про історію її становлення — від невеликих команд розробників до гравця міжнародного рівня.

Об’єднання як можливість для зростання

Компанії, що інтегровувалися у SmartTek, ставали частиною об’єднаної команди у наступному порядку: 

  1. AVR Spot (AR/VR development) 
  2. UkrInSoft (Web & Mobile development) 
  3. N-Development (Odoo ERP development) 
  4. Arsmoon (Web & Mobile development) 
  5. Team Rainmakers. 

Власники компаній, які влилися у SmartTek, розподілили між собою ролі управляючих партнерів (managing partners), виходячи з ключової експертизи кожного у професійному плані. Окрім основної ролі, кожен з них відповідає також за певний додатковий напрямок 

  • CTO (CIO) - Юра Найда 
  • COO (Delivery, HR) - Андрій Лінський 
  • CBDO - Іван Нордгаймер 
  • CEO (Talent Aquisition, Marketing) - Андрій Сидорук. 

Найскладнішим у процесі злиття декількох компаній у одну, виявилися зовсім не документальні, адміністративні чи інші, так би мовити, “технічні” речі. Найскладнішим виявилося звести під одним дахом команди, у яких були різні корпоративні культури. 

Також, потрібно було враховувати той момент, що частині менеджменту потрібно було адаптуватися до нових ролей та викликів, уникнути потенційних розбіжностей. Тому на етапі відбору компаній для об'єднання, потенційні партнери перевірялися на сумісність, щоб у майбутньому уникнути можливих конфліктів, які могли б заважати розвитку бізнесу. 

У новоствореній компанії співзасновники все старалися зробити краще, ніж було до того — забезпечити людям кращу техніку і організацію робочого місця, дати інструменти, які підвищували б ефективність роботи, працювали в тому числі і над нематеріальними бонусами. 

У квітні 2021 року SmartTek стала частиною IT Cluster у Львові, і почала брати брати активну участь у житті спільноти. Компанія проводила курси для початківців, розробляла програми для професійного та особистого розвитку більш досвідчених спеціалістів. 

Як компанія змінилася після повномасштабного вторгнення

У американського HQ були амбітні плани стосовно росту компанії за рахунок подальшого розширення шляхом покупки менших команд та їх інтеграції у SmartTek Solutions. Але війна все змінила. 

Американці втратили інтерес до подальших інвестицій в Україні, оскільки були націлені на інтенсивний ріст, але з початком повномасштабного вторгнення це стало надскладним завданням. Тому управляючі партнери в Україні та представники материнської компанії у США, дійшли згоди, що американці виходить з бізнесу, а українські партнери продовжують розвивати компанію під управлінням української HQ. 

Згодом це було оформлено як фактично, так і юридично. З цього моменту, можна сказати, що почався новий етап розвитку компанії.  

Перехід управління компанією до українських партнерів зробив її більш гнучкою, швидкість прийняття рішень зросла, а стратегія розвитку стала більш збалансованою. Окрім цього, значно більше ресурсів стало виділятися саме на розвиток бізнесу, що в умовах висококонкурентного ринку відіграє важливу роль. 

На старті core team налічувала трохи більше 20 людей, зараз же SmartTek Solutions — це більше 100 професіоналів різного профілю, і компанія продовжує рости і розвиватися. 

Станом на 2024 рік у компанії є офіси в Україні (Львів, Вінниця, Київ), США (Остін, Техас), Польщі (Варшава) та Румунії (Бухарест), і амбітні плани продовжувати розширювати географію представництв. 

Декілька слів про плани на майбутнє

Співзасновники компанії продовжують розвивати як сервісний, так і продуктовий напрямок бізнесу. В якості пріоритету робиться ставка на закріплення позицій в плані технічної та доменної експертизи, окрім США, ведеться робота над збільшенням кількості проектів з таких країн як Ізраїль та німецькомовні країни Європи. Не забуваємо також про інші країни, в яких динамічно розвивається сфера ІТ. 

Одним з цікавих інструментів для нетворкінгу та залучення нових партнерів, для SmartTek стали роадшоу і відвідування різного роду оффлайн-івентів. Це в першу чергу форуми і самміти присвячені технологіям та інноваціям, які проходять у країнах ЄС, а також Ізраїль та деякі інші країни Близького Сходу. Нерідко, компанія виступає і у якості спонсорів, як було з Ukrainian Israeli Innovation Summit 2022, що проходив у Варшаві. 

Вже двічі представники компанії побували навіть на CES (Consumer Electronic Show) в 2023 і 2024 році, яку безсумнівно можна назвати подією року у технологічному світі. Це стало можливим завдяки кожному з членів команди, клієнтам і партнерам, які допомагають творити спільну історію успіху бізнесу. 

За словами Андрія Сидорука (CMO & Managing Partner):

Метою співзасновників компанії є побудова організації, яка створює для своїх клієнтів високоякісні продукти, що вирішують їхні бізнес-цілі, а своїм співробітникам дає можливість працювати над цікавими проектами, розвиватися у професійному та особистісному плані. 

Як юридична особа SmartTek Solutions відносно молода компанія, але у них є великий досвід, багаж знань та глибока експертиза у IT, отримані від команд, що стали її частиною та амбітні плани на майбутнє. А головне —  команда талановитих людей, які люблять те, що роблять, і здатні втілити все задумане у реальність.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,88
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...