• Головна
  • Міськрада ініціювала створення "Львівської агломерації" з 18 громад
11:43, 15 грудня 2023 р.
Надійне джерело

Міськрада ініціювала створення "Львівської агломерації" з 18 громад

Міськрада ініціювала створення "Львівської агломерації" з 18 громад

Львів ініціював процедуру створення Асоціації органів місцевого самоврядування «Львівська агломерація». Таку ухвалу 14 грудня затвердили на пленарному засіданні міськради.

Далі відповідну пропозицію скерують у навколишні громади, повідомляє Львівська міськрада. Після отримання згоди громад асоціація буде зареєстрована як юридична особа. Про це розповів заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач.

«Асоціація є доброю можливістю для громад бути представленими на різних міжнародних майданчиках, спілкуватися з іншими європейськими агломераціями, з Європейською комісією, щоб залучати фінансування на вирішення наших спільних проблем.

Сьогоднішнє рішення – це результат тривалої роботи, яку провів наш департамент міської агломерації спільно з Львівською ОВА, з навколишніми громадами, щоб налагодити наше співжиття. У межах проєкту Ради Європи була розроблена Стратегія Львівської агломерації. Вона визначає пріоритети, концептуальне бачення та навіть конкретні проєкти, які можемо починати реалізовувати», - зазначив посадовець.

Власне Асоціація має стати платформою, що об’єднає громади задля реалізації спільних проєктів на взаємовигідних та рівноправних засадах. Також йдеться про можливість залучати на ці проєкти кошти європейських донорів.

Наразі ідею створення Асоціації органів місцевого самоврядування «Львівська Агломерація» підтримало 10 з 18 громад, підписавши відповідний Меморандум наприкінці листопада. Це Львів, Жовква, Городок, Великий Любінь, Новий Яричів, Зимна Вода, Жовтанці, Пустомити, Бібрка і Куликів. Меморандум -  відкритий. Інші громади, які виявлять бажання, зможуть доєднатися  в будь-який момент.

«Документ підписали більшість громад, які, відповідно до Статегії розвитку, мали б увійти до Львівської агломерації. Але ця опція є відкрита, в Меморандумі прописано, що інші громади в будь-який момент можуть долучитися. Ми спілкуємося з ними, пояснюємо. Я впевнений, що цей процес незворотній і що інші громади точно будуть долучатися. Бо це взаємовигідно. Жодних підводних течій тут нема. Навпаки, це реальний європейський інструмент для співпраці», - зазначив Любомир Зубач.

Стратегію розвитку потенційної Львівської агломерації погодили минулого тижня. Це перший документ такого рівня в Україні. Над створенням Стратегії працювали фахівці Ради Європи разом з громадами та за координації Львівської ОВА ще з минулого року.

До складу Львівської агломерації мали б увійти Львівська та 17 довколишніх громад. У міськраді зазначають, що таке об’єднання - взаємовигідне для всіх. Адже йдеться про можливість отримати додаткове державне фінансування та європейські грантові кошти на реалізацію міжмуніципальних проєктів.  Що, в свою чергу, сприятиме підвищенню якості та комфорту проживання мешканців усіх громад. Передусім мова про транспорт, поводження з відходами, екологічні проєкти, просторове планування, водопостачання та водовідведення тощо.

Читайте також: Вифлеємський вогонь вже з'явився у Львові.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини_Львів. новини_Львова #Львівська_агломерація #Асоціація_органів_місцевого_самоврядування
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,88
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...