• Головна
  • У Львові хочуть під час війни розвивати ПТУ
14:10, 28 грудня 2023 р.
Надійне джерело

У Львові хочуть під час війни розвивати ПТУ

Ілюстративне фото з соцмереж.

Ілюстративне фото з соцмереж.

Сьогодні, 28 грудня, на засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради обговорили ймовірний процес передачі закладів профтехосвіти з державного в обласне підпорядкування без затвердженого фінансування закладів.

Загалом у Львові працює 17 таких закладів. Місто фінансує їх та проводить важливі реформи. Але якщо обласні депутати приймуть рішення про перепідпорядкування закладів профтехосвіти області, то місто буде змушене переглянути фінансування цих закладів.

«Львів системно вибудовує серйозний кластер, якийсь стосується профтехосвіти. Ми показуємо гарний приклад в цьому напрямку для всієї країни. Натомість знаємо про намір обласної ради забрати заклади професійної освіти з підпорядкування міста. Це питання з міською радою взагалі не обговорювалось.

Дивність цього рішення полягає в тому, що воно приймається на виконання постанови Кабміну. Прописуються всі пункти про передачу і майнового комплексу, і про призначення керівників, і багато іншого, однак ніде не прописується питання фінансування. Це суперечить тій постанові, яка визначена державою.

Є постанова Кабінету міністрів про стратегію реформування закладів професійної освіти, згідно з якою визначено, що якщо обласні ради будуть приймати рішення про перехід цих закладів в обласну власність, то й фінансування має повністю відбуватися з обласного бюджету», – наголошує Андрій Москаленко, перший заступник міського голови Львова.

«У часі війни ми маємо показувати єдність, а не за спиною міської ради приймати якісь рішення. Місто фінансує заклади професійної освіти, а це щорічно близько 500 млн грн, тому відповідні дії є недопустимими.

Ми сьогодні вибудовуємо систему соціалізації наших ветеранів, і профтехосвіта в цьому питання є дуже важливим елементом. Ми не можемо допустити прийняття такого рішення», – зазначив на засідання виконкому Андрій Садовий, міський голова Львова.

Зокрема у мерії Львова наголосили на ключових пріоритетах розвитку закладів профтехосвіти:

Розвиток профтехів як виробничих хабів. Заклади профтехосвіти за останній час стали добрими базами для запуску реальних продуктів (від малих підприємств – до виробництва військових баггі). І вже є навіть частиною економіки міста.

Училища стають базою швидкої підготовки необхідних фахівців у інженерії, медицині, нових спеціальностях. Навіть готується запуск програм по роботі з протезами для поранених. Також разом з Міністерством економіки України готується проєкт зі створення спеціалізованих курсів перекваліфікації ветеранів.

Відкриті та прозорі конкурси для обрання найкращих очільників закладів профтехосвіти у Львові.

Також цьогоріч спільно з Міністерством освіти і науки України стартував пілотний проєкт серед профтехів. Студенти працюють над конкретними проєктами (багі, ліхтарі, велосипеди, що генерують енергію тощо). Протягом року до студентів приходять лектори і практики, допомагають і підказують. Здобувачам освіти проводять екскурсії на підприємствах, розвивають їхні професійні навички. У кінці навчального року буде пітчинг проєктів. Найкращі з них отримують гранти на втілення і акселерацію.

Також з наступного року для студентів буде впроваджена окрема грантова програма за реалізацію конкретних ініціатив із запуску проєктів: за реалізацію конкретних ідей вони будуть отримувати додаткову фінансову винагороду.

Читайте також: Мистецький проєкт "Для тебе, воїне!" зібрав на Львівщині понад мільйон гривень для ЗСУ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини_Львів #новини_Львова #профтехосвіта #фінансування #Львівська_міськрада
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,83
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...