• Головна
  • Що відвідати у Львові: в органному залі виконають найдавнішу оперу сучасності
17:32, 4 грудня 2023 р.
Надійне джерело

Що відвідати у Львові: в органному залі виконають найдавнішу оперу сучасності

Що відвідати у Львові: в органному залі виконають найдавнішу оперу сучасності

9 грудня о 19:00 на сцені Львівського органного залу звучатиме легендарна опера «Еврідіка» італійського композитора Якопо Пері на лібрето Оттавіо Рінуччіні.

Концертне виконання опери відбудеться за участю Академічного симфонічного оркестру Луганської обласної філармонії та Львівського муніципального хору «Гомін» під батутою Івана Остаповича, повідомляє Львівська міськрада.

«Еврідіка» (1600) – найдавніша з існуючих опер, які збереглися до нашого часу. Опера написана на честь грандіозного весілля французького короля Генріха IV з аристократкою Марією Медічі, яку грали у палаццо Пітті у Венеції. Сюжет опери оповідає давньогрецький міф про закоханих Орфея та Еврідіку. Після трагічної смерті дружини Орфей вирушає до підземного царства, щоб повернути Еврідіку. Завдяки своєму чарівному співу йому вдається подолати всі перешкоди царства мертвих і вмовити його правителя Плутона повернути кохану до життя. Як відомо, фінал цієї античної трагедії – нещасливий: Орфей, не дотримуючись умови Плутона, дивиться на Еврідіку і втрачає кохану знову. Проте такий кінець не пасував до урочистої події в палаццо Пітті, тож лібретист Рінуччіні наважився закінчити свою історію хеппі-ендом – Орфей та Еврідіка навіки возз’єднуються.

Цікаво, що в часи Якопо Пері такого жанру як «опера» ще не існувало. Свій твір композитор називає “drama per musica”, що підкреслює його звʼязок з античною трагедією і провідну роль у ньому драматичної дії. Ще за життя Пері «Еврідіка» мала неабиякий успіх і дістала славу далеко за межами Флоренції. Так само і сьогодні, більш як чотири століття потому, ця опера заворожує своєю динамікою, мелодикою, образністю та емоційністю.

Також символічно, що саме з цього проєкту та перекладу лібрето українською мовою поетом-перекладачем Тарасом Демком у 2012 році розпочалася історія Collegium Musicum – музичної спільноти, яка у 2017 році дала новий поштовх розвикту Львівському органному залу.

Опера «Еврідіка» у Львівському органному залі звучатиме мовою оригіналу.

Читайте також: З Польщі до Львова повернули Скорботного Христа.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини_Львів #новини_Львова #Еврідіка #опера #Львівський_органний_зал
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,87
39,90
EUR
42,83
42,88
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...