• Головна
  • У Львові лікарі врятували жінку з пухлиною підшлункової залози
11:35, 23 листопада 2023 р.
Надійне джерело

У Львові лікарі врятували жінку з пухлиною підшлункової залози

У Львові лікарі врятували жінку з пухлиною підшлункової залози

Хірурги лікарні святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова виконали рідкісну радикальну операцію і врятували життя пацієнтки з онкологічною недугою. Таке втручання – операція Віппла, вважається одним із найскладніших у хірургії органів черевної порожнини.

Про це повідомили у медзакладі.

Пацієнтка – 60-річна Марія з Львівщини. Все життя жінка пропрацювала на виробництві. Про здоров’я дбала завжди, адже через онкологію передчасно пішли з життя її рідні. Тому регулярно проходила обстеження. Так було і цієї весни, коли пані Марія пішла на планове УЗД. Лікарі підозрювали, що в нирках жінки утворилось каміння. Натомість, просто приголомшили: у неї виявили пухлину підшлункової залози. І КТ-діагностика підтвердила: у пацієнтки – пухлина головки підшлункової залози, розміром 3х4 сантиметри. Утвір щільно прилягав до портальної і верхньої брижийкової вени.

Далі були місяці пошуку спеціалістів, які взялись би видалити пухлину. Так пані Марія опинилась у центрі онкології лікарні святого Пантелеймона. Тут мультидисциплінарна команда розробила тактику лікування, першим етапом якого стала хіміотерапія. Лиш після п’яти курсів хіміотерапії хірурги провели радикальне втручання – операцію Віппла. Працювали одразу двома командами – разом із судинними хірургами. Тривала операція 6 годин.

Спершу хірурги виконали панкреатодуоденальну резекцію, тобто видалили частину підшлункової залози, частину шлунка, жовчного міхура та дванадцятипалої кишки. Далі – видалили уражену частину портальної та мезентерійної вени, через яку проходить венозна кров до печінки, встановивши натомість штучний протез, завдовжки 6 сантиметрів.

Операція минула успішно, вже на шосту добу пані Марія поїхала додому. Але на цьому її лікування не закінчується. На неї ще чекає курс хіміотерапії та тривала реабілітація.

Медики нагадують: рак підшлункової залози є одним із п’яти найпоширеніших онкологічних захворювань в Україні. Найбільша небезпека в тому, що у 95% пацієнтів ця недуга протікає абсолютно безсимптомно. Тому, зазвичай, пацієнти звертаються надто пізно, коли пухлина метастазувала та операція уже не ефективна. Виявити утвір можна, якщо своєчасно проходити планові медичні обстеження.

Читайте також: На західній об'їзній Львова змінили організацію руху

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#львівські_лікарі #операція #операція_у_львові #львівська_лікарня
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,87
39,90
EUR
42,83
42,88
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...