• Головна
  • Памʼятники радянської доби на Львівщині: скільки вже знесли і навіщо це роблять
16:00, 27 серпня 2023 р.
Надійне джерело

Памʼятники радянської доби на Львівщині: скільки вже знесли і навіщо це роблять

Памʼятники радянської доби на Львівщині: скільки вже знесли і навіщо це роблять

Від січня 2023 року на Львівщині демонтували вже понад 190 обʼєктів комуністичної пропаганди ворога. Наразі ще менше ста. Усі комуністичні пам’ятки, у тому числі – меморіальні дошки, в області мають демонтувати до кінця цього року.

"Сьогодні опрацьовуємо об'єкти, які підлягають декомунізації у Львівському районі. На території району загалом нарахували 75 об’єктів радянської пропаганди ворога, вже демонтували - 50, з них 17 - частково, адже на місцях ще залишаються плити чи стели з таблицями", - розповів перший заступник голови Львівської ОВА Андрій Годик.

Журналістка 032.ua розповідає, скільки памʼятників вже знесли, де їх найбільше, і для чого це роблять.

Памʼятники радянської доби на Львівщині

У коментарі журналістці 032.ua член обласної робочої групи з питань декомунізації Олег Радик каже, що ці всі памʼятники - це не "наша історія", це символи окупації, російського колоніалізму, який намагається гнобити Україну кілька столітть.

“Ці памʼятники - це символи держави агресора, яка зараз здійснює вторгнення. У нападі беруть участь насильно і ненасильно мобілізовані українці з окупованих регіонів. То після нашої Перемоги що робити з обелісками в їх честь? Статуї - знести, або в музей. Стели з написами - українізувати і на кладовище. Загиблих і померлих - перепоховати на кладовищі. З написом “жертви другої світової”, чи щось таке”, - зазначив він.

Загалом станом на серпень 66% памʼятників радянської доби знищено. Як відомо, повністю декомунізувалися 4 громади. Йдеться про Пустомитівську, Жовтанецьку, Підберізцівську та Новояричівську громади.

Проте найгірший показник наразі у Рава-Руській громаді. Тут нарахували вже 9 обʼєктів, з яких на сьогодні жоден не демонтували.

"Інколи виникає ситуація, коли ми говоримо, що громада очистилася повністю, а згодом зʼясовуємо, що десь знайшли ще якийсь обʼєкт, тому це дуже динамічний процес і ми закликаємо зголошуватись по тих обʼєктах, які все ще не були внесені до переліку обʼєктів монументальної пропаганди ворога В межах наради з головами громад проговорили по кожному такому об’єкті та окреслили чіткі дедлайни", - додає Андрій Годик, перший заступник голови Львівської ОВА.

Нещодавно стало відомо, що у Жовківській громаді завершили повністю декомунізацію. Жовківська громада стала однією з лідерів в Україні у процесі завершення декомунізації та очищення від радянських маркерів.

Памʼятники радянської доби на Львівщині, Фото: Олег Радик

Памʼятники радянської доби на Львівщині, Фото: Олег Радик

"Декомунізація Жовківської громади завершена. В цьому процесі ми серед лідерів в Україні. Ще минулого року перейменували усі вулиці, які мали комуністичні назви. Також, минулого року, розпочали повалення пам’ятників і обелісків – маркерів окупації. Щойно все дійшло до логічного фіналу", – повідомив голова Жовківської громади Олег Вольський.

У Самбірському районі демонтували 29 об’єктів комуністичної доби із 43, ще 4 об’єкти демонтували частково – там залишаються поховання, які необхідно перенести на кладовища.

"Декомунізація – це вимога закону. Ми повинні позбуватися спадку радянщини і розвивати свою українську культуру та вшановувати своїх героїв. Ми не воюємо з пам’яттю людей, не протидіємо родинним зв’язкам, і не кажемо знищувати пам’ятники, але вони однозначно не мають бути місцем вшанувань. Засобами пропаганди вважаються не лише пам’ятники радянським солдатам, а й пам’ятники, на яких зображені жінки, діти, колгоспниці, які звеличують політику колективізації, а відповідно експлуатації українського народу. Написи на пам’ятниках пропагують викривлення історії про Другу світову війну і роль радянського союзу у боротьбі проти нацизму", – додав перший заступник начальника Львівської ОВА.

На Золочівщині також триває процес декомунізації. На сьогодні понад 80% памʼяток комуністичного минулого вже демонтували, а загалом у районі їх залишилось 9. Спільно з громадами і Львівською обласною та  районною групами з декомунізації на Золочівщині демонтували  40 памʼятників комуністичному режиму. Зокрема, демонтували один з найбільших на Золочівщині меморіальний комплекс «Вічний вогонь», який знаходився у Золочеві на місцевому кладовищі.

Памʼятники радянської доби на Львівщині: скільки вже знесли і навіщо це роблять, фото-9, Фото: Олег Радик

Фото: Олег Радик

Зазначимо, процес декомунізації на Львівщині активно триває вже другий рік. Перше засідання робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОВА провели наприкінці минулого року. Тоді вирішили створити відповідні робочі групи при районних військових адміністраціях. 

Їх завдання – збір інформації про наявність на території району пам'ятників і таблиць радянської доби (присвячених солдатам радянської армії, колгоспникам, радянським космонавтам та діячам, подіям, які прославляють срср чи російську імперію тощо), з обов'язковою фотофіксацією, а також радянських топонімів, які підлягають декомунізації, відповідно до чинного законодавства або потреб часу. 

Читайте також: Що важливого відбулося на Львівщині за добу – Козицький

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#декомуназіція_на_львівщині #памятники_радянської_доби #памятники_львівщина
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Україна дає відсіч російській навалі, яка почалася 24 лютого 2022 року. Росіяни обстрілюють міста, гинуть мирні жителі. ЗСУ дає гідну відповідь терористам рф.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,92
40,00
EUR
43,20
43,30
PLN
10,05
10,08
Оголошення
live comments feed...