• Головна
  • День Героїв Небесної Сотні: вшанування пам'яті та історія
12:45, 20 лютого
Надійне джерело

День Героїв Небесної Сотні: вшанування пам'яті та історія

День Героїв Небесної Сотні: вшанування пам'яті та історія

Сьогодні, 20 лютого, в Україні уже вдесяте відзначають День пам’яті Героїв Небесної сотні.

Згідно з указом Президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної сотні» цей День відзначають щороку 20 лютого. Відтак, сьогодні у Львові на Личаківському кладовищі вшанували пам'ять Героїв Небесної сотня.

Вшанування пам'ятіВшанування пам'ятіВшанування пам'ятіВшанування пам'ятіВшанування пам'яті

"Тієї зими жителі Львівщини були серед тих, хто боровся за гідне майбутнє для своєї країни. 24 наших земляки загинули. Відважні та нескорені – вони йшли попри снайперські кулі. Напротивагу – лише дерев’яні щити та непохитна віра у справедливість", - написав голова Львівської ОВА Максим Козицький.

День Героїв Небесної сотні

У кінці 2013-го року і на початку 2014-го в Україні почалися масові протести - українці виступили проти політики тодішньої влади та її відмови від європейської інтеграції. У результаті в країні відбулася зміна влади - тодішній президент Віктор Янукович та його соратники втекли за кордон, а кульмінацією подій, які отримали назву Революції Гідності, стало масове протистояння на Майдані Незалежності у Києві між протестувальниками та силовиками. 

20 лютого 2014 року в середмісті столиці України загинула найбільша кількість осіб – 48. Їх разом з іншими 54 загиблими та смертельно пораненими учасниками мирних протестів упродовж зими 2013–2014 років і п’ятьма активістами Майдану, які загинули навесні 2014 року, відстоюючи демократичні цінності та територіальну цілісність України, назвали Героями Небесної Сотні.

День Героїв Небесної Сотні: вшанування пам'яті та історія, фото-1

Події того дня стали кульмінацією Революції Гідності. За неповернення до пострадянської моделі відносин між владою та суспільством, відмову від "багатовекторності" у зовнішньополітичному курсі, утвердження розвитку України як демократичної європейської країни заплачено дуже велику ціну – людські життя.

День Героїв Небесної Сотні: вшанування пам'яті та історія, фото-2

Із метою вшанування пам’яті громадян, які загинули під час Революції Гідності у боротьбі за ідеали демократії, права та свободи людини, європейське майбутнє України, завдяки яким було змінено хід історії нашої держави, встановлено День Героїв Небесної Сотні.

Небесна Сотня – 107 загиблих учасників Революції Гідності, а також активісти Майдану, які загинули навесні 2014 року з початком російської агресії на сході України.

Назва "Небесна Сотня" виникла за аналогією з основними структурними одиницями Самооборони Майдану – сотнями. Уперше вона з’явилася під час прощання із загиблими на столичному майдані Незалежності 21–22 лютого 2014 року.

21 лютого датовані вірші поетес Людмили Максимлюк і Тетяни Домашенко, в яких використано словосполучення "Небесна Сотня". Наступного дня про Героїв Небесної Сотні вже говорили зі сцени Майдану та писали на інтернет-ресурсах.

День Героїв Небесної Сотні: вшанування пам'яті та історія, фото-3

17 лютого 2021 року Верховна Рада визнала Революцію гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи.

Щороку в Україні проводять заходи до пам'ятної дати - вшановують полеглих учасників Революції, які віддали своє життя за ідеали демократії та права і свободи українців. Цього року низка подій проходить під гаслом "Залишаємося гідними своїх героїв!" Окрім цього, по всій Україні проходять виставки, екскурсії, круглі столи, ходи пам’яті, інсталяції та панахиди.

Також у Львові До Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні місто виплатить одноразову матеріальну допомогу рідним загиблих Героїв, які мешкають у громаді.

Читайте також: Яка ситуація на фронті станом на 20 лютого: зведення Генштабу

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#вшанування_пам'яті #вшанування_пам'яті_львів #герої_небесної_сотні #небесна_сотня
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Україна дає відсіч російській навалі, яка почалася 24 лютого 2022 року. Росіяни обстрілюють міста, гинуть мирні жителі. ЗСУ дає гідну відповідь терористам рф.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,50
41,60
EUR
45,10
45,20
PLN
10,50
10,53
Оголошення
live comments feed...