• Головна
  • Вперше в Україні: у Львові впровадили моніторинг якості послуг сімейних лікарів, - ВІДЕО
18:02, 20 грудня 2023 р.
Надійне джерело

Вперше в Україні: у Львові впровадили моніторинг якості послуг сімейних лікарів, - ВІДЕО

Вперше в Україні: у Львові впровадили моніторинг якості послуг сімейних лікарів, - ВІДЕО

Львів спільно з ВООЗ запустив систему моніторингу якості надання послуг первинної медичної допомоги в громаді.

Відтак Львівська громада стала першою в Україні, в якій на постійній основі моніторитимуть якість надання таких послуг, повідомляє Львівська міськрада.

«У нас з’явилась ідея створити систему моніторингу послуг первинної медичної допомоги. Відтак у співпраці з управлінням охорони здоров’я Львівської міської ради, Всесвітньою організацією охорони здоров'я та медичними інформаційними системами HELSI та Doctor Eleks ми створили такий проєкт. Ми розробили 16 індикаторів, за якими аналізується робота цієї сфери і які стануться основою для прийняття подальших рішень, для покращення первинної медичної допомоги», — пояснює Максим Терлецький, в.о. директора КУ Інститут міста.

Головні індикатори моніторингу: загальне використання послуг ПМД; завантаженість лікарів ПМД; різні вакцинації і скринінги; практика виписування антибіотиків; госпіталізації, яких можна уникнути, тощо. Ці дані дозволяють виявити та проаналізувати причини, які впливають на роботу медичних закладів та задоволення потреб мешканців.

«Якщо ми говоримо про медичну сферу, ми розуміємо, наскільки важлива роль тих людей, які працюють в цій сфері. Але не менш важливим є питання менеджменту. Без вимірювання показників ми не можемо розуміти, чи були правильними ті чи інші управлінські рішення. Тому впровадження цієї системи дає ці об’єктивні і прозорівисновки, на основі яких можна приймати ще більш ефективні рішення», – наголошує Валентина Бартошик, директорка департаменту гуманітарнї політики Львівської міської ради.

Цікаво, що дані цього моніторингу не лише є підставою для майбутнього вдосконалення первинної ланки медицини, а вже допомагають сімейним лікарям проводити їх щоденну роботу.

«Індикатори цього моніторингу є допомогою для самого сімейного лікаря. Ці дані є певним інструментом в їх роботі, адже тепер їх пацієнти чітко сформовані по групах населення і лікарі можуть легко давати направлення на ті чи інші обстеження. В нас вже є випадки, що за допомогою цієї системи на планових скринінгах виявляли онкологічні чи хронічні захворювання на ранніх стадіях», – поділилась Ірина Цегелик, медична директорка 4-ї лікарні Другого медичного обʼєднання Львова.

Дані моніторингу є доступними у новому розділі на порталі відкритих даних «Панель міста». Тут висвітлюватимуться результати поквартального моніторингу якості надання послуг первинної медичної допомоги в громаді за даними, отриманими від медичних інформаційних систем HELSI та Doctor Eleks в узагальненому вигляді, без розголошення персональних даних пацієнтів.

Пілотне впровадження системи моніторингу у Львівській громадідопоможе ВООЗ та НСЗУ розробити національні стандарти моніторингу послуг первинної медичної допомоги в Україні.

«Україна – велика, чудова і багатогранна країна, тому первинна медична допомога в різних регіонах працює по-різному. Цей пілотний проєкт вказує на високий рівень, якого вдалося досягнути. Україна справді хоче розвивати свою медичну сферу, реформувати медицину, незважаючи на всі труднощі, які є на шляху. Ми думали про те, як ми можемо відстежувати цей успіх. Львів і відстеження медицини по цих індикаторах – це те, що допомагає нам вийти на наступний рівень. Важливо буде подивитись на цей моніторинг за рік-два, щоб бачити, чи покращується первинна медична допомога для громадян України», – підсумував Jarno Habicht, керівник офісу ВООЗ в Україні.

Довідка. Загалом у десяти міських закладах охорони здоров’я первинну медичну допомогу надають 534 сімейні лікарі.У Львівській громаді зареєстровано 706 305 пацієнтів, які отримують первинну медичну допомогу у міських закладах охорони здоров’я.

Це фінальна подія проєкту «Доступ та підвищення якості первинної медичної допомоги в Україні, м. Львів», реалізованого Комунальною установою Інститут міста у співпраці із управлінням охорони здоров’я Львівської міської ради та медичними інформаційними системами за підтримки ВООЗ.

Читайте також: Велика перевірка: на Львівщині проходить рейд по пасажирських АТП.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини_Львів. новини_Львова #первинна_медична_допомога #сімейний_лікар #моніторинг
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,83
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...