• Головна
  • Джин: злети і падіння в багатій історії напою
Новини компаній
12:04, 29 листопада 2023 р.

Джин: злети і падіння в багатій історії напою

Новини компаній

Джин інколи ще називають «голландською горілкою», адже саме з цим регіоном пов'язані перші згадки про ароматний напій. І власне оригінальні органолептичні якості роблять джин популярним серед багатьох поціновувачів міцного алкоголю. Сьогодні на полицях магазинів можна побачити різноманітні сорти джину, які відрізняються між собою складом, ароматом і смаком. Це пов'язано з тим, що окрім обов'язкових компонентів, виробник може додати корицю, фенхель, аніс, мигдаль, лакрицю та інші складники. І якщо загальна рецептура ялівцевого напою відома всім, то саме додаткові компоненти та їхні пропорції більшість виробників суворо тримають у таємниці, зберігаючи таким чином неповторність брендового продукту. Image

Історія появи джину

Перша порція джину була виготовлена більше п'ятисот років тому. Саме в Голландії в XVI столітті ця алкогольна настоянка продавалася в аптеках як ліки проти тривоги й безсоння. Пізніше напій, через свою цінову доступність, став поширеним серед бідняків. Людству знадобилося більше століття, щоб сповна оцінити смак та аромат міцного напою і джин отримав статус елітного алкоголю, гідного королівського двору. У Великобританії джин здобув популярність у XVII столітті. До регіону його завезли англійські солдати, що перебували на території Голландії. Військові помітили, що голландці стимулюють свій бойовий дух міцною ялівцевою настоянкою й, звичайно ж, зацікавилися нею. Пізніше їм вдалося роздобути й рецептуру виготовлення. Проте спочатку джин у Великобританії теж мав статус дешевого напою, доступного навіть для найбідніших. Усе через те, що король Вільгельм Оранський дозволив безконтрольне його виготовлення, і за основу брали навіть найдешевшу сировину. Державне регулювання виробництва настоянки з ялівцю запровадили тільки у XVIII столітті. А у XIX — джин посів почесне місце на алкогольній карті.

Класичні складники

Якість і смакові властивості оригінального джину визначаються трьома компонентами:

  1. спирт;
  2. вода;
  3. рослинні складники.

Спирт обов'язково має бути міцністю не менше 96 %. В оригінальній рецептурі використовувався виключно зерновий спирт, пізніше для його виготовлення стали використовувати зернові суміші, виноград, патоку, картоплю та кукурудзу. На сьогодні більшість виробників джину закуповують основний компонент у великих фармацевтичних компаній. Основним та обов'язковим рослинним складником елітного напою є ялівець, який надає йому освіжального хвойного аромату. Ягоди збирають виключно вручну, і в кожного бренду є свої перевірені постачальники цього компонента. Щоб ялівець отримав більш насичений аромат, ягоди певний період витримують у тканинних мішечках у прохолодних темних приміщеннях. Саме через це готовий джин, купити який можна в маркеті алкогольних штук Маудау, має виражені смак і аромат. Додаткові рослинні складники теж мають відповідати високим вимогам та критеріям якості. В складі одного сорту може бути від шести до декількох десятків пряних трав.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...