• Головна
  • У Львові цінні мозаїки захистять знаками "Блакитний щит", - ВІДЕО
18:15, 13 листопада 2023 р.
Надійне джерело

У Львові цінні мозаїки захистять знаками "Блакитний щит", - ВІДЕО

У Львові цінні мозаїки захистять знаками "Блакитний щит", - ВІДЕО

Для посилення інформування і захисту, у Львові мозаїчні твори позначають міжнародним пам’яткоохоронним знаком «Блакитний щит».

Про це повідомляє Львівська міськрада.

Йдеться про мозаїки на 81-ій локації, які внесені до переліку цінних та є об’єктами культурної спадщини. На сьогодні ознаковано вже кілька мозаїчних творів, зокрема на вул. Медової Печери, 71, на вул. Промисловій, 39, на вул. Керченській, 8.

На емблемі «Блакитний щит», яку у Львові вже використовують, розміщено напис «Об’єкт культурної спадщини. Охороняється законом».

Як розповіла керуюча справами виконкому, в.о. керівника управління охорони історичного середовища ЛМР Наталія Алєксєєва, загалом впродовж кількох днів у місті мають ознакувати 20 мозаїчних творів. На решті мозаїк емблему «Блакитний щит» планують розмістити вкінці цього – на початку наступного року. Міжнародне ознакування підсилить інформування і власників будівель з панно, і громадськості загалом про цінність мозаїчних творів.

«Ще в 2019 році міськрада сформувала список цінних мозаїк. Але змінюються власники будівель з мозаїками і питання стосовно збереження цих творів не тримається в фокусі. Тому, для підсилення інформування про цінність та збереження цих мозаїк як об’єктів культурної спадщини, ми вирішили ознакувати їх емблемою «Блакитний щит». Це міжнародний пам’ятковохоронний знак, він є впізнаваний, і ми сподіваємо, що він зможе вберегти їх від ймовірного вандалізму.

В межах наявних коштів ми замовили перші 20 табличок. В залежності від фінансування, завершимоознаковувати всі мозаїки або ще до кінця цього року, або вже на початку наступного», - зазначила Наталія Алєксєєва.

Посадовиця додала, що місто попереджає власників будівель з мозаїкою про проведення робіт з ознакування. Якщо мозаїчні твори розташовані в інтер’єрах приміщень – то потрібен дозвіл власників.

«Надсилаємо листи та попереджаємо власників, що буде здійснюватися такаробота. По деяких локаціяхще опрацьовуємо доступ до приміщень. Бо є близько 20 мозаїк, які розміщені в інтер’єрах будинків. А в цьому випадку потрібен дозвіл власника», - додала Наталія Алєксєєва.

Нагадаємо, у 2019 році місто затвердило перелік цінних мозаїк на території Львова і закликало власників будівель, де вони розміщені,докластися до збереження цих творів. На сьогодні, до цього переліку включено мозаїчні твори за 81 адресою, що розташовані на малих архітектурних формах, на фасадах та в інтер’єрах будинків.

Читайте також: Лубінець звернувся до СБУ щодо "зливу" ФСБ особистих даних кримського студента Іриною Фаріон.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини_Львів #новини_Львова #мозаїка #захист #знак_Блакитний_щит
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,87
39,90
EUR
42,83
42,88
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...