• Головна
  • Що заважає нам спати та відпочивати?
Новини компаній
14:38, 8 січня

Що заважає нам спати та відпочивати?

Новини компаній

Чимало людей скаржаться на проблему нестачі сил, поганого настрою, зниження працездатності. Найчастіше подібні скарги пов’язані з поганою якістю сну або його нестачею. Саме під час відпочинку в нашому організмі відбуваються важливі процеси: відновлюється фізичне здоров’я, здійснюється підтримка імунної системи та когнітивних функцій. Звичайно ж, сон важливий і для регулювання різних гормонів: зокрема, росту та стресу. На якість сну можуть впливати як внутрішні, так і зовнішні фактори. Оглянемо їх у цій статті.

Внутрішні фактори, що знижують якість сну

Найчастіше проблемою сну є фізичний біль. Це можуть бути як невелика пульсація, так і серйозніші прояви. Будь-який біль дійсно шкодить якісному сну. Найчастіше причиною безсоння є артрит. Щоб мінімізувати його вплив, рекомендується купити матрац, який підтримує хребет у належному стані.

Нерідко заважає розслабленню тіла й стрес. Наприклад, тривожні думки можуть стати причиною безсоння. Таким чином створюється так зване «замкнене коло»: через тривожність людина не отримує достатнього відпочинку, рівень її втоми зростає, через що ще більше посилюються наслідки стресу.

Річ у тім, що природною реакцією організму на стрес є вироблення кортизолу та адреналіну. Поєднання таких гормонів підвищує частоту серцевих скорочень, рівень артеріального тиску, а також глюкози у крові. Зазвичай при цьому тіло не здатне розслабитися, що і заважає якісному засинанню. У таких випадках на допомогу прийде комплекс «Підтримка сну та боротьби зі стресом» від Solgar з ефективним складом, який розв'язує проблему неврозу, тривожності та безсоння.

Проблема безсоння також може бути пов’язана з хропінням. Зазвичай це зумовлено як анатомією тіла, так і вживанням алкоголю. Нерідко хропіння є ознакою апное сну — розладу, при якому людина ненадовго припиняє дихати під час сну. Щоб зменшити хропіння, рекомендується скоригувати масу тіла, лікувати закладеність носа, а також спати переважно на боці або животі.

Що заважає нам спати та відпочивати?, фото-1

Зовнішні фактори, які знижують якість сну

Наш організм працює за циркадним ритмом — внутрішнім годинником, що регулює періоди активності та спокою. Світло сигналізує тілу про те, що час прокидатися, і навпаки — темрява запускає процеси підготовки до сну. Організм реагує на такі сигнали, готуючи тіло до пробудження або сну. Наприклад, коли навкруги темно, виділяється підвищена кількість мелатоніну — гормону, що сприяє сну. Саме тому важливо попередньо подбати про відчутність світла вночі, щоб покращити якість відпочинку. Наприклад, перед нічним відпочинком варто уникати екранів, які випромінюють синє світло. Якщо ви маєте проблеми із засинанням, спробуйте замінити штори у кімнаті на моделі «блекаут», а також використовувати спеціальні маски для сну.

Погіршити якість сну може вживання ліків. Деякі з препаратів (наприклад, стероїди) дійсно викликають безсоння . Саме тому не треба займатись самолікуванням, а пити ліки лише за призначенням лікаря. Додатково рекомендується завжди ознайомлюватись з інструкцією, в тому числі вивчаючи інформацію про побічні ефекти.

Негативний вплив має погане середовище для сну. Тож варто подбати про створення комфортних умов. Обов’язково придбайте собі якісний матрас та натуральний текстиль. Попіклуйтесь про те, щоб у кімнаті було свіже та вологе повітря. Перед сном завжди добре провітрюйте приміщення.

Не слід перед сном вживати кофеїн, а також алкоголь. Краще надавати перевагу трав’яним чаям. Фастфуд та інша не надто корисна їжа теж заважають якісному відпочинку. Тож треба надавати перевагу легкій вечері, в якій є овочі та фрукти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,92
40,00
EUR
43,20
43,30
PLN
10,05
10,08
Оголошення
live comments feed...