блог
12:31, 26 лютого

Два роки боротьби

блог
Два роки боротьби

Лютий 2014-го чорною датою вкарбувався в українську історію. Тоді, десять років тому, російська федерація, порушуючи всі норми міжнародного права, розпочала свою віроломну війну проти України.

Пише у своєму блозі на Цензор.нет керівник ГО Агенція розвитку демократії та інформаційних свобод Юрій Федоренко,

Першим ударом стала окупація Криму та Севастополя, що стало кричущим актом анексії. Далі війна перекинулася на схід України, де протягом восьми років точилися запеклі бої за Донецьку та Луганську області.

24 лютого 2022 року світ здригнувся від нового витку жорстокості. Кремль, одержимий манією величі, розпочав повномасштабне вторгнення в Україну, прагнучи стерти з лиця землі нашу державу та ідентичність.

Десять років українці мужньо протистоять російському агресору. Десять років ми боремося за свою свободу, за незалежність, за право на життя. Це підступний удар не лише по Україні, а й по міжнародному правопорядку, по стабільності Європи та всього світу.

Психічно хворий диктатор, одержимий ідеєю «збирання ісконно русских земель», повів росію шляхом відновлення статусу наддержави і нарощування мілітаристської потуги. Російський імперський реваншизм вбачає в рф наступницю російської та совєтської імперій, а колишні республіки розглядає як частини росії, що відпали від неї, а не як сусідні суверенні держави. Цей поступ до «повернення російської величі» не зупинили раніше. І це призвело до повномасштабної агресії проти України.

Недолугі дії влади у 2014 році дозволили путінським злочинцям відірвати від України Крим та Донбас. У лютому 24 го року путін сподівався на повторення історії. Та не так сталося, як гадалося. Ворог отримав відсіч, і, замість «легкої триденної прогулянки», отримав 30 тисяч тон мертвих окупантів у подарункових чорних пакетах.

На наш превеликий жаль, недоімперія – величезна країна, і диктатору глибоко начхати на страшні втрати власного населення. Якби не практично нескінченний ресурс оркостану, війна могла б закінчитися ще у 2022 році. Нам би тоді б ще потужну західну зброю!... Але… Не вдалося нашим Захисникам повністю зламати хребет потворі.

На тимчасово окупованих українських територіях росіяни повторюють найгірші практики нацизму – масові розстріли, депортації, знущання над цивільним населенням, плюндрування та розкрадання приватної власності, культурної спадщини, музейних колекцій. Різанина в Бучі, Ізюмі, масове знищення людей у Маріуполі стали наочним проявом геноцидної політики москви. Звірства, воєнні злочини, ґвалтування, вчинені російськими загарбниками в Україні, шокували світ.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні у своєму останньому звіті підтвердила загибель 10 582 осіб і поранення ще 19 875 людей серед цивільного населення від початку повномасштабного вторгнення рф 24 лютого 2022 року. Місія вважає, що фактичні цифри, ймовірно, будуть значно вищими.

За два роки, що минули з моменту повномасштабного вторгнення росії в Україну, понад 14 мільйонів людей — майже третина населення країни — залишили свої домівки. Близько 3,7 млн людей є переміщеними всередині України, а майже 6,5 млн — біженці за кордоном.

У 2024 році понад 14,6 мільйона людей — 40% від загальної кількості населення України — потребуватимуть тієї чи іншої форми гуманітарної допомоги, тоді як 2,2 мільйона українських біженців потребують допомоги в сусідніх країнах.

Україна вкрита ранами, кров’ю та біллю українців. Ворог не досяг і вже ніколи не досягне своєї злочинної мети. Українці вистояли у перші страшні дні ворожої навали, не скорилися і зберегли свою незалежність. За два роки війна забрала життя тисяч людей, але не зламала дух українського народу.

Українці згуртувалися перед обличчям ворога, давши відсіч одній з найсильніших армій планети. Світ побачив непереборну силу української душі, стійкість та відвагу наших воїнів, єднання та непохитну віру українців у свою перемогу. Ми розуміємо, що боремося не лише за свою землю, але й за загальнолюдські цінності, за мир та демократію в усьому світі.

Путінська росія втратила право бути частиною цивілізації. Країна практично тотальної моральної деградації не може існувати у сучасному світі. День початку повномасштабного вторгнення росії до України 24 лютого наагаються зробити «пам'ятною датою». Відповідний закон розробив та підготував до внесення до держдуми глава партії «Справедлива росія – За правду» Сергій Миронов, пишуть росЗМІ із посиланням на документ.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, офіційне затвердження пам'ятної дати «дозволить наголосити на особливій ролі учасників війни проти України в історії сучасної росії, а також сприятиме військово-патріотичному вихованню молоді».

Прирівнявши агресію до звитяги, а криваві злочини до «пам’ятних дат», путін прирік себе та своїх приспішників/послідовників до знищення. 24 лютого 2022 року росія кинула у вогонь війни своє власне майбутнє. Війна з окупантом-росією вже давно вийшла за рамки хворобливих територіальних фантазій пристаркуватого диктатора і стала перехрестям, на якому опинилося людство.

Вибір дуже простий. Або перемагає Україна і Цивілізація, або світ втрачає будь-яку надію на подальший розвиток і падає у темряву середньовічного свавілля.

І ми переможемо! Бо на нашому боці правда, бо за нами єднання українського народу, бо з нами весь світ, який засудив злочинну війну росії проти людства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Україна #росія #війна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,88
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...